Sofia Vivere är tillbaka i bloggen!
I våras släppte hon sin debut-EP:n Tsunami som bland annat innehöll singeln Can we? som du även hörde här i bloggen.

POPMUZIK SUMMER

Nya singeln heter Loving you och är en riktig hitvarning skulle jag säga. Funkig och medryckande med en produktion som hämtat inspiration från 90-talet, samtidigt som Sofia sjunger om en där killen som blivit helt självupptagen, vars ego börjar ta över och det kommer till en punkt då man ber honom öppna upp ögonen för verkligheten.

Jag bad Sofia berätta lite mer om singeln som du kan läsa i denna intervju.

Du släppte EP:n Tsunami nyligen. Hur har reaktionerna på EP:n varit? 

Responsen har varit superfin och jag har blivit förvånad och extra glad över variation av människor som hör av sig och lyssnat. Det känns så fint att nå som många olika åldrar och personligheter med min musik. Jag vill binda ihop människor med glädje och uptempo dansmusik, därför känns det sådär extra fint när man ser att det är olika personer som lyssnar. Extra fint är det att få DMs om att musiken lyft någons humör när hen mått dåligt, som en tjej som skrev till mig att hennes gråa deppiga dag räddades av min musik och gav henne energi till att orka vända dagen till något bättre. Sådana meddelanden påminner mig om varför jag vill göra just den musiken jag gör. Jag vill sprida glädje och energi.

I samband med EP:n körde du live på Scalaleatern i Stockholm och du skriver att din musik upplevs bäst live. Vad kan vi som publik förvänta oss av en spelning med dig? 

Jag älskar att bo in mig i studion men jag tycker nog att det är allra roligast att få spela live och vara HÄR och NU med publiken. Jag gillar att slänga in lite andra ackord och arrangera om låtarna en aning när vi kör live med mitt band. Man kan förvänta sig den musiken man hör på Spotify med mer pang och ett gäng vassa medmusiker som älskar musik lika mycket som jag. Det viktiga för mig när vi kliver upp på scenen är att hitta rätt energi för att kunna prestera med både finess och lekfullhet så att vi kan ha kul med varandra, något jag hoppas smittar av sig till publiken. Även om jag stundtals beskriver min live-akt som slick musik så vill jag inte att det ska finnas prestige och press i det vi gör, vi brinner för att få lira svängig musik och det är det enda som spelar roll i slutändan. 

Foto: Omran Shahrour

Innan vi går in på nya singeln; vilka låtar har du spelat flitigt i år? 

Just title tracket till EP:n Tsunami har gått hem bra hos publiken har vi märkt. Därför åker den alltid in i setet oavsett vilket gig vi kör. Butterflies har jag fått spela flitigt hemma i flickrummet för att sätta piano-kompet tillsammans med sången, det var betydligt svårare än jag räknat med och tog sina timmar haha! När det kommer till artister jag lyssnar på själv för inspiration så har det varit mycket K-pop i lurarna detta år. Det började som referens-lyssnande då jag arbetar som låtskrivare för andra artister inom just K-pop marknaden, men ju mer jag lyssnar desto mer älskar jag låtarna! Jag gillar speciellt låtar från TWICE och Red Velvet.

Vid sidan av musiken vad har du för andra passioner? 

Jag gillar att röra på mig, troligen för jag är sprallig och hyperaktiv och behöver få ur energin för att kunna sova på kvällen, haha. Det kan vara att åka och simma med en vän eller promenera länge i skogen med en bra podd i lurarna. Musiken tar ju en väldigt stor del av min tid så det kan kännas litet och betydelselöst att jämföra andra passioner med den. Men jag har alltid haft ett stort intresse för att förstå hur människor tänker och hur världen fungerar. Så jag skulle säga att ett långt samtal med en intressant människa över en kopp kaffe nästa måste räknas som något jag är passionerad över. Att få spinna iväg i en filosofisk diskussion kan verkligen tagga igång mig till att babbla på i timmar haha.

Om du vill koppla bort verkligheten en stund, vad brukar du göra då? 

Jag har två scenarion jag brukar finna mig själv i när allt blir lite för mycket. Det ena är då jag vill krypa ned under en filt med en stor kopp varmt te, umgås med familj eller någon som står mig nära och bara prata strunt. Andra gånger behöver jag verkligen vara helt själv och få försvinna bort vid mitt piano, helst kl. 03.00 på natten då ingen annan är vaken. Den typen av ensamhet kan kännas så fridfull. Det är en speciell flykt från vardagen som jag behöver ibland även om jag får kompromissa några timmar sömn..

Vilken är den maträtt du alltid kan imponera någon med? 

Haha! Detta är min akilleshäl… När det kommer till matlagning är nog det mest imponerande jag kan laga havregrynsgröt i mikron. Men när man toppar det med mango är det faktiskt riktigt gott!

Vad ser du som styrkan kontra utmaningen med att vara oberoende artist idag? 

Styrkan tror jag är att jag verkligen kan vara mig själv utan att andra ska tycka och styra mitt brand. Utmaningen är helt klart tidsåtgången. Det tar mycket tid att få ihop alla bitar vad gäller både musikskapande och att sedan få ut musiken till världen. Just nu är jag independent men jag kan mycket väl se mig jobba med ett skivbolag i framtiden. Jag tror på team-work, men man behöver hitta rätt människor att ha runt sig för artisteriet är väldigt skört. 

