Det var strax över ett år sedan jag för första gången träffade Ulrik Munther .
Då var han den 17-åriga killen som vunnit Lilla Melodifestivalen och som började göra sig ett namn efter att ha varit en av de första som spelade in en cover på Lady GaGas singel Born this way .
Han skulle även släppa sin debutskiva bara ett par månader efter intervjun. -En stjärna på väg att på riktigt lyfta mot pophimmelen, skulle man kunna säga.
Nu tyckte jag att det var dags att sätta oss ner igen över en kopp kaffe och prata om året som gått.
Inte bara har han släppt sin debutplatta, han har ju även kommit trea i Melodifestivalen, turnerat land och rike runt, samt fyllt 18.
Jag träffar än en gång Ulrik här i Göteborg. Denna gång är det på det nyinvigda hotellet Clareon Post, där en något förkyld sångare sätter sig med en kopp te för att diskutera några frågor med mig. Han bär som vanligt sin guppkeps över sitt blonda hår – något som blivit lite av hans varumärke.
Det första jag dock måste fråga honom är det som så många verkar vilja veta.
De flesta som Googlar Ulrik och hittar till Being Blogged verkar vilja ha svar på just en fråga – hur lång är han?
”Jag mätte mig faktiskt för ett tag sedan och då var jag 1,79 och en halv, så jag antar att man kan säga att jag är 1,80.
Det är nog en sådan grej att man vill skapa sig en bild av hur någon ser ut som man aldrig träffat. Men de som träffar mig första gången säger ofta ”oj, shit vad lång du var” för att folk säkert tänker på Lilla Melodifestivalen – och då måste jag ju vara liten.” skrattar han fram.
Så där har ni svaret på den frågan.

I vintras släpptes en ny version av låten Kill for lies .
Det var den franska före detta tjejgruppsmedlemmen Caroline Costa som var intresserad i att göra något med Ulrik efter att ha bland annat sett hans Born this way -cover.
De valde att ge henne den fantastiskt fina låten Kill for lies , som översattes till franska.
”Jag åkte först ner till Frankrike och spelade in låten och sedan igen för att spela in videon.
Jag hade ju lagt all sång innan på engelska, så skulle vi översätta hennes vers till franska och en av refrängerna. Men i och med att låten enbart skulle släppas i Frankrike blev det istället så att hon sjöng båda verserna på franska och jag blev mer en bakgrundssångare.”
”Kan du prata franska?” frågar jag.
”Jag kan lite lite franska, men jag kan nog inte hålla en konversation. Men jag är ändå intresserad av språk plus att jag gått tre år franska i skolan – så med lite övning skulle det nog inte varit några problem, för jag har fortfarande kvar uttalet.
Jag kände ju att skulle jag sjunga på franska så skulle det säkert låta jättekonstigt för fransmännen, även om vi här hemma skulle tycka det låter okej. Men de sa att mitt uttal var bra, så det var ju roligt.”
Låten och videon nådde tyvärr aldrig Sverige, men den finns på YouTube och Kill for lies blev otroligt snygg som duett och på just franska.

