Det är få låtar som känns som den ultimata tryckarlåten som just Whiter shade of pale med Procol Harum. Det är verkligen något magiskt med låten. Snygg filmisk känsla som kryddats av orgel som ger låten en klassisk prägel och själva refrängen med sitt berättande och melodi är svårslagen än i dag. Allt framfört med Gary Brookers souliga röst. Det är popmagi som under åren blivit utsedd till en av världens bästa låtar, och det med all rätt. Inte dumt för en låt vars titel snappades upp på en fest där någon hade sagt till en annan ”You’ve turned a whiter shade of pale”.

Svensk Pop

När låten släpptes våren 1967 hamnade den snabbt på förstaplatsen på den brittiska singellistan. En placering den även fick i länder som Spanien, Italien, Frankrike och Kanada. I USA blev låten femma på Billboard Hot 100.

Själv återupptäckte jag låten på allvar när Annie Lennox spelade in en cover av låten på hennes andra album Medusa, som bara bestod av just covers. Innan det hade jag inte superkoll på låten eller originalgruppen mer än att jag visste att jag uppskattade låten när den spelades på radio eller i någon film.
Men jag älskade verkligen Lennox drömliknande vaggvise-version av låten. Den fångar känslan så snyggt från originalet, samtidigt som det är svårt att slå Lennox röst.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Om du gillar att upptäcka ny musik i bloggen får du gärna bli Popmuzik Lover på Patreon. Då stöttar du bloggen och gör det möjligt för fler artister att ha en plattform att synas på.
Become a patron at Patreon!
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover
Skicka musik till Popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.