Under hösten har Stockholmsduon Vinsten haft en stor indiehit med sin låt Luckiest girl, som var ledmotiv till SVT Play-serien Portkod1321 .
Jag skriver indiehit i och med att låten gavs ut helt utan skivbolag i ryggen. Ändå spred den sig över nätet som en löpeld. Mycket tack vare serien så klart, men även för att det är en riktigt bra låt.
”Först nu har P3 lagt upp Luckiest girl för rotation.” berättar duons ena medlem Calle Wachtmeister när jag har en intervju med honom och hans kollega Niklas Benjaminson .
Anledningen till att det dröjt såpass länge för P3 att ta upp låten är att gruppen inte blev signade till ett skivbolag förrän i mitten av December via EMI.
En annan del i succén var att killarna gjort en smart marknadsföring för låten.
Via sin hemsida luckiestgirl.se lade de upp covers på låten som kända och okända människor spelade in och skickade till dem.
De bästa låtarna lade de upp på sidan. Här kunde vanliga Svenssons hamna tillsammans med bland annat Ulrik Munther och Amanda Fondell som också visat sin kärlek till låten igenom att spela in sin egna version av den.
”Vi fick in några covers väldigt tidigt och märkte att folk ville göra cover på låten.
Då uppmanade vi alla att göra det via vår hemsida och la ut text och ackord. Sedan är det möjligt att just Ulrik gjorde att fler ville göra det…” berättar Calle.

Popmuzik Lover Patreon

Killarna själva träffades för tre år sedan och började nästan genast att jobba tillsammans lite sporadiskt när tid och möjlighet gavs.
”Vi träffades via gemensamma vänner. Så vi började snacka om att göra något tillsammans.” berättar Niklas.
”Jag har ju alltid hållit på med musik och spelat i band och Calle har gjort musik på sitt håll med reklamfilmsgrejer.”
”Jag började göra techno när jag var 14 år.”
”Och jag var typ lika gammal när jag gjorde min första låt på gitarr.”
Ska man sammanfatta killarnas roller så är det Niklas som är låtskrivaren med scenvana på grund av sin pop och rock-bakgrund medan Calle står för studiokunskaperna och produktionsarbetet.
Det var Calles jobb som producent och ljudläggare som ledde till att Luckiest girl hamnade i Portkod1321.
”Regissören frågade om jag hade någon musik till en TV-serie som jag skulle vara med och jobba på. Jag skickade ett tidigt utkast av Luckiest gir l som typ var introt och första versen.
Han älskade låten och kände att det var en hit och ville då ha den i ett tidigt stadie så de kunde ha den när de spelade in själva introt. Även skådespelarna älskade låten!”
Så det är en stark låt killarna gjort. Den sätter sin på skallen med en gång och produktionen är lysande! Precis så som snygg popmusik ska vara.
Calle själv mins att han refererade mycket till Kylie till en början när han skulle beskriva låten, men lägger snabbt till att han inte tycker det längre. Men samtidigt är det inte en dum jämförelse. Är det någon som varit mästare på att leverera snygga poplåtar är det ju den damen, och hon skulle säkert passa att spela in sin egna version av Luckiest girl och skicka över till killarnas hemsida. -Föga troligt kanske, men det hade varit jävligt coolt.

Ni undrar säkert som jag, varför de kallar sig för just Vinsten.
”Vi hade ett annat namn innan som vi inte tyckte var bra.” börjar Niklas.
”Vi insåg någonstans i September att låten kan bli ganska stor och då ville vi ha ett nytt namn som vi var bekväma med.
Det finns ju något kaxigt med Vinsten, men det är ändå väldigt snällt.” berättar Calle.
Vad som var gruppens gamla namn vill killarna inte avslöja.

Under kommande månaderna kommer Vinsten att släppa ytterligare singlar som leder fram till en EP.
Samtidigt är de ödmjuka inför den succé de nu skapat med förstasingeln och vill inte göra något som låter allt för likt.
Vi får helt enkelt se hur kommande låtar från Vinsten kommer att vara. Deras resa har ju praktiskt taget precis börjat.

Lyssna på Vinsten.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK SUMMER
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011