Idag är det final i Melodifestivalen.
Fem veckor uttagning har bidragit till i mitt tycke en otroligt stark final.
Nu är det dags att ge slutgiltiga betyg, samt rangordna de 12 bidragen efter hur jag tror det går ikväll.
Så får vi se hur rätt jag har denna gång. Har ju inte riktigt briljerat denna säsong, men jag gör som alla andra och skyller på appen.

Popmuzik Podcast

Groupe – Samir & Viktor

Samir & Viktor uppföljare till sin debutsingel Success är typ en Success 2.0
Det mesta låter samma, och Groupie är en oförarglig partylåt som jag ändå tycker är gaska underhållande. Många skulle säkert avfärda detta som en plojlåt, men att det är en av Melodifestivals-säsongens största hits går ju inte att skoja bort.
35%

Building it up – JTR

Okej. Jag har aldrig blivit kompis med denna låt. Den är liksom anonym och ganska rörig, Bland annat så är rap-partiet för mig årets största gåta. Sedan är John , Tom och Robin duktiga på att både sjunga och spela. Men jag hade hellre sett dem i finalen med en bättre låt. För dom är absolut värda att vara här, men kanske inte just i år.
25%

Make Me (La La La) – Dinah Nah

För att vara i Melodifestivalen tycker jag att Make Me (La La La) är en ganska tung klubblåt. Visst den är på gränsen till tuggummi-klubbigt, men numret blir ju än tyngre med de sex dansarna (som QX döpt till Wall of Sex). Det är en låt som kommer funka på dansgolven under hela våren, och bara där har Dinah Nah en stark hit. Lätt en av de stora vinnarna i denna final, hur det än går efter röstsammanräkningen.
65%

Jag är fri (Manne Leam Frijje) – Jon Henrik Fjällgren

Ena delen av mig vill ovillkorligt älska detta, och andra tycker det är lite töntigt.
Men jag tror nog att mitt Enigma -jag vinner denna gång, för det är en catchig låt och Jon Henrik är ju så löjligt söt när man ser honom.
För mig behöver vi nog på något sätt värna om vårt Nordisk arv även i denna tävlingen, och kan man kombinera det med ett dansbeat, änglar och dansande samer kring en lägereld – hej, vem är jag att gnälla?
60%

Can’t hurt me now – Jessica Andersson

Detta är nog min tydligaste kissepaus för finalen.
Jag kan inte hjälpa det, men jag tycker det är en så otroligt sömnig låt. Fortfarande förvånad över att denna balladen gick direkt till final, medan Kristin Amparos som ändå var så mycket bättre, inte klarade sig igenom Andra Chansen. Det är schlagerballad när det är som tråkigast.
Sedan ska jag inte klaga på Jessica. Hon levererar låten grymt, och sjunger bra. Det är inte där problemet ligger som sagt. Det är att låten inte är det minsta kul.
10%

Heroes – Måns Zelmerlöw

Ja, den är lik Lovers of the Sun . Jag vet. Men det gör inte Heroes till en sämre låt för det.
Jag tycker denna vuxit till sig rejält under veckorna och Måns kan stolt ställa sig tillsammans med Linus på Linjen i Frends och sjunga låten som tar denna Let’s Dance-vinnare till Wien (och tvingar honom göra Svenska klassikern).
Så grattis Måns och grattis till Anton och The Debs som gjorde låten som passade bäst i Melodifestivalen 2015 – och som än en gång lyckades knåpa ihop en låt som är hämtad från nuet.
75%

Forever starts today – Linus Svenning

Forever starts today är en snygg men lite tråkig låt. Den är liksom trevlig när den spelas, men som jag aldrig sätter på i min Spotify efter jag hört den i programmet.
Inget superbra betyg kanske, men denna mix av pop och Irländska folkmusik är nog roligare på ust scenen än i en spellista.
35%

Don’t stop – Isa

Detta har ju varit min favorit från dag ett.
Visst, det är väldigt mycket Shake it off med Taylor Swift , men vad gör det om låten är så catchig? Ett bevis på att det går bra att ha Max Martin -liknande pop i Melodifestivalen, och framförs det av en snygg 16-årig tjej som både kan dansa och sjunga, samt mediavana har vi verkligen en vinnare in the makin’. Räkna med att Isa kommer synas i finalen snart igen, och kanske vinna.
70%

Möt mig i Gamla Stan – Magnus Carlsson

Klassisk schlagerpop i modern tappning, och med en lysande text.
Jag tycker detta faktiskt är oförskämt underhållande, och Magnus har nog aldrig varit så här bra i Melodifestivalen någonsin. Han poseringsdansar snyggt i numret, och numret är både proffsigt och läckert.
70%

Sting – Eric Saade

Visst, låten är kanske inte mycket för världen i första anblicken, men Sting sätter sig på hjärnan och håller sig kvar i ett ordentligt grepp. Det är sommarparty, och numret är lockar fram leenden. Så med det tycker jag Saade lyckats skapa en underhållande show och kul låt.
65%

Don’t stop believing – Mariette

Läcker, rytmisk och snyggt nummer. En bra kombination bara där. Lägg sedan till att Mariette har en enorm utstrålning och sjunger otroligt bra, så är det ett vinnarnummer, som för mig känns som en Nikki and the Dove låt eller kanske Kate Boy . Med andra ord, väldigt modernt.
Främst är det kul att en artist som Miss Li gjort en låt som tilltalat så brett och tagit låten direkt till final. Det kan förhoppningsvis betyda att fler artister som vi inte brukar se i Melodifestivalen är med nästa år.
80%

Guld och Gröna Skogar – Hasse Andersson

Egentligen är det hela otroligt.
Hasse Andersson, som inte gjort så mycket väsen av sig hos den breda publiken på mycket länge, ställer upp i Melodifestivalen för första gången, och går till finalen via Andra Chansen och in i folks hjärtan. För de små är han som en farfar, och för de något äldre är han en cool snubbe. För seniorerna är han den han alltid varit – en person som gör bra dansbandscountry.
Själv älskar jag Guld och Gröna Skogar som en (gammal) frisk fläkt, och ett bevis på att det inte bara är unga appmonster som åker till finalen. Även klassiskt svenskt musikarv (typ) har plats där, och detta är ju bäst i klassen i den genren.
65%

Hur kommer listan se ut efter klockan 21:55 ikväll?
Kanske så här:

Heroes – Måns Zelmerlöw
Don’t stop believeing – Mariette
Jag är fri – Jon Henrik Fjällgren
Sting – Eric Saade
Don’t stop – Isa
Guld och Gröna Skogar – Hasse Andersson

Möt mig i Gamla Stan – Magnus Carlsson
Groupie – Samir & Viktor
Building it up – JTR
Make me (La La La) – Dinah Nah
Forever starts today – Linus Svenning
Can’t hurt me now – Jessica Andersson

Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011