Viktor Ahinko är en artist på 20 år från Örebro. Han var bland annat med i regionsfinalen av P4 Nästa i våras med låten Som du, som han vann och med det fick han vara med i riksfinalen i Västerås. Där var det dock gruppen ATRON som tog hem det hela.

POPMUZIK SUMMER

Nu är Viktor aktuell med singeln Följer du med mig? En låt som handlar om att inse att man har mycket kvar av sin personliga utveckling. Med låten frågar Viktor om den andre vill ta honom i hand följa med honom på hans utvecklingsresa. Men det kräver tålamod för alla inblandade.

Allt producerat till en skön och hitvänlig poplåt med mjuka synthar och överlag behaglig känsla. Resultatet blir både upplyftande och emotionellt.

Jag bad Viktor svara på en knippe frågor om sig själv och låten, som du kan läsa här nedan.

Hur var känslan när du vann P4 Nästa i Örebro?

Känslan var helt overklig. Jag var såklart överlycklig redan när de berättade att jag var i final, så själva vinsten är svår att sätta ord på. Verkligen ren lycka och glädje.

Har ditt deltagande i tävlingen hjälp dig något i utvecklingen som artister eller förändrat något för dig?

Tävlingen lärde mig att musiktävlingar inte nödvändigtvis behöver komma med en alla mot alla känsla. När man fick träffa de andra tävlande blev det som en kollektiv vinst redan innan vinnaren hade kronats, vilket var en otroligt rolig och givande upplevelse. Alla var så otroligt trevliga och glada för att vara där, och det var obeskrivligt kul att få göra resan tillsammans med de andra tävlande.
Utöver det är varje scentillfälle självklart ett lärorikt moment, så det var skönt att få mer erfarenhet. Hela teamet som ligger bakom tävlingen är också otroligt bra på att få en att känna sig trygg, vilket förbättrade hela upplevelsen.

När kom musiken in i ditt liv och när kände du att det var något du ville satsa på?

Musiken har funnits med så länge jag kan minnas. Från att jag fick min första gitarr innan jag ens kunde hålla i den, till att i tonåren börja på piano- och sånglektioner. Det var någonstans i högstadiet som jag började skriva egen musik och märkte att det var något som jag verkligen tyckte om, och därifrån kom en stark längtan efter att få släppa egen musik och visa den för omvärlden. 2021 fick jag äntligen den möjligheten och har fortsatt sen dess, och jag har definitivt inga planer på att sluta.

Nämn den senaste låt som golvade dig när du hörde den.

Can you hear the musicLudwig Göransson

Vad gör du vid sidan av musiken? Har du tillexempel andra passioner?

Eftersom jag just nu pluggar på musikhögskolan i Örebro så är det framförallt musiken som fyller min vardag. Utöver det spenderar jag min tid på att jobba eller umgås med vänner och familj.

Hur får du vanligtvis inspiration till din musik?

Inspirationen kommer från en mängd olika platser. Huvudsakligen är min musik en blandning av mina egna upplevelser, men jag får även inspiration från andras upplevelser i min omgivning. Självklart hittar jag också inspiration i andra låtar, serier och filmer.
Det är en salig blandning, men målet är att andra ska känna igen sig i mina texter.

Låt oss prata om Följer du med mig? Du beskriver att den handlar om personlig utveckling och att det finns mycket kvar att lära. Antar att du ser dig själv i låtens text, men vad fick dig att komma till insikten att det är lång och tålmodig process?

Att utvecklas som person blir man självklart aldrig klar med, men trots det känner folk press kring att de ska ha listat ut livet och ska göra allting rätt på första försöket. Det jag vill förmedla är att det inte fungerar så, och att det är helt okej. Man ska alltid sträva efter att bli bättre, men man måste också komma till insikt med att man aldrig blir färdig.

Hur arbetade du fram låtens arrangemang och hur utvecklades låten från demo till det vi hör idag?

Jag satt vid pianot och kom fram med ackorden och refrängen och kände direkt att det var något som behövdes göra klart. Därefter gick jag med det jag hade till mina producenter Oskar och Simon, och tillsammans sammanställde vi låten bit för bit tills den blev till det vi hör idag.

Finns det något stycke i låtens text eller melodi som du är mer nöjd med?

”Vill ha allting simpelt men har mer att ge, jag har gott om tid men jag kan inte vänta mer”

Snart är 2023 slut, vad ser du fram emot 2024?

Att skriva och släppa mer musik. Mer mer mer!

Viktor Ahinko

Vad tyckte du?
+1
2
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011