Göteborg är inte bara staden artisten Jåppe växte upp. Det är staden som ger honom inspiration till sina låtar. För det är oftast under sina promenader som artisten skriver grunden till låtarna.

Skicka in din musik

Jåppe växte upp i Angered och flyttade sedan till Kålltorp och Majorna för att sedan flytta tillbaka till Angered igen. Med sig har han dock alltid haft musiken som spelat stor roll och varit som terapi.

Första singeln med artisten heter Vitt & Svart och släpptes i början av Augusti. En mjuk och emotionell låt som mixar urbana beats med piano tillsammans med artistens rap och sång. Väldigt skönt och något för oss som uppskattar svensk hip-pop.
Bara 20 dagar efter debuten släppte Jåppe sin andra singel Algebra, som du kan höra här nedan. Även här får vi emotionell pop som står på gränslandet till hip-pop. Med sina melodier och behagliga stämning känns det som en hit för sångaren som levererar två starka singlar i starten på karriären.

Jag bad Joppe berätta lite mer om sig själv, musiken och om sitt Göteborg för oss i en intervju, som du kan läsa här nedan.

Om du uppskattar att få dyka ner lite djupare i spännande nya artister och läsa intervjuer i bloggen, får du mer än gärna stötta arbetet som Patreon. Ditt bidrag som Popmuzik Liker eller Popmuzik Lover gör det möjligt för mig att driva bloggen vidare och lyfta fram ny musik och spännande artister som just Joppe. Så har du möjlighet betyder ditt stöd mycket för plattformen.

Vad tycker du är det bästa med Göteborg och var har du din personliga smultronställen i staden? 

Jag är fascinerad av kontrasterna. Jag växte upp i en förortsoas där det fanns anställda som gjorde det fint och grönt på våra gårdar mellan betonghusen. Vi var också omgivna av vacker skog. Det räckte för att det skulle kännas som ett paradis för mig. Som vuxen har jag bott i Majorna och framförallt Kålltorp. Där promenerade jag mycket i Skatås men också i de fina områdena i Örgryte med alla stora vackra hus. Gillar att ta vagnen till något nytt ställe och gå runt och kika. Största kontrasten får jag om jag åker ut till Fiskebäck. Det är uppfriskande, inspirerande och härligt med havet nära. Men det bästa med Gbg är människorna. Oavsett vilket område du är i så kan du hitta goa människor. 

Från Angered och tillbaka. Många som ser Angered som ett mer osäkert område med inte så bra PR. Men vad är din bild av stadsdelen?

Min bild är att det är väldigt få som flyttar från Kålltorp till Angered som jag gjorde när jag flyttade tillbaka. Tycker att det är väldigt synd att det är så och det kanske är det som är Angereds största problem. Trots den fina naturen, den rena luften och ett bra prisläge så är det inte ett alternativ för de flesta att flytta hit. Det är mer segregerat än när jag växte upp. Men jag lever ett helt vanligt liv och känner mig helt trygg här. För mig personligen finns det något i luften som ger mig inspiration. Kanske är det att jag har flyttat hem till alla barndomsminnen. Eller så är det alla människor från världens hörn som gör att det känns som att jag bor utomlands ibland. 

Pressbild

Hur kom musiken in i ditt liv och vilka artister har inspirerat dig mycket genom åren? 

Musik har alltid fångat mig men det var hiphop som drog in mig på riktigt. Svenska hiphop-vågen med Petter, Blues och Ken var det som fick mig att börja skriva och göra beats. Sen blev det mer och mer pop och även en hel del soul/rnb. Jag var ganska sen in på sången så nånstans såg jag nog upp till alla grymma sångare. Det gör jag fortfarande. Max Martin var min ledstjärna i många år och jag var mer inne på att bli låtskrivare/producent egentligen. 

Du berättar att det tagit lång tid för dig att ta klivet ut som artist. Vad är det som hållit dig tillbaka och vad fick dig att äntligen ta steget? 

Jag har haft ett par grupp-projekt tidigare så jag har varit där och nosat men jag tror aldrig att jag var redo då. Jag har aldrig gillat att stå i centrum. Jag har svårt att bara skriva ett Facebookinlägg till alla. Men nånstans känner jag att jag måste göra något med alla låtar som kommer. Har gjort ungefär samma grej sen jag började göra musik. Låtar på svenska som är mitt personliga uttryck och som varit nån form av terapi. Att skriva låtarna har alltid gått lätt men att producera och mixa har varit en process. Jag skulle naturligtvis tagit hjälp där egentligen men nånting i mig har velat ta den långa vägen. Dels är jag genuint intresserad av hantverket och vill bli så bra jag kan på det. Men jag känner mig också fortfarande som den lille killen som satt i ett litet betongrum i Eriksbo/Angered och gjorde egna låtar. Det är något magiskt i det som jag vill hålla kvar i och oavsett hur många som lyssnar på mina låtar nu så vet jag att den lille killen är väldigt stolt över resan. 