Under arbetet med skivan släpptes en hel del enkla promovidor där Ulrik sjöng olika låtar från albumet.
Detta för att skapa en hype inför skivan, samt att hela tiden mata fansen med något nytt.
”Det har väl fallit sig rätt naturligt att använda sig av YouTube för det är ju det som denna genrationen använder sig av. Det är ju där folk hänger.
Sedan är det ju så otroligt lätt att göra enkla klipp och lägga upp. Annars kan man ju spendera asmycket pengar på att göra en snygg video som kanske får lika många views.”
Även inför melodifestivalen fick Ulriks fans inspelade hälsningar från repen och innan framträdandet vilket var ett bra sätt att ge en inblick bakom scenen hos en popartist.
Då han ändå jobbat såpass flitigt framför kameran frågar jag om han skulle vilja jobba som just skådespelare eller modell?
”Nej, jag har väl inte varit intresserad i att ställa upp som skådespelare eller att vara modell. Men visst har jag fått frågan. Det är ju mycket 360-grejer just nu och speciellt i USA har jag ju fått frågor typ ”Kanske ställa upp och bli skådespelare – kanske Disney Channel, ja?”” säger han och förvränger rösten lite som en pushig promotor innan han skrattar och fortsätter.
”Då har vi väl sagt att jag är musiker och det är det jag vill hålla på med. Sedan tror jag att jag skulle vara ganska kass på skådespel – men det vet jag i och för sig inte.
Sedan är ju publicitetsgrejen mer fokus på personen än musiken i dagsläget. Förr var det ju mer så att en låt var hur-känd-som-helst, medan man inte hade en aning om hur artisten såg ut. Nu är det nästan tvärt om och det är själva personen som får fokus, i alla fall kan jag ibland känna så för min egna del.
Sedan är det ju kul att folk är intresserade av mig, men man vill ju att musiken ska komma först liksom.”

Förra hösten blev det klart att Ulrik skulle ställa upp i den riktiga Melodifestivalen med låten Soldiers .
”Vi skrev Soldiers för att skicka in den till Melodifestivalen.
Tanken var kanske inte att göra en bra låt för just Melodifestivalen, utan att göra en bra låt.
Vi skrev både Fool och Soldires till det ändamålet, men vi var så sena med att skicka in något i och med att vi inte var säkra på om jag skulle ställa upp. När det var typ två månader kvar kände vi att ”äh, varför inte – vad har vi att förlora på det?” Så vi tänkte att får vi med en bra låt i Sveriges största musikprogram så finns det nog inget att förlora.
Jag hade ju en del låtar som låg halvfärdiga – bland annat Fools . Vi skrev klart den och även Soldiers . Sedan kändes det som Soldiers passade bättre för Melodifestivalen, i och med att Fools är mer stadiumrock-aktig, lite åt Coldplay -hållet.
Det var nog mest rätt att ha med Soldiers där, för vi kom ju trea vilket var otroligt kul. Det är ju främst en bra låt, som i och för sig hade världens tråkigaste nummer.”
Ja, det kunde vi alltså båda skriva under på, att Ulriks nummer kanske inte var så bra TV i sig. Han stod mest still och bara sjöng. Men han har ju rätt i att låten var något som många verkade ta till sig. Annars hade den inte kommit trea i finalen.
Men det är kanske det som är Ulriks styrka – att han främst fokuserar på sina låtar. Sedan får de bli lite tråkigt om han inte dansar eller har galna saker på scenen. Det är inte riktigt där hans fokus ligger.
Men frågan är ju om Ulrik kan tänka sig ställa upp i Melodifestivalen igen?
”Jag kan absolut tänka mig att ställa upp igen.
Men jag har väl inte bestämt mig om det blir nästa år. För jag vill ju inte tjata ut mig själv.
Sedan är det ju inte så mycket skivförsäljning längre och då får man ju kompromissa för att synas.
Fast det var jätteroligt att vara med i år och när Loreen vann hela Eurovision blir det nog ännu större nästa år. Så det gör att det kanske är bra att vara med. Men jag vet inte… Just nu känns det inte så, men man vet ju aldrig.”
Vi får med andra ord se vad som händer. Det är ju inte förrän i September som nästa års Melodifestivalslåtar ska vara inskickade till SVT, så mycket kan hända på den tiden. Personligen tror jag att han skulle få ytterligare en skjuts om han var med nästa år – främst som sagt för att Eurovision kommer göra det än mer intressant även med Melodifestivalen och fyra miljoner tittare skojar man inte bort i promotionsammanhang.