Du har släppt musik i snart sex år, samt nominerats till Gaffa-pris för Årets nykomling. Vilket råd skulle du ge den som vill ta sig in i musikbranschen idag? 

Mitt bästa råd är att inte hålla för länge på musik du skapat och vill få ut. Det är viktigt att man släpper låtar man kan stå för, men ibland är det bättre att våga visa ”det här är jag just nu” och kunna gå vidare. Jag tror jag har varit för rädd för att släppa låtar tills dem känns ”perfekta”. Men jag har insett att musik är väldigt subjektivt och att min musik aldrig kommer gå hem hos alla som lyssnar på den. Våga lita på dig själv är mitt tips, och stort lycka till!

Nya singeln Loving you har en härligt funkigt produktion och stark hitkänsla. Hur landade du i stilen på låten, eller var det givet från början? 

Vad roligt att du tycker så, tack! Jag tror känslan växte fram under processen. Låten började vid mitt piano när jag jammade fram det som till slut blev piano-introt och temat som hörs genom låten. Jag var inspirerad av Michael Jackson extra mycket när jag skrev låten och använde även honom som referens till Lukas när han proddade klart låten.

Hade du någon låt som du tagit med dig till studion för inspiration när du skrev låten? 

Två låtar! Levitating av Dua Lipa blandat med Michael Jacksons Billie Jean … Jag älskar att blanda ny och gammal musik. Lukas är grym på att producera den stilen jag är ute efter och det blev precis som jag ville ha soundet. Jag hade gjort en demo-produktion som jag skickade till Lukas. Sedan lät jag honom ”work his magic” med tracket och när han skickade tillbaka första utkastet kändes det redan som en homerun haha! 

Berätta lite om texten. Du sjunger om en självupptagen kille. Är han självupplevd och isåfall hur utvecklades det hela? 

Jag skriver alltid musik med inspiration från egna erfarenheter eller vänners historier. Det känns mest genuint för mig och relaterbart då. Storyn bakom Loving you grundas i en kille jag dejtade under en kort tid. Han var jättetrevlig och rolig, men efter mer än många timmar av hans historier om sig själv utan ett enda ”hur mår du då?” kände jag mig mer som en psykolog än hans dejt, haha! Jag var inte sur på honom alls när jag skrev låten utan ville snarare ge honom en sarkastisk hint om att han borde kliva ner från piedestalen han placerat sig själv på. 

Hur var känslan när du skrev låten? 

Glimten i ögat. Rastlös. Sarkastisk. 

Loving you är producerad av Lukas Hällgren. Hur har er kemi varit att jobba ihop? 

Det är alltid fint att få jobba med Lukas! Han är en otrolig producent med mycket musikalitet. Vi har jobbat en del tillsammans innan då vi är signade på samma förlag där jag skriver K-pop. Det kändes väldigt kul att göra en låt ihop till mitt eget artist-projekt denna gång. Kanske blir det fler låtar vi gör till mitt projekt …

Foto: Omran Shahrour

Det känns som att du sound och attitydsmässigt tagit ett stort steg upp med nya singeln. Omslaget andas något helt annat än Tsunami för bara ett par månader sedan. Är det en ny sida Sofia vi får med detta? 

Vad fina ord! Jag vill hela tiden utvecklas, det är ett motto jag har för mig själv. Och jag tror jag fortfarande testar och hittar vem jag vill vara som artist. Med Loving you har jag jobbat i team med tre grymma tjejer som kommit med kreativ input på branding och konceptet. Det har känts väldigt kul att testa nya klädstilar, leka med andra färger och nya känslor. Tsunami representerar en äldre version av mig som artist och musiker, speciellt då flertal låtar på EP:n faktiskt spelats in redan 2019. Loving you är absolut mer rättvisande för vart jag står just nu som artist. Jag hoppas att varje låt bjuder på en ny sida av mig. 

Du hintar om fler singlar i din pressrelease tillsammans med en del spännande inspirationsnamn. Vad kan vi se fram emot kommande månaderna? 

Jag kan säga såhär: Vi som varit inblandade kring släppet av senaste singeln är väldigt taggade på att göra mer musik och glad över responsen vi fått på Loving you. Håll utkik på mina sociala kanaler, för vi har flera bra idéer på gång. Loving you är bara startskottet. ;)

Har du något drömsamarbete inom musiken? Antingen artist, låtskrivare eller producent? 

Det vore en enorm ära att någon vacker vacker dag få sitta i låtskrivar-session med Max Martin. Jag upplever honom som otroligt musikalisk och ödmjuk som människa och jag tror jag skulle lära mig så mycket av honom. 

Om du skulle sia om 2023, vad hoppas du inför det kommande året?

Jag hoppas att jag får komma ut och spela mer musik live! Jag vill släppa nya låtar, repa in dem med mitt fantastiska lilla band och sedan dra ut och träffa alla fina eldsjälar som lyssnar på min musik och hjälper mig sprida den. Min största förhoppning för 2023 är dock framför allt att jag får möta fler inspirerande människor både i och utanför musikbranschen. Få gå på grymma konserter och lära känna andra som brinner för samma sak som jag. Det är som ren bensin till mitt egna musikskapande. 

Följ Sofia Vivere på sociala medier.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011