8

Med en stark inledning med fyra singlar sätter Empire of the Sun en hög ribba för albumet Ask That God, duons första på åtta år. De lyckas inte riktigt hålla samma nivå genom hela albumet, men det blir ett album av starka och dansanta poplåtar som i sin helhet inte lär göra några fans av duon besvikna.

  • User Ratings (0 Votes) 0

Det har varit en åtta år lång väntan på att Luke Steele och Nick Littlemore i Empire of the Sun ska få tummen ur och släppa ett nytt album. Senast var med albumet Two Vines, som släpptes 2016. I musikvärlden är det ju en evighet när jakten på ögonblicklig tillfredställelse är här och nu och branschen någonstans känner att man inte är relevant om man inte ger ut något nytt regelbundet.

DOLBY ATMOS

Men det Empire of the Sun inte har i produktionstakt tar de igen med sin storslagna visuella framtoning i allt från omslag till deras spektakulära musikvideor. Det är ju här de gör både sig själva och musiken till något mer än bara ett ljudspår. Det blir till ett koncept av det visuella tillsammans med musiken. Något som de verkligen lyckats göra med låtarna de släppt inför albumet Ask That God. Snygga omslag och lekfulla videor som liksom går hand i hand med den där storslagna känslan som duon förmedlar.

Ask That God börjar så otroligt starkt. Albumets fyra singlar samlar sig på de första spåren, samt att det femte spåret är ”teasern” AEIOU som släpptes tillsammans med PNAU. Det är den varma och medryckande Changes, dansanta Cherry Blossom och funkiga Music on the radio som känns som en bortglömd Scissor Sisters-låt, samt den Pet Shop Boys-doftande The feeling you get. Med en såpass stark och imponerande inledning skulle albumet garanterat kunna bli en given kandidat till årets album.

Albumet är dock inte riktigt så starkt i alla tolv spår. Mot slutet flummar herrarna ut lite för mycket på några av låtarna, vilket är synd. Kanske att ribban sattes lite för högt med just de fyra första singlarna? Men det är svårt att göra ett album som är 10/10. Här finns dock fortfarande en hel del starka låtar att uppleva genom resan tillsammans med Steele och Littlemore.

Revolve är definitivt en skön låt med sina retrosynthar och mjuka känsla. Happy like you är likt en lekfull knippe av energi med falsettsång och pumpande basgång. Även det storslagna titelspåret gav mig Pet Shop Boys-vibbar och blir en bra avstickare i det något svagare avslutet.
För när vi kommer till Wold World känns det mer som någon form av låt till en National Geographic-serie än den där starka poplåten och Rhapsodize tar oss djupt in i djungeln när den räknar upp olika djur. Kanske inte det roligaste jag hört i mitt liv. Det blir mest bara sex väldigt långa minuter.

På det hela är det dock ett bra popalbum. När det är starkt är det galet bra och bland det bättre duon gjort. Synd att albumet är lite baktungt dock. Det skulle ha räckt med 10 låtar och då hade balansen varit perfekt. I alla fall i min värld.

När du ändå är här.
Om du uppskattar att det finns en svensk musikblogg som dagligen ger dig nya musiktips, så får du gärna stötta arbetet med bloggen som Patreon.
Du kan antingen bli Popmuzik Liker för 12 kr i månaden eller Popmuzik Lover för 32 kr. Då bloggen inte har några rika finansiärer i ryggen eller någon störig reklam, så betyder det mycket med ditt bidrag som Patreon. Tack så mycket.

Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011