Med singeln Heaven släpper den Stockholmsbaserade artisten JEWELS sin fjärde singeln. Debuten Blue eyes släpptes 2022 och efter det har det även blivit låtarna Dansing in the dark samt Happy now? där den senare av dem släpptes i början av sommaren.

Popmuzik Podcast

Heaven är enligt mig en ögonblicklig hit. Varm produktion med skön slow motion-känsla med stora trummor och mjuka synthar som tillsammans ger den där filmiska känslan. Om jag hade varit musikproducent för en serie hade jag definitivt haft med låten i en scen.

Låten i sig fångar känslan av sommarkärleken, när känslorna bubblar och man är helt nere i den där andre personen som färgat sommaren för en. Visst är det både snyggt och läckert med dessa pulserande kärlekslåtar?

Jag bad Julia Håkansson, som är personen bakom artistnamnet JEWELS, att berätta mer om sig själv och sin musik, om hur hon kom in på fotografering samt om nya singeln i denna intervju.

Om du uppskattar intervjuerna i bloggen och har möjlighet, så får du gärna stötta arbetet med Popmuzik som Patreon. Du kan antingen bidra med 12 kr som Popmuzik Liker eller 32 kr som Popmuzik Lover. Då bloggen inte har någon reklam eller rika finansiärer, så är ditt bidrag en viktig del i att driva bloggen vidare och kunna lyfta fram fler spännande artister som JEWELS

Hur har din sommar varit och vad tar du med dig från sommaren 2024? 

Min sommar har varit magisk! Jag släppte singeln Happy now? i juni samt min första musikvideo, och efter det njöt jag av en härlig resa utomlands fylld med vänner, sol och bad.

Du har en bakgrund inom fotografering, vilket jag själv tycker är en sjukt kul hobby. Vad inspirerade dig att börja med fotografering och filmmediet och vad brukar du främst fota? 

Jag har skapat musik sedan jag var 15 år och visste att jag ville jobba med något kreativt, men också något som låg nära musiken. Därför började jag med fotografering och film, och under de senaste sju åren har jag skapat omslagsbilder, PR-bilder och musikvideor för artister, samtidigt som jag hjälpt dem utveckla sitt visuella språk. Som artist själv har jag en förståelse för vad andra artister söker efter och vilken typ av visuella medier som tilltalar dem.

Du har arbetat för artister som Silvana Imam, Snoh Aalegra, Julie Bergan och Lil Xan. Vad försöker du lyfta fram när du ska skapa en visuell profil för en artist? 

Det har varit helt magiskt att få jobba med dessa artister och att de har litat på mig att förmedla deras artisteri visuellt. När jag skapar en visuell profil lyssnar jag noga på artisten, deras musik och vad de vill uttrycka. Mitt jobb är att lyfta fram och förstärka budskapet på bästa möjliga sätt.

Så, vilken utmaning var det för fotografen som skapade dina foton till omslaget och pressbilderna? Eller är du kompis med självutlösaren?  – man bjuder inte en kock på mat etc… Haha. 

Haha, ja, det är definitivt lite annorlunda att vara på andra sidan kameran! Men jag har haft turen att jobba med fantastiska kreatörer som Daniela Spiroska, Linnea Håkansson och Anders Myrdahl. Det blir verkligen ett kreativt samarbete där vi kombinerar våra idéer för att skapa något unikt till mina släpp. Så även om jag är van vid att vara bakom kameran, är det alltid kul att se hur andra ser på och utvecklar mina idéer.

Foto: Linnéa Håkansson

Om vi kollar på musiken, vilka artister har inspirerat dig mycket genom åren och på vilket sätt? 

Wow, det finns så många kreativa och talangfulla artister som har inspirerat mig genom åren. Jag växte upp med Lady Gaga som en stor förebild, men även artister som Charli XCX, Doja Cat och Bebe Rexha har haft stor inverkan på mig. De är alla fantastiska låtskrivare och otroligt kreativa, vilket alltid har inspirerat mig i mitt eget musikskapande.

Vad fick dig att själv ta steget och börja skriva och ge ut din musik? 

Jag har alltid vetat att jag skulle hålla på med musik, ända sedan jag var väldigt liten. Jag pluggade musik på gymnasiet och fortsatte sedan att utbilda mig som låtskrivare och producent. Under åren har jag skrivit massor av musik, men det var inte förrän jag skrev Blue eyes som jag kände, ”Det HÄR är min debutsingel!” Det var då jag bestämde mig för att ta steget och börja ge ut min musik.

Du släpper din musik som oberoende artist idag. Vad tycker du är utmaningen och fördelarna att inte ligga på ett musikbolag idag och är det något som du ändå skulle vilja göra? 

Det bästa med att vara independent artist är den kreativa friheten—jag kan göra precis den musik jag vill. Men det är också kul att samarbeta med andra, och om jag hittar ett skivbolag som känns rätt skulle jag absolut kunna tänka mig att signa.

Foto: Linnéa Håkansson

Hur föddes idén till Heaven och dess tema?

Idén till Heaven föddes när jag var i studion med Martin Bustgaard Granlund och Victoria Voss för en session i början av sommaren för några år sedan. Jag kom in där, helt nykär och uppfylld av alla känslor som följer med det. Så vi bestämde oss för att skriva en låt som fångar just de känslorna—den magi som uppstår när man träffar någon ny och blir förälskad.

Hur arbetade ni fram låten så den låten så som den gör idag? 

Vi skrev hela låten på bara några timmar, allt flöt på och kändes helt rätt från början. Efteråt tog William Ek över produktionen för att finslipa och lyfta den ännu mer. Vi spelade om alla vokaler och mixen blev klar snabbt. Sen var det bara att skicka vidare till mastring. Det var en ovanligt snabb process, där allt föll på plats direkt.

Du har arbetat med William Ek som producent på många av dina låtar. Hur började ni arbeta tillsammans och vad känner du att han gör för att lyfta din musik? 

Jag och William blev ihopsatta för en session via hans manager, och det var faktiskt på det sessionet vi skrev min debutsingel. William är en fantastisk person och producent; han är både lyhörd och skicklig på det han gör. Varje gång jag jobbar med honom är det ett privilegium. Hans förmåga att lyfta fram det bästa i min musik, både i produktion,vokaler och mixning, är ovärderlig.

Två singlar i år än så länge. Vad kan vi förvänta oss av hösten från dig? 

Just nu har jag fullt upp med att jobba på min EP. Jag är otroligt taggad på att få dela den med er snart!

Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011