Andrea Lundquist är inte helt okänd för bloggens läsare. Senaste året har hon släppt en hel del låtar som jag skrivit om och uppskattat.
Idag är det dags för sångerskan att släppa singeln Varannan vecka, som blir den näst sista låten innan albumet Gula Fasaderna i April.
Jag kontaktade Andrea via zoom för att få hennes ord om arbetet med nya albumet och den nya singeln.

POPMUZIK SUMMER

När började du arbeta på låtarna på ditt nya album?

-Det var nog ganska direkt efter det andra albumet. Det är faktiskt några låtar som jag inte hade med på andra albumet som jag skrivit innan, men som är med nu. Jag släppte ju mitt andra album 2020. Efter det gjorde vi inte så mycket inspelningar på ett tag, så jag hade mycket tid att skriva.

Hur har arbetsprocessen skilts sig mellan de olika albumen?

Lycklig Nu var ju mitt debutalbum. Där är det låtar med som jag skrivit tio år innan. Så det blev mer ett uppsamlingsalbum med allt jag hade skrivit.
Andra och tredje har väl sett ganska lika ut ändå. Jag har ju ingen tydlig process heller. Ibland kommer låtarna till mig på tio minuter. Jag värker sällan fram låtar. Det kan gå tre veckor sedan kommer tre låtar på två dagar.
Som vanligt blir jag som mest kreativ efter jag varit och spelat in en låt. Då känner jag att jag borde ju ha gjort den låten istället, haha. Så jag blir väldigt inspirerad när jag varit i studion. Men de får väl vara med på nästa album, haha.

Du har väldigt personliga texter. Hur personlig vågar du vara när du skriver?

-Jag vågar vara jävligt personlig när det är min historia som jag vill berätta. Om det är fler personer involverade i det jag vill skriva så är jag lite mer återhållsam.
Jag skriver det jag kan skriva om och det jag kan berätta. Sedan är det ju saker om inte är min sak att berätta och jag vill inte hänga ut någon annan.

Har du någonsin när du skrivit om dig själv tänkt att du inte riktigt kan vara så personlig ändå?

-Nej, det har jag faktiskt inte.
Jag har ju en hatkärlek att lämna ut mig i musiken, haha. Jag lyssnar ju på musik som är otroligt ärlig och äkta. Så jag är öppen som person. Jag tycker det blir bäst låtar när man blir lite obekväm i dem.

Sedan kan jag få frågan att skriva ut mer om vad låtarna handlar om. Men jag tycker om att lämna en liten öppning till tolkning. Mest så att jag inte säger att denna låt handlar BARA om det här, för då kan man tappa folk som identifierar sig med den, som kanske känner att det var ju inte som de tänkte.

När du skriver, är det något mer än från ditt liv som inspirerar dig?

-Förr i tiden var det uteslutande om saker jag på ett eller annat sätt varit med om eller sett. Men på senare tid har jag utvecklat mig och skrivit om saker jag inte varit med om. Som är ren fiktion. Inte jättemånga låtar än dock. Men jag har nyss hittat det skrivsättet och jag tycker det är ganska kul.

Är det någon av låtarna du släppt som är åt det hållet?

Sista gången han var vacker är kanske är den mest påhittade och fiktiva.
Nu när jag pratar om den känner jag dock att den inte så påhittad ändå, haha. Jag har ju ändå sett det där jag skriver om med vänner som fått sina hjärtan krossade…
Men jag har börjat skriva på det sättet för ett halvår sedan, så jag har inte spelat in något än.
Men det kommer ju komma, tror jag.
Sedan är det säkert inspirerat av något man registrerat, så helt påhittat är det inte. Men jag försöker utveckla det lite så det inte bara handlar om min egna misär.

Den nya singeln känns ju väldigt personlig. Om du skulle berätta lite om Varannan vecka, vad skulle du säga då?

-Det är nog den låten som tagit längst tid att skriva i hela mitt liv tror jag. Jag har svårt att skriva lyckliga låtar, men jag har ändå lyckats skrivit några få. Men den här var ännu svårare än att skriva än en lycklig låt, för det var som att inga ord räckte till. Hur det känns att ha sina kids varannan vecka. Det är en väldigt konstig känsla när man hade tänkt sig att det skulle se annorlunda ut.

Var den en tuff skilsmässa, eller var det så bra det kunde bli?

-Det blev väl någonstans mitt emellan.
Barnen tog det väldigt bra, så det var inte tufft på det sättet. Men det blir ju tufft för oss föräldrar att någonstans vara utan dem. De är ju så små, så man är rädd att missa de där första gångerna. Tänk om jag inte är där när de tappar första tanden eller liknande.
Man vågade inte ens hoppas på att barnen skulle ha tagit det så bra som de gjorde. Så ur den synvinkeln har det gått smärtfritt. Jag hade nog förväntat mig mer uppror från dem.
Jag är ju skilsmässobarn själv. Mina föräldrar skildes sig när jag var fyra och jag har haft två bonusföräldrar från att jag var fyra och åtta. Så jag har nästan bara fått se de fina delarna av det. Samtidigt som det är jobbigt att vara det. Jag har någonstans ett lugn i mig att om det blev bra för mig så blir det nog bra här också, vilket det nu är. För alla inblandade.

Är det barnen på omslagen?

-Ja det är det.
Det var en viktig låt för mig att skriva, att jag var tvungen att skriva av mig om hur det känns. Jag kände mig lättare efter jag hade gjort den. Att fått skriva av sig om den där jättejobbiga känslan. Sedan skrev jag den ju för ett tag sedan och man vänjer sig ju med att ha dem varannan vecka. Det kanske inte länge är så att hjärtat går sönder varje vecka.

Hur många låtar blir det allt som allt på albumet.

Det blir nio allt som allt. Så det blir en till på albumet som inte är släppt. Så lite av ett uppsamlingsalbum av singlar som släppts.

Varför valde du låten Gula fasaderna som albumtitel?

-Jag tyckte det är ett bra albumnamn. Sedan är låten skriven i mitten av alla låtar rent tidsmässigt. Vissa låtar är från förr och andra är nutid.
Sedan tycker jag den låten är jättebra och jag fick bra respons på den.

Nu när du släpper album och pandemin är över. Blir det någon turné eller spelningar?

-Det hoppas jag det kan bli. Jag håller på att kolla upp det lite just nu. Men jag har ju det här varannan-veckalivet som jag måste anpassa mig till, haha.
Jag skulle vilja komma ut och göra en ganska avskalad turné. Att verkligen få fram texten och musiken, en mysig spelning. Typ jag en gitarrist och bas eller någon form av rytminstrumet. Andra plattan var ju i mina mått mätt ganska modernt sound på. Men det känns som jag kommer tillbaka till mina rötter igen. Att det är mer åt Winnerbäck-hållet.
Det är väl där jag trivs bäst, då kommer mina texter fram bättre.

Sedan har jag varit ganska dålig på att spela ute även innan pandemin.
Jag drivs ju inte mest att stå på scenen. Jag älskar det, men jag älskar skrivprocessen mer. Så det har nog suttit lite i mig att det räckt med att skriva och släppa. Men man kommer ju ingenstans då. Så nu ser fram emot att komma ut och spela. Det kan ju bli riktigt kul om man har rätt setup.

Singeln Varannan vecka kan du lyssna på här nedan och albumet Gula Fasaderna släpps den 15:e April.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011