Fick du en iPhone i julklapp eller kanske en iPad? Då har du direkt tillgång till Apple Music, som då är Apples streamingtjänst för musik och den andra största streamingtjänsten efter Spotify.
Du behöver dock inte ha skaffat en ny mobil för att testa Apple Music. Om du inte provat på det så får du tre månader gratis att testa tjänsten och se om den passar dig. Efter det kostar den 99 kronor i månaden.
Fördelen med Apple Music är enligt mig väldigt många. Men jag tänkte lista några tips och intressanta saker som kanske kan få dig att välja tjänsten istället för att köra vidare med Spotify.
För musikälskaren.
En av de viktigaste sakerna jag som musikälskare tycker är bra med Apple Music är att de betalar ut mer till artisten för varje stream. I dagens streming-ekonomi är det fortfarande lite per gång, men många bäckar små gör att artisten faktiskt snabbare får mer pengar om du lyssnar via just Apple Music. Är du artist eller känner du en artist, så gör du dig och dem en tjänst igenom att faktiskt använda en plattform som gör det lite mer lönsamt att släppa musik.
En annan sak som jag uppskattar är att musiken låter bättre i Apple Music. Jag märker stor skillnad i ljudkvalité när jag lyssnat på en låt via Spotify och sedan lyssnar på en låt i Apple Music. Det är lite mer dynamik i ljudbilden och klarare ljud. Så har du lagt ner pengar på bra högtalare eller hörlurar, så är det ju trevligt att ljudet är bra också.
Älska musiken och musiken älskar dig.
När du lyssnar på låtarna i Apple Music så kan du älska låtarna du gilla – eller välja ”föreslå färre som den här”. De låtar du älskar läggs till i de algoritmer som Apple Music använder för att servera dig den bästa musikupplevelsen. Så om du tillexempel älskar många låtar i genren synthwave, så kommer du höra mer av den varan.
Som allt så kommer det bli hit and miss, men är du aktiv med hjärta-knappen så kommer du ganska snabbt få ett musikflöde som du faktiskt gillar.
-För att älska en låt så håller du fingret på låten så menyn visas i iPhone. Där kan du välja Älska eller Föreslå färre som den här. Är du i spelarvyn, så klickar du på de tre prickarna under omslagsbilden vid sidan av låttiteln. Då kommer menyn upp.
Personliga spellistor.
Under fliken För dig hittar du dina personliga spellistor. Dessa är skapat efter det du lyssnar på och de låtar du älskat. Här finns i huvudsak tre spellistor som är skräddarsydda efter det du lyssnar på: New Music Mix (med fokus på (någorlunda) ny musik), Favorites Mix (med fokus på låtar du lyssnat på samt låtar som du borde gilla utifrån de du älskat), Chill Mix (avslappnade och chillade låtar). Till detta finns även en Friends Mix som sammanställer en lista av de låtar dina vänner lyssnar på Apple Music. Lite av en inspirations-spellista kan mans äga.
Skaffa vänner.
Under din profil, som du hittar under För dig > din avatar, kan du hitta vänner som du följer via Facebook. Om någon har en öppen profil på Apple Music, så kan du följa dem och med det se vad de lyssnar på samt få rekommendationer baserade på vad de lyssnat på.
Du kan även söka på dina vänners namn i sökrutan och kolla om de finns under Personer.
Betygsätt låtarna.
I Apple Music på din Mac kan du aktivera betygen via Musik > Inställningar > Allmänt. Där hittar du Betyg med stjärnor under delen ”Visa”. iOS så väljer du Inställningar > Musik > Visa betyg med stjärnor.
Nu kan du betygsätta låtarna från 1 till 5. Det gör att du har koll på vilka låtar du gillar och hur mycket du gillar dem. Att bara älska en låt säger ju bara om du gillar eller ej (samt föda Apples algoritm för kommande spellistor), men det säger ju inte HUR mycket du gillar låten. För mig är detta verkligen en av de bästa funktionerna i Apple Music. Att jag snabbt kan betygsätta och med det skapa spellistor efter de låtar jag tycker är extra bra.
-För att betygsätta behöver låten finnas i ditt bibliotek (antingen att låten är tillagd i en spellista eller om du klickat på ”Lägg till i bibliotek”). När du sedan håller fingret på låten så menyn kommer upp i din iPhone så väljer du bara betygsätt låt och hur många stjärnor. Du får upp samma meny om du klickar på de tre prickarna vid sidan av titeln i spelningsfönstret. Där kan du välja betygsätt låt.
Smarta spellistor är smartaste sättet.
I Apple Music på datorn så kan du skapa något som heter Smarta spellistor. Det är spellistor som byggs utifrån ett kriterium som du sätter.
Det kan vara spellistor med en viss artist, men låtar från ett visst år, eller låtar med ett visst betyg.
Ska du tillexempel göra en spellista med låtar från 10-talet, så gör du så här:
Arkiv > Ny > Smart Spellista. Här väljer du sedan vilka villkor som gäller för spellistan. Då vi ska göra en spellista med låtar från 10-talet, så kan du sätta första rullistan till År och nästa ”är inom”. I de tomma rutorna skriver du in 2010 till 2019. Klart!
Vill du sedan kanske bara ha de bästa låtarna i spellistan, så kan du lägga till ett nytt villkor. Här skulle jag välja ”Betyg” i första rullistan och sedan ”är inom” och välja fyra samt fem stjärnor. Då får du bara med de låtar som du gett betyget 4 eller 5 från alla låtar som du har i biblioteket från 10-talet.
Det roliga med smarta spellistor är att de kan skapas efter mer eller mindre all information från Apple Music. Artist, genre, år och senast spelad mm. Tyvärr finns inte möjligheten att skapa smarta spellistor i mobilen, men som sagt, har du Apple Music i datorn så kan du skapa dessa spellistor där så dyker de upp i mobilen.
Med fokus på album.
Om du gillar album så är Apple Music verkligen din grej. Även om streaming i första hand känns skapt för låtar och spellistor, så släpps det fortfarande album. Apple Music är duktiga på att faktiskt visa upp dessa också och inte bara köra på låtar eller spellistor.
På sidan Bläddra hittar du en lista med de senaste albumen av artister med lite mer dignitet. Under För dig hittar du även nya album med artister som du gillar, eller kanske borde gilla. Speciellt För dig-fliken har gjort att jag hittar massa riktigt bra album av artister jag gillar eller lärt mig uppskatta. Så det är skönt att inte allt bara är låtar.
Men vad är nackdelen då?
Klart att det finns nackdelar med Apple Music också. En av de främsta är att de inte är lika duktiga på svensk musik i dagsläget. De har svenska spellistemakare och de blir bättre även på den varan. Men de skulle kunna vara än mer anpassade till den svenska marknaden. Om du lyssnar på deras New Music Daily-spellista så får du ändå en ganska bra mix av svenska och internationella artister. Men om du väljer en 80- eller 90-talsspelista känns de inte helt skapta efter vad vi faktiskt lyssnat på här i Sverige. Så där finns möjlighet till förbättring.
Sedan saknar jag fortfarande möjligheten att skapa gemensamma spellistor som fler personer kan lägga låtar i. Det vore perfekt om man ska ha fest eller om man behöver inspiration från vänner som vill tipsa om musik.
Hoppas du fick lite matnyttiga tips för hur du kommer igång med Apple Music i detta inlägg. Det är som sagt bra med variation och jag tror att musik-Sverige mår bra av att det är fler som använder olika streamingtjänster och inte bara en. När du väl kommer igång med Apple Music så har du en spellista som du kan följa här: