Den 23:e Juli i år fyllde George Michaels ikoniska låt Careless whisper 40 år. Musikhistoriens kanske mest kända saxofonintro släpptes som andra singeln från albumet Make It Big med Wham! från samma år. Som singel var låten dock en George Michael-låt här i Europa och inte en Wham!-låt, trots att låten i sig är skriven av både George Michael och Andrew Ridgeley. Med det fick vi första indikationen på att Michael skulle bli en soloartist några år senare och Carless whisper kan ses som ett tydligt steg i det sound som soloartisten Michael skulle landa i.

Favoriter Apple Music

Texten i låten är så otroligt snygg tycker jag. Om förhållandet som tar slut, för att man varit den som bedragit. Hur man där och då förstår att man aldrig kommer kunna dansa på samma sätt med någon annan, så som man dansade med just den personen.
I detta fall var det en flicka som George dejtade i tonåren och hur det blev till ett triangeldrama där George själv blev den största förloraren.
Men ja, det är verkligen en snygg text och låt, som spelats upp i huvudet flera gånger när jag kände sig extra ensam och singel, medan jag tänkte tillbaka på någon relation. Tänker att de flesta gjort det?

Det var förresten Steve Gregory som spelade saxofonen på låten. Ett stycke som blivit världskänt och både hyllats och hånats genom åren. En hel del roliga videor och internetmemes har det blivit kring just den melodin, så låten är för evigt del av den moderna popkulturen, kan man säga.

Carless whisper blev en enorm hit för George Michael.
Etta i Storbritannien, där låten stannade i tre veckor. Samma sak var det i USA när den i Februari 1985 nådde toppen av Billboard Hot 100 och stannade där i lika många veckor. Här i Sverige lyckades singeln ta sig upp till en andraplats på Sverigetopplistan, samt en tredjeplats på Trackslistan.
I efterhand har låten hyllats som en av de bästa låtarna med George Michel och definitivt hans mest tydliga signaturlåt. Som sagt, den där saxofonmelodin skojar man inte bort.

Den 18:e Oktober släpper Sony Music en nyutgåva av singeln med fyra spår. På den får vi extended-mixen av låten samt den instrumentala versionen. Till det får vi även en liveinspelning från Madison Square Garden, som spelades in 2008.

Vad är din relation till Carless whisper?

För att inte missa några inlägg i bloggen och påminna dig själv att besöka sidan dagligen, så kan du spara ner en genväg till Popmuzik på din mobils hemskärm. För att göra det behöver du bara klicka på delningsknappen i din mobils webbläsare och välj ”Lägg till på hemskärmen”. Klart!

Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011