Likt alla andra människor som ändå kan ta en ton, så har jag under ganska korta stunder funderat på hur det vore att göra en audition till Idol.
Först vill jag säga att det inte är något jag tänker på direkt ofta, eller något jag vill göra. Let’s face it. Mitt bäst föredatum för Idol gick ut för minst 20 år sedan.

Favoriter Apple Music

Men likt de där talen alla gjort i duschen för det där priset man tagit emot i fantasin, om det så är en Oscar eller bara ett säljpris på jobbet, så tror jag ändå ganska många människor – gamla som unga – funderat på vad skulle hända om de sökte till en talangtävling.

I en dröm skulle det kanske gå till så att man slussas igenom massa korridorer av en studiotekniker, men likt alla drömmar så kommer man aldrig fram till just rummet där domarna sitter. Utan man slussas in och ut ur massa rum, går igenom ändlösa korridorer medan studiomannen lugnt förklarar att vi hinner.

En annan person kanske funderar vad hen skulle göra när hen står på Globenscenen och ska sjunga om förstaplatsen och sedan ser sig själv på omslaget av Aftonbladet göra någon form av segergest. Som man gör när man vunnit Idol.

Själv har jag i alla fall kommit så långt att jag ändå valt ut låten jag skulle framföra om jag kom in i juryrummet. Yes, det är – som ni kan gissa från dagens nostalgitripp – God only knows med The Beach Boys.

Med denna popdänga från 1966 tänkte jag smälta svenska folkets hjärtan och självklart de i Idoljuryn. För vem kan motstå klassisk barockpop från Kalifornien? Ingen säger jag!

God only knows var i USA b-sida till singeln Wouldn’t it be nice och tagen från bandets stilbildande album Pet Sounds. A-sidan hamnade på en stark åttondeplats på Billboard, medan b-sidan hamnade på en 39:e plats, vilket i dagsläget inte kändes direkt rättvist för låten. Men i Europa var det andra tongångar. God only knows släpptes som just en a-sida här och hamnade på en andraplats på den brittiska singellistan. Antar att placeringen varit så mycket högre även i USA om God only knows fick chansen att vara en a-sida även där… Men likt mitt deltagande i Idol, så lär vi aldrig veta hur det hade gått för låten heller. Dock vet du i alla fall vilken låt jag hade sjungit om jag fått för mig att åka över till Eriksbergshallen här i Göteborg och testat.

God only knows har på senare år hamnat högt på topplistor över världens bästa låtar. Både som de från just 60-talet, men även bland världens bästa låtar igenom all tid. Så ja, även om det inte blev en förstaplats för The Beach Boys vid release, så har tiden verkligen erkänt vilken fantastisk poplåt detta trots allt är.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011