Cecilia Kallin vill få oss att minnas tider av sommar, kärlek och glädje på den nostalgiska singeln Forever young. En härligt upplyftande poplåt som tar tillbaka till de där bekymmersfria åren när man trodde man skulle vara just evigt ung.

Nordiska Favoriter

För Cecilias del var det sommaren 2009 som gav henne dessa speciella minnen som hon nu format till en lysande poplåt. En låt som för mig förde tankarna till Taylor Swift i uttryck och stil, vilket jag självklart älskade. Det säger ju i vilken popvärld som Cecilia borde befinna sig i från och med nu, i alla fall om jag fick bestämma.

Om bakgrunden till singeln berättar sångerskan:

”Jag hade otroligt starka och roliga musikupplevelser den perioden. Detta var strax innan jag skulle fylla 18 år. Jag och några av mina bästa kompisar var på Peace & Love-festivalen i Borlänge. Vädret var helt otroligt. Mina favoritband Mando Diao, Keane och The Sounds spelade. Vi åt Lingongrova med mjukost och drack Varm & Kall Äppelvin i tältet. Allt var roligt, spännande och musikaliskt inspirerande.

Jag blev tillsammans med killen som jag hade mitt första långa förhållande med. Jag trodde att vi skulle vara tillsammans för alltid, precis som jag sjunger i Forever young. Så det var en stor sorg för mig när det tog slut fem år senare. Men det var verkligen en fin relation som jag fortfarande ser tillbaka på ibland och tänker på med mycket kärlek. Väldigt speciellt också när livet inte blir som man tänker sig, även om man som ung var helt bombsäker på vart man var på väg.”

Jag skickade över en knippe frågor till Cecilia om arbetet med singeln samt tankarna inför finalen i P4 Nästa, där hon framträder tillsammans med Joel Nùñez och låten Wait for me. Finalen går av stapeln nu till helgen den första September. Du kan läsa svaren här nedan.

Jag brukar alltid lyssna innan jag läser igenom en pressrelease och denna gång tänkte jag direkt på Taylor Swift när jag hörde Forever young. Sedan läste jag att Swift var med i presentation när det kom till just ljudbild. Var just målet att göra en Swift-doftand poplåt, för då har ni verkligen lyckats?

Vad kul att du prickade det! Ja, Taylor Swift var en av referenserna vi hade med i bakhuvudet för den här låten. Jag är ett stort fan av henne (ska så klart gå på konserten i maj nästa år) och inspireras mycket av både hennes melodier, texter och produktioner.

Du berättar om året 2009 som inspiration till låten och nostalgin från festivalen och första stora kärleken. Är du en nostalgisk person som tänker tillbaka på det som varit?

Ja, det skulle jag absolut säga! Jag försöker att leva i nuet så mycket som möjligt och tar åtminstone några minuter varje dag till att meditera eller bara tänka på vad jag är tacksam för här och nu. Men jag tycker faktiskt mycket om både att tänka tillbaka på det som varit (ofta på ett ganska romantiserat vis) och att tänka framåt både på befintliga planer och att fantisera och drömma om hur saker kommer att bli längre fram i livet. Det ger mig ofta inspiration till mina låttexter.

Låten är gjord tillsammans med Ditte Lindbom. Hur hittade ni varandra och började samarbeta? 

Varje vinter så producerar jag ett gäng julshower nere i Karlshamn och senast hade jag med Paul Rey, Mattias Andréasson och en artist från Blekinge som heter Linnea Andersson. Jag tyckte att hennes låt Say U Love Me 2 var så himla bra, så jag kollade upp vem som skrivit den. Det var Ditte, som jag inte kände sedan tidigare, men jag skrev på chans och frågade om vi inte borde göra någonting ihop! Som tur var så visade det sig att Ditte var en av de där roliga människorna som säger ”ja”!

Hur arbetade ni fram Forever Young från idé till färdig låt? 

Vi började med ett långt samtal på messenger där vi snackade om våra musikaliska referenser och ambitioner med ett eventuellt samarbete. Det var här Taylor Swifts namn kom på tal för första gången, tillsammans med andra kvinnliga mästare på pop så som Dagny, Astrid S, SVEA och Dua Lipa.
Jag tror att vi båda instinktivt kände att vi gillade varandra, för det där samtalet varade i nästan tre timmar, haha! Efter det var tanken att vi skulle skicka idéer till varandra och skriva låten ihop, men en dag fick jag ett meddelande från Ditte med ”Förlåt! Jag fick sådan feeling, så jag råkade skriva klart låten!”.
Jag lyssnade spänt och tyckte att den var helt perfekt för mig. En skräddarsydd pophit med precis den vibe vi hade snackat om att vi ville skapa. Någon månad senare åkte jag till Dittes fina studio Lövholmen och spelade in sången, och resten är historia som man brukar säga.

Foto: Caroline Korenado

Var det någon textrad eller del i arrangemanget som du är extra nöjd med? 

Jag tycker väldigt mycket om texten i bryggorna, särskilt den andra. Den ger mig verkligen den där fina nostalgiska och romantiska känslan som jag förknippar så mycket med just sommaren 2009. ”We used to dance until the morning light. We lay down on the sand to watch the sunrise. We never slept, no, we were like unbreakable. Like we’d always be young and wild and free.” Angående arrangemanget så älskar jag verkligen det lilla synthsolot efter andra refrängen och alla fina köreffekter Ditte har mixat in lite här och var.

Vad var din första tanke när du hörde det färdigmixade och mastrade resultatet av Forever young första gången? 

Jag, Ditte och Fredo Österlund, som programmerade trummorna, satt i Cuttingroom Studios tillsammans med Björn Engelmann som mastrade. Det var en så himla go och härlig känsla att höra den helt klar! Jag tänkte att den verkligen passar mig som artist helt perfekt och att den dessutom låter så radiovänlig.

Du släpper även ett helt album längre fram nästa år. Är ljudbilden som vi får med Forever young en fingervisning hur det kommer att låta?

Albumet blir en blandning av renodlad pop, så som Forever Young och lite mer countryinfluenser som på Wait for me! Sedan har jag faktiskt en plan att involvera mina syskon i minst en låt. Båda två har fantastiska sångröster och vi alla gillar folk/pop/soft rock väldigt mycket, så det soundet kan man också vänta sig en dos av på albumet. En blandning av mina favoritmusikstilar, helt enkelt.

Den första september är det dags för final i P4 Nästa där du framför låten Wait for me tillsammans med Joel Nùñez. Hur pirrigt är det och hur går förberedelserna för finalen? 

Det ska bli så roligt! Jag är väldigt taggad och pirret börjar komma, även om jag känner mig hyfsat lugn ännu. I veckan har vi repat på stageing och valt ut scenoutfits. Jag tycker att vår låt är väldigt stark och jag hoppas att alla som lyssnar håller med och röstar på oss. Det vore så grymt kul att vinna!

Cecilia Kallin

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011