Det är få låtar som känns som den ultimata tryckarlåten som just Whiter shade of pale med Procol Harum. Det är verkligen något magiskt med låten. Snygg filmisk känsla som kryddats av orgel som ger låten en klassisk prägel och själva refrängen med sitt berättande och melodi är svårslagen än i dag. Allt framfört med Gary Brookers souliga röst. Det är popmagi som under åren blivit utsedd till en av världens bästa låtar, och det med all rätt. Inte dumt för en låt vars titel snappades upp på en fest där någon hade sagt till en annan ”You’ve turned a whiter shade of pale”.

Popmuzik Popcast

När låten släpptes våren 1967 hamnade den snabbt på förstaplatsen på den brittiska singellistan. En placering den även fick i länder som Spanien, Italien, Frankrike och Kanada. I USA blev låten femma på Billboard Hot 100.

Själv återupptäckte jag låten på allvar när Annie Lennox spelade in en cover av låten på hennes andra album Medusa, som bara bestod av just covers. Innan det hade jag inte superkoll på låten eller originalgruppen mer än att jag visste att jag uppskattade låten när den spelades på radio eller i någon film.
Men jag älskade verkligen Lennox drömliknande vaggvise-version av låten. Den fångar känslan så snyggt från originalet, samtidigt som det är svårt att slå Lennox röst.

Författare

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music
Share.
Apple Music Svensk Pop

KOMMANDE EVENEMANG I GÖTEBORG

Skicka musik till Popmuzik

Vi fokuserar på de musikinskick och förfrågningar som kommer från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du också kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här.

Det är bloggens Patreons som gör det möjligt för oss att fortsätta lyfta fram bra musik av spännande artister.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

We focus on all the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here.

It is the blog's Patrons that makes it possible for the blog to continue to write about great songs and exciting artists.

Thank you for being a Patron.