Karlstadsbon Johanna Ekman och artistprojektet Stokey följer nu upp debutsingeln Aligned från tidigare i våras med singeln By your side again.

Popmuzik Lover Patreon

Här bjuds vi på en ömsint gitarrbaserad låt som sångerskan skrev efter att ha förlorat sin bäste vän. Det är vackert och vemodigt med en fin melodi som lyfter fram Stokeys röst när hon sjunger om saknad.

Om singeln berättar Stokey för bloggen:

”Min låt By your side again skrev jag efter att ha förlorat min bästa vän, och varje ord kom verkligen rakt från hjärtat, och det har blivit min allra mest betydelsefulla låt på många olika sätt. Ord kan inte beskriva hur mycket jag saknar honom, men som jag sjunger så vet jag att vi kommer ses en dag igen, och med den vetskapen gör allt lite mindre ont.”

Just nu arbetar Stokey på sin tredje singel som kommer snart, så det blir mer musik från artisten inom en icke allt för avlägsen framtid.

Jag bad Johanna berätta lite mer om flytten till Karlstad, om att plugga musikproduktion och om nya singeln, som du kan läsa i intervjun här nedan.
Om du vill får du gärna stötta bloggen som Patreon och på det viset göra det möjligt för mig att driva bloggen vidare och fortsätta intervjua spännande artister. Så har du möjlighet får du gärna bli Popmuzik Liker eller Popmuzik Lover på Patreon, tack.

Hur var det att flytta till Karlstad från Stockholm och vad kan du sakna från huvudstaden? 

Det var faktiskt bara kul! Och jag trivdes direkt, jag minns att det kändes som att jag kom hem. Jag är egentligen uppvuxen i Ösmo som ligger nån timme söder om Stockholm, och precis innan jag flyttade hit bodde jag på landet i Sorunda, så att flytta till Karlstad blev ju som att flytta till storstan. 

Det jag saknar mest från Stockholm är min familj och mina vänner, men jag åker dit rätt regelbundet och träffar alla, så jag tycker det funkar ändå. 

Vad uppskattar du mest med din nuvarande hemstad? 

Att det är väldigt nära till allt – skogen, vattnet, stan, aktiviteter, vänner, jobb – verkligen allt! Och jag är så tacksam för alla fina människor jag träffat här. 

Hur har året med att plugga musikproduktion utvecklat dig känner du? 

Det har verkligen utvecklat mig och mitt låtskapande mycket. Tidigare var det bara jag och min gitarr, och även om jag lyckades spela in det i Ableton lät det ju sådär eftersom jag inte riktigt hade nån aning om vad jag gjorde. Nu har jag mycket bättre koll på hur processen fungerar från idé till låtsläpp, hur produktion och inspelning går till och hur jag kan använda de olika effekterna och instrumenten i programmet för att få mina låtar så som jag vill ha dem. Den sista uppgiften vi hade i plugget var att skriva, producera, mixa och mastra tre egna låtar, och det hade jag aldrig klarat för ett år sedan. Men det finns verkligen oändligt att lära sig inom produktion, och jag ser fram emot att fortsätta utvecklas! 

Vilka artister har du själv som favoriter? 

Den senaste månaden har jag nästan enbart lyssnat på Billie Eilish senaste album – vilken legend asså. Gracie Abrams är en ny favorit också, annars typ Maisie Peters, Lana Del Rey, The Head And The Heart. Jag får beslutsångest bara jag tänker på det så jag får nöja mig där. 

Hur var känslan att släppa debuten tidigare i vår och hur har responsen varit? 

Det var så sjukt kul!! Och jag tycker det har varit bra respons från alla som lyssnat – de säger att den fastnar! 

Två singlar ute nu, var hoppas du se dig själv som artist om säg tre, fyra år? 

Jag hoppas på att gå så långt som bara möjligt under den tiden! Min dröm är att kunna jobba med musik; jag älskar att sjunga och skriva, och vill göra det så mycket jag bara kan. Jag vill också utvecklas som producent och fortsätta skapa mina egna låtar och mitt eget sound – kanske t.o.m. släppa låtar jag producerat helt själv. 

Du berättar att du skrev By your side again efter att ha förlorat din bäste vän. Hur viktig var låtskrivandet i sorgeprocessen och känns det utlämnande att skriva och sjunga om något så personligt? 

Att skriva och jobba med denhär låten har verkligen hjälpt mig mycket i min sorg, och det gör den fortfarande varje gång jag hör den. Ibland tycker jag det är svårt att reda ut alla känslor och tankar jag har och veta hur jag ska hantera dem, speciellt i såna här situationer när man allra helst bara vill stänga av. Oftast hjälper det för mig att skriva, men det kan även hjälpa om jag bara sätter mig med gitarren och sjunger det som kommer upp, och sen försöker skapa något sammanhängande av det jag känner. Det blir som att jag måste ta tag i och bearbeta mina känslor, och det brukar bli lättare när jag till slut kan se och höra dem i ord. Att sen fortsätta arbeta med låten och lägga till musik och göra den ”hel” gör bara att allt blir ännu mer känslosamt och betydelsefullt för mig. 

Det känns absolut utlämnande att skriva och sjunga om något så personligt; att blotta sin själ på det sättet känns sjukt läskigt, men också väldigt fint. Men jag är så tacksam för alla andra artister som gjort detsamma, vars låtar jag kunnat lyssna på, känna igen mig i och som hjälpt mig genom alla ups and downs i livet, och jag vill vara lika modig som dem. Förhoppningsvis kan mina låtar göra likadant för någon. 

Hur arbetade du fram By your side again till det vi hör idag? 

Jag skrev och spelade in sång, gitarr och lite trummor hemma själv, sedan har jag fått hjälp av min vän (som även är en otrolig artist!) Josefin Söderqvist med att prodda och mixa låten. Vi var i hennes studio tillsammans en dag och spelade in lite grejer, annars har det mesta av samarbetet skett över distans. 

Förra singeln var ju mer elektronisk och medryckande, denna mer avskalad och vemodig. Var känner du dig som mest hemma? 

Jag känner mig absolut som mest hemma med låtar som By your side again, eftersom det framförallt är såna låtar jag gjort tidigare, och det är nog genren jag lyssnar mest på också. Men jag gillar verkligen EDM med, och det var väldigt kul att få göra och släppa en sån låt och utvecklas inom den genren. Jag hade även gärna provat en kombination av de två framåt, låtar som är avskalade och vemodiga, men med elektroniska inslag. 

Slutligen, vad ska du göra nu under sommaren?

I sommar kommer jag arbeta som biolog med nätprovfiske och vattenprovtagning i en massa sjöar i Värmland – först på Länsstyrelsen och sen på Karlstads universitet. Så det blir mycket fiske och båtkörning för min del, vilket ska bli kul!

Nu på lördag (29e juni) ska jag spela live på Viksholmsfestivalen i Arvika, då blir det live-premiär både för By your side again och Aligned! Sen tänkte jag försöka hitta fler spelningar att köra live på i sommar – så håll utkik! 

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK SUMMER
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK SUMMER

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011