Då jag personligen är en kille som uppskattar remixar blev jag glad när det släpptes ett par remixar på Soldiers .
Även Ulrik tyckte det var en kul sak att bli remixad.
”Det gör ju att man kommer ut lite bredare. Lite som olika covers, att de kan tillföra något annat till låten.
Sedan tror jag det är rätt svårt att remixa mina låtar, för de går ju i mid-tempo, så då får man speeda upp sången ganska mycket eller sakta ner ännu mer.”

Efter ett år som popidol borde man vara utsatt för det mesta i form av roligheter, men även kanske lite jobbiga fans som inte riktigt vet var den allmänna Ulrik slutar och den privata börjar.
Så, har det varit några jobbiga fans under året som kanske gått lite för långt i sin dyrkan av honom?
”Nej, det har faktiskt inte varit några händelser som varit superjobbiga.
Visst, det finns situationer som man känner att just det där kanske inte var så bra, men annars är det oftast trevligt.
Sedan är man ju själv inte alltid på topp när folk följer efter en eller vill ta kort på en, men det är ju så spelet är.
Jag blir mest imponerad av mina fans.
Jag har ju en del riktigt hängivna fans som kanske är 14 år och som varit på 20 spelningar. Då har jag ju bara hållit på i två år så det är otroligt mycket tid och pengar som måste ha gått åt för att följa efter mig.
Men det är otroligt gulligt tycker jag.”
Samtidigt som Ulrik är en tonåring, så sjunger han ju inte om de typiska tonårssakerna som att pojke möter flicka och får hjärtat krossat om och om igen.
Ändå går han hem hos sina fans – men inte bara tonåringar utan även en äldre publik.
”Det finns ju mycket i texterna som tonåringar känner igen.
Sedan kan man även nå en äldre publik som kan känna igen sig och se att det är något mer än bara ungdomspopdängor.
Jag har i och för sig många låtar som handlar om relationer och kärlek, men jag försöker göra det lite djupare än bara ”jag är så kär i dig”.
Sedan ser jag mig väl inte som den typiska popidolen, utan jag är nog mer intresserad i ”du lever bara en gång” frågorna. Men samtidigt kan man inte bara skriva om det heller, men jag försöker skriva om lite mer seriösa grejer som jag ändå går omkring och tänker på.”
När vi ändå är inne på att sjunga om relationer, så får jag ju fråga om han har något förhållande för tillfället.
”Nej jag har verkligen inte haft tid med något förhållande.
Jag är ju runt så mycket och skriver nytt material så fort jag hinner. Sedan gör ju inte kändisgrejen det lättare heller.
Så just nu får det ligga åt sidan, men visst hittar man någon trevlig människa så är det väl jättebra.”

För er som inte kan få nog av Ulrik så kommer det visas en web-serie med honom på SVT under hösten, med start i September.
Där kan man under ett antal avsnitt följa Ulrik på vägarna, hemma eller på väg mot Japan, där han ska lanseras.
Ulrik berättar om serien.
”Tänket är att visa skillnaden i det ”glamourösa” artist-Ullrik-livet och det kanske inte så glamourösa vardagliga Ullrik-livet.
Att visa olika sidor av mig och musikbranschen. Sedan är det väldigt mycket verkligheten som utformar hur det bli.
Tanken är att det i alla fall ska avslutas i Japan.
I början var ju arbetsnamnet Big In Japan? -För vi vet ju inte hur det blir där, det kan ju lika gärna gå åt åt helvete. För det är lite idén med serien att allt inte är lika bra.
Vi har redan spelat in massa grejer här i Sverige. Bland annat när vi var på Liseberg och bakom kulisserna där.
Sedan har jag ingen som helst aning om det blir intressant TV eller inte. I värsta fall blir det inget speciellt. Men jag tror att mina fans kommer nog tycka det är intressant att följa mig.”
Ja, vi får hålla tummarna och se hur resultatet blir. Som sagt så kan det ju vara kul att få följa Ulrik i fotspåren under en tid.