Vad gör du vid sidan av musiken och har du någon annan passion vid sidan av musiken? 

Jag är utbildad fritidspedagog men jobbar som musiklärare just nu. Spelade mycket innebandy när jag var yngre och håller igång det lite fortfarande. Jag har även en fin liten son som håller mig upptagen. 

Du gör allt själv när det kommer till din musik. Skriver, producerar, mixar, fotar mm. Vilka delar tycker du är en större utmaning för dig just nu som du vill bli bättre på? 

Den största utmaningen just nu är att hinna med allt. Jag visste nånstans att jag tog mig vatten över huvudet när jag gav mig in på video och foto. Det är väldigt nytt och inget jag känner att jag behärskar. Om något så har det gett lite självförtroende till musiken där jag ändå känner att jag vet vad jag gör. Jag har faktiskt inga ambitioner att bli bättre på videogrejen, det tar över för mycket då. Men det har varit roligt att hitta något som funkar för mig som artist. Jag försöker att se mig själv med den lille killens ögon och inte vuxna kritiska ögon. Då är de väldigt häftigt vad som går att göra nuförtiden med en dator och lite kringutrustning.

Hur brukar du gå till väga när du skapar en låt, från idé till produktion? 

Nuförtiden skriver jag låtarna när jag är ute och promenerar. För mig har det blivit en låt när jag har vers, brygga refräng. Ibland kommer jag hem med hela låten men annars skriver jag vers två och eventuellt stick vid ett annat tillfälle. Jag skriver och nynnar in det på mobilen bara. Sen sitter jag vid datorn och försöker hitta rätt känsla med ackord, ljud och producerar upp den utifrån det. Ibland sitter det direkt och ibland får jag prova igen. Sen spelar jag in ordentligt och mixar/mastrar det. 

Pressbild

Nu är du aktuell med singeln Algebra. Vad skulle du säga att låten handlar om?

Både att vara modig och säga precis det man har på hjärtat även fast man inte vet hur det landar. Men också om att följa sin magkänsla. Vi vuxna kalkylerar och beräknar så mycket hela tiden. Den här låten vill nog visa en annan väg och jag hade en väldigt skön känsla när jag skrev den för då hade jag precis tagit den vägen. Jag tror att många håller inne på väldigt mkt. 

Sedan gillade jag känslan i Vitt & Svart. Stark melodi och bra refräng. Nästan lite pojkbandspop. Berätta om arbetet med den låten? 

Kul! För mig har refrängen en nostalgisk tillbakablick mot en tid då allt var bra. Det kan absolut gå hand i hand med pojkbandspop. För mig är det lite barndomskänsla. Jag vet att jag skrev den när jag hade en dålig känsla i kroppen av att det var konflikter överallt, i egna relationer och i ett större perspektiv. Tror jag var i lite konkurrerande miljöer då. Jag tror den nånstans är ett rop från hjärtat att allt ska bli bra igen. Alla har väll en vänskapsrelation som tagit slut av olika anledningar. Jag gillar inte det där. Tycker att man ska vara vänner för alltid och försonas. 

Två låtar på 20 dagar. Kan vi förvänta oss samma takt framöver för att bygga katalog eller vad är planen? 

Det är den ambitionen jag har, men det kan vara så att jag gått ut för hårt. Jag har alltid haft svårt att få klart låtar så jag har en dröm om att klara av det regelbundet och vara produktiv. Men jag vill absolut bygga en katalog. Jag gillar mer det tänket än att skriva tio låtar och bara släppa två av dem. De första singlarna är en del av en EP som kommer i höst. Sedan har jag inget mer klart just nu. Men jag vill och ska försöka fortsätta på samma linje om livet tillåter.

Vad är tanken med loggan, som ser ut lite som en krona? 

Jag har en god vän som är tatuerare och duktig på att skriva finskrift. (Rob Gone) Han skissade på en logga och la till kronan. Jag gillade den och tyckte den gav mig en boost som jag kände att jag behövde för att våga köra på. Jag hade aldrig kommit på tanken själv och därför kändes det plötsligt så rätt för mig. Klart att den lilla killen från Eriksbo, Angered ska få ha en krona på sin logga.

Vad kan vi förvänta oss från Joppe under hösten, kommer vi tillexempel att kunna se dig spela live? 

Jag har haft sådana tankar även om fokuset nu har varit på att få ut musiken. Men det är en del av drömmen. Att ta det vidare ut. Det är ytterligare stora steg som skulle göra den lilla killen i mig stolt.

Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011