Daniel Karlsson och hans The Moniker ger oss hypnotisk pop-rap när han nu släpper singeln Halleluja. Musiken är rytmisk med en orientalisk känsla. Det känns som en låt man helt kan förlora sig i och låta rytmerna

Följ på Apple Music

Med Halleluja följer The Moniker upp sina svenska singlar Stanna hos mig och Dängdiggidäng från 2021. Efter ny bebis och pappaledighet är det nu dags att på allvar ta tag i musikskapandet ge oss mer musik som släpps under namnet Yes Box Alright!
Enligt The Moniker har han massa ny musik liggande och planen är att få ut allt innan året är slut. Det är med andra ord bara att sätta i högsta växel och kötta, som det heter.

Jag bad Daniel svara på en knippe frågor om låten samt lite annat som du kan läsa här nedan.

Hur lever livet som trebarnspappa?

Jo, tack. Ständig kaos och lika ständig tacksamhet för gåvan som det är att ha dom allihop i sin närhet.

Du har en massa låtar liggande redo att släppas under albumnamnet Yes Box Alright! Hur ser din plan ut att få ut musiken och hur blev just en engelsk mening samlingsnamn för den svenska musiken?

Det är ju en gammal klassisk felsägning. Min pappa sa det tex. Han sa det som om det var helt korrekt liksom och jag tror fan han kände sig engelskspråkig för en liten stund:)

De svenskspråkiga låtarna kommer under albumnamnet YES BOX ALRIGHT! Javisst. Planen är bara att få klart allt och bli av med dom liksom. Ämnar även släppa två engelskspråkiga innan året är slut. Pink Harbor och Luxury in sadness. Och ett med sidoprojektet Dick Spacey då, men det räknas kanske inte…
”Ut med skiten, Danne!” säger min kompis och musiker Hasse Sjölander alltid när jag spelar upp demo på demo på demo. Så det här året ska han fan få som han vill!
Kommer kännas skönt sen med lite blanka blad i skapandet och slippa massa tankar på vad man ska göra med dom och bara se framåt. Har redan gett resultat faktiskt. Håller just nu på med en ny en. 3 minuter lång är den. Ska bara ge den en tonartshöjning bara, sen är den klar, haha.

Först ut nu är Halleluja. Varför valde du att släppa låten på just Midsommarafton?

Tänkte faktiskt inte på att det var midsommarafton förrän senare. Jag blev klar med allt, inklusive mastering å leverans av lysande art-work av Hans Forsell och tänkte att 4 veckor framåt blir bra.
Men det känns fint med en midsommarsingel. Perfekt till festen när all sill å jordgubbar är slut. Eller nåt.

Hur ser föresten Midsommarfirandet ut i familjen Karlsson?

Ska till närliggande plats där det är traditionsenlig dans kring midsommarstången å lotter osv. Jag kommer äta sill medan resten får sån där skinka folk som inte äter sill kör på. Jordgubbar också såklart. Ska fan göra en tårta. Blir mycket tårtor denna tiden på året asså. Hela klanen inkl frun fyller år. Tvillingar allihop. Om man nu tror på sånt. Jag gillar tvillingar helt enkelt.
Ja, jävlar va tårtor det blir.

Texten i Halleluja är både samhällskritisk och självreflekterande. Vad vill du förmedla med låten och vilka tankar vill du väcka?

Bra fråga. När jag skriver en låt så skriver den liksom sig själv. Jag har inte tänkt att nån ska få nån tanke väckt eller liknande. Iaf inte medvetet. Kanske undermedvetet i så fall. Hmm.. Jag skriver som jag känner i just den stunden, om du är med. Plus att hela alltet med låtens sound å känsla skapar i sig en del av temat tror jag.
Många ord men den gick rätt smidigt ändå faktiskt. Värre att sjunga in den var det:)

Skön känsla i musiken och arrangemanget. Har du inspirerats av något speciellt och arbetade du fram det?

Tack!!! Extra kul att höra då jag gjort allt själv inkl prodd å mix.
Låten började som en kul grej. Gjorde ett hiphop-beat som jag sen sjöng lite rim på typ. Sen tog jag fram gitarren nån dag senare och skrotade beatet. Gjorde lite olika refränger som en god vän fick välja bland. Osv osv. Man är ju i en slags zon när man håller på med en låt. Testar olika instrument å ljud å håller på å tänker inte så mycket på vad man gör.
Ingen aning om vad som kan ha inspirerat själva sound å dä, men jag gillar ju Tinariwen och dom har ofta ett driv i sina sånger som jag inte kan värja mig mot. Hoppas samma med min låt. :)

Vad kan vi förvänta oss av The Moniker under sommaren?

Kanske hinner få ut en bit till innan sommaren är slut. Ska få tid att sjunga in den bara..
Men annars ska jag försöka hålla mig i skuggan, klippa häcken, leka å bada, spela på några ställen och allmänt överleva.

The Moniker

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK SUMMER
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011