Innan vi avslutar vår intervju, pratar vi lite om framtiden för honom.
Det har ju snart gått ett år sedan hans platta släptes och nu vill väl fansen snart ha något nytt.
”Jag har skrivit väldigt mycket co-writes med andra låtskrivare för att utvecklas som låtskrivare. Visst, jag kan skriva själv, men jag är ju ingen världsmästare på att skriva. Så det är viktigt att få inputs från olika textförfattare för att testa nya sätt att skriva på.
Sedan har jag ju så mycket idéer liggande som kommer varje gång jag sätter mig vid pianot eller tar upp gitarren. Men just nu har jag väldigt många halvfärdiga låtar.
Inspelningsmässigt har vi inte kommit jättelångt, men det finns en hel del demos.
Just nu är det ovisst när något kommer att släppas. Vi skulle vilja få ut något nytt innan året är slut, för det har ju ändå gått ett år sedan skivan kom ut.”
Musikmässigt går det nog ingen nöd på Ulrik. Han lär ha material för både ett och två album när det väl är dags att släppa något. 
Men frågan är om just album är det perfekta formatet för en ung artist av idag.
Vi diskuterar lite om hur han själv känner för att släppa sin musik för tillfället.

”Nu tror jag vi mer satsar på att få ut EPs och släppa lite mer regelbundet. För som sagt, det är ny tid nu och om man vill överleva längre som artist så är det nog bättre med EPs. Då kan man ju jobba med en EP i tre månader och sedan är det typ en månad tills nästa EP kommer. Då kommer det saker hela tiden och man försvinner aldrig, vilket man kan göra med ett album.
Man kan ju släppa en EP med en singel och en b-sida och en mix och eventuellt en akustisk version. Så får fansen mycket musik för lite pengar.
Ju mer jag tänker på det, ju mer känner jag att man ska hålla på med EPs.
För man utvecklas ju hela tiden och kanske vill ändra på ens sound en aning. Just det blir ju svårt om man jobbar med albumformatet, för då släpper man en skiva, så tar det ett och ett halvt år, så släpper man en till där ljudbilden ändrats lite-lite. Sedan får man vänta ytterligare innan man kan ändra lite-lite till.
Men på en EP kan man låta singeln vara det som folk förväntar sig av en. Medan b-sidan kan vara lite åt det hållet man själv kanske vill gå med hur man ska låta. Sedan på nästa EP kan man låta själva singeln vara mer likt förra EPns b-sida.”
Jag kan inte göra annat än att hålla med honom när vi diskuterar om hans framtida låtsläpp. För mig är EP formatet det ultimata, i och med att man som sagt kan släppa något lite oftare och att folk ändå konsumerar musik i lösvikt. Då är fyra, fem spår på en EP ett perfekt format för både konsumenterna och artisterna.

Innan vi lämnar hotellet frågar jag honom om hans bästa sommarminne.
Det är ju ändå sommar – även om den nästan regnar bort för tillfället – och som västkustbo borde han ju haft en hel del sköna somrar bakom sig.
”De bästa minnena är ju från förra sommaren med turnerandet och allt.
Men just bästa sommarminne – då det varit semester – är nog från mitt sommarställe kring Orust med platt tjärat tak där det blir galet varmt. Där låg jag och min polare med datorn och lyssna på musik och solade.
Det kanske inte är så speciellt, men det var otroligt skönt att bara ligga där.”

Men det lämnar jag Ulrik för denna gång.
Ska bli spännande att förhoppningsvis ses igen om ett år och fortsätta prata om hans musik och tiden som gått. För det sköna med denna intervju var att vi båda kände till varandra lite mer och kunde ha ett avslappnat samtal ihop.
Om jag skulle kika in i kristallkulan och spå framtiden, så lär de kommande 365 dagarna bli minst lika spännande för vår kepsklädda popidol.

Lyssna på Ulrik Munther:

Ulrik Munther

Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011