Det är dags för euforisk indiepop från popstaden Göteborg.
Det är Oscar Lund som debuterar med singeln Långedrag. Ett område i sydvästra Göteborg där närheten till vattnet gör det till lite av en idyll och ett av stadens dyraste postnummersområde.

Favoriter Apple Music

Här blir området till euforisk indiepop i bästa Håkan Hellström-anda, med dundrande trummor, glittrande synthar och medryckande gitarrer. Det är härligt somrigt och du som älskar pop md starka melodier kommer att bli helt kär i Oscar och hans musik.

Om Långedrag berättar sångaren:

“Melodi-hooken kom till mig på en liten restaurang utanför Barcelona. Jag kände att den hade något så jag smet in på toaletten och spelade in ett voice memo. Sen dess har det varit en produktionresa för att lära mig att ge låten rätt kostym och vibe. Det är en homage till Barcelona, Göteborg och sena sommarkvällar.”

Jag ställde en knippe frågor till Oscar om låten och honom själv, som du kan läsa i denna intervju här nedanför.

Uppskattar du att läsa om aktuella artister och att bloggen dagligen lyfter fram ny musik, så får du gärna stötta arbetet med Popmuzik som Patreon. Ditt bidrag som antingen Popmuzik Liker eller Popmuzik Lover gör det möjligt att driva vidare sidan som en av de sista svenska musikbloggar som finns kvar. Låt inte musikbloggarna dö ut, stötta redan idag. Ditt bidrag gör skillnad.

Foto: Philip Robertsson

Du har under de senaste åren arbetat som producent och låtskrivare. Hur kom du in på det och vad skulle du säga är din styrka som producent?

En klassisk väg tror jag! Jag började spela instrument som låg hemma. Mest piano och gitarr. Jag testade att börja sjunga och det ledde till att jag började skriva en massa låtar. Halvbra till kassa såklart, men det var jäkligt kul! Under gymnasietiden köpte jag något enkelt ljudkort och började trixa runt med Logic och en billig mikrofon. 

Sen dess har jag letat efter ett sätt att klä mina låtar i rätt kostym och nu har jag landat i ett sound som tycker sätter en fin och personlig touch på de första låtarna.  

Svårt att säga vad min styrka som producent är, men jag har lyckats hitta ett bra sätt att få ihop idé till låtskrivande och slutprodukt på ett ok sätt. 

Vilka artister har inspirerat dig genom åren? 

Just nu är det Quinn XCII, soul och motown. 
Jag brukar komma in i olika perioder, men jag fastnar lätt för melodier.

Vad fick dig att åter ta upp artisteriet och släppa musik igen? 

Det har egentligen inte slutat. Lite beroende på hur man ser det. Den senaste tiden har jag haft ett stort fokus på att lära mig producera och hitta rätt. Det är superkul att få visa upp resultatet nu.

Just Långedrag släpptes ju första gången 2018. Vad fick dig att gå tillbaka till den låten och ge ut den igen? 

Jag spelade faktiskt in ett gäng låtar i samband med den releasen, men var inte nöjd med soundet, så jag tog tag i att lära mig mer produktion och framförallt mix. Det tog lite extra tid!

Minns du när du skrev låten och känslan du hade då? 

Absolut! 
De första raderna ”Vi dansar runt på gatorna, jag slänger mitt hjärta som en studsande boll” kom från ingenstans i en liten liten restaurang utanför Barcelona. Vi satt ett gäng där och käkade paella och drack billig öl. Vi bodde där en sväng.
Jag ursäktade mig och gled in på toaletten för att spela in ett voice memo. Jag borde ha kvar det någonstans! 
Melodi-hooken och dom där raderna fastnade i huvudet, så jag tog mig till en polare i Barcelona som hade en gitarr. Som jag minns det skrev den sig på en eftermiddag i hans lägenhet på Las Ramblas. 
Den är en homage till både Barcelona och Göteborg egentligen! 

Låten bjuder på härligt euforisk pop. Var det någon eller något som inspirerade till låtens stil?

Säkert massor! Ingen speciell låt jag tänkte på att efterlikna, men Håkan är garanterat en stor influens just till Långedrag. Det är lite oundvikligt. Men jag har gjort mitt yttersta för att hitta något eget. Vi får se om det blir så. 
Shout Out LoudsTonight I have to leave it var också med i bakhuvudet när jag skrev dom här låtarna. Gillar stråkarna och drivet i den.

Vilken är din personliga relation till just Långedrag? 

Sena sommarnätter och hundgården. En perfekt mix! Långedrag och Saltholmen har för mig blivit ett fotografi av lycka i Göteborgssommaren, så jag tar mig gärna ut dit så ofta jag kan. 

När vi ändå pratar Göteborg, var har du dina smultronställen i staden? 

Både Långedrag och Saltholmen måste såklart nämnas här, men det finns också ett ställe dit jag ofta åker på söndagar. Kaffestugan Lyckan, uppe vid Delsjön. Lite oväntat kanske, men det har blivit lite av en tradition att åka dit och käka våfflor. Annars hänger jag mest runt i Linnéstaden och Slottsskogen. 

Men singeln ute nu, vad är planen framöver för artisten Oscar Lund? 

Planen är att släppa 7 låtar under sommar/höst i år. De första två under sommaren. Först kommer Långedrag 26/7 och därefter Saltholmen 9/8. Det ska bli superkul att få ut dom och höra responsen. Jag är faktiskt stolt över resultatet och redo att ta nästa steg.

Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011