Jag hör ofta folk som tror att Apple Music är sämre än Spotify när det kommer till rekommendationer, ljudupplevelse, de är rädda att inte alla låtar finns på plattformen, samt att det inte går att föra över ens älskade spellistor från Spotify till Apple Music etc. Saker som man som användare av bägge plattformarna vet inte stämmer.
Med det tänkte jag lista några funktioner och samtidigt slå hål på några myter om Apple Music som kanske kan få dig att våga testa plattformen, om du tillexempel vill höra musiken i med bättre ljud. Kanske att du tröttnat på att artister inte får vettigt betalt för varje lyssning på Spotify? För som med allt, är det bra att testa det utbud som finns där ute innan man bildar sig en uppfattning eller avfärdar något som sämre. För lika mycket som du testar olika kläder eller maträtter för att hitta det som passar dig bäst, så borde du ju göra samma med din musiktjänst. Eller hur?
Här kommer tolv punkter som kanske får dig att våga testa Apple Music i några månader.
- De har samma musikutbud på Apple Music som på Spotify när det kommer till låtar och album. Ibland kan du till och med hitta låtar där som inte finns på Spotify. Men generellt hittar du samma utbud på bägge plattformar. So, no FOMO.
- Upphovsrättsinnehavaren får ungefär dubbelt så mycket betalt för varje stream, jämfört med Spotify. Du stöttar alltså artisten / upphovsrättsinnehavaren mer om du använder Apple Music. Något som du som musikälskare borde värdesätta. För kan de bakom musiken få lite mer betalt per stream, är möjligheten större att de kan fortsätta skapa musik som du älskar.
- Musiken låter bättre. I Apple Music kan du lyssna på musiken i förlustfritt ljud, samt i Dolby Atmos. Musiken låter fylligare och bättre, både genom bluetooth, men främst genom trådade hörlurar eller via en DAC. Så om du tycker att streaming förstört ljudupplevelsen, så kan du vara lugn med att du nu kan uppleva ljudet i mycket högre kvalité på Apple Music, utan någon extra kostnad för abonnemanget.
- Fokus på musiken och artisten, inte bara på låtar. Det jag personligen älskar med Apple Music är att de har fokus på musiken och artisten. De lyfter fram månadens artist på startsidan, du kan se intervjuer med aktuella artister i Radio-delen av Apple Music. De har ett större fokus på album och inte bara låtar i en AI-genererad spellista som är grundpelaren på Spotify. Så om du älskar att upptäcka ny musik och artisten bakom musiken, så är Apple Music klart mycket bättre.
- Karaoke! Du kan sänka ner sången på ett stort urval av låtar och sjunga med till din favoritlåt. Du får upp texten i realtid på mobilskärmen eller TV:n om du har en Apple TV. På det viset kan du ha karaoke-kvällar hemma till ett enormt bibliotek av musik.
- Ditt personliga musikbilbliotek. Jag som köpte många CD när jag var yngre har ett enormt bibliotek av musik i min dator. Genom Apple Music synkas mitt gamla iTunes-bibliotek till molnet och all musik jag redan äger är på det viset tillgängligt på alla mina enheter. Det gör att jag kan komma åt min katalog av The KLF-album och singlar eller alla Pet Shop Boys-singlar som idag inte finns på streaming av olika anledningar. Det går även fint att väva in dessa låtar i mina spellistor tillsammans med musiken på Apple Music.
- Spellistor för dig. Det är inte bara Spotify som är duktiga på personliga spellistor. Även Apple Music har många personliga spellistor som är genererade efter det du lyssnat på och gillat. Det gör att spellistorna eller de personliga radiostationerna är lika bra som om du gjort dem själv. Självklart, om du kommer från Spotify till Apple Music behöver du aktivt gilla och spela låtar för att Apple Music ska förstå din musiksmak. Men efter en månad eller två, så har du matat algoritmerna tillräckligt att du kommer att få perfekta rekommendationer.
- Flytta med dina spellistor. Genom tredjepartstjänster som Tune My Music kan du föra över dina favoritspellistor till Apple Music från Spotify, utan att själv behöva sätta ihop dem igen. Bara välj den eller de spellistor du vill föra över. (Du kan även välja andras spellistor i ditt bibliotek av spellistor). Kolla över vilka låtar som inte matchat och lägg till dem själv (brukar bli några få varje gång, beroende på storleken på spellistan). Sedan är det klart.
- Apple Music Classical. Om du uppskattar klassisk musik får du tillgång till plattformen Apple Music Classical i ditt abonnemang, utan extra kostnad. Här kan du uppleva klassisk musik på bästa sätt, med sökning på allt från verk, kompositör, orkester och dirigent. Självklart är musiken i Apple Music Classical även förlustfri och många inspelningar är mixade i Dolby Atmos.
- Replay. Har du – som de flesta 70- och 80-talister uppenbarligen har – enorm FOMO, så kan jag lugna dig. Det finns en genomgång av ditt musikår även på Apple Music. Här heter det Replay och ditt nya musikår börjar redan i Februari, då spellistan Replay släpps med med de låtar du lyssnat mest på under årets första veckor. Varje vecka fylls listan på med dina mest spelade låtar och i slutet av November sammanställs ditt musikår med genomgång av artister, album och låtar som du lyssnat mest på. Du kan även dela dessa musikinsikter till dina vänner på sociala medier. Så du behöver inte ha FOMO, bara må bra av att du lyssnat på musik i högre kvalité och att artisterna fått bättre betalt under året.
- Apple Music finns för iOS / macOS, Android, och Windows. Så du behöver inte bara vara Apple-användare för att använda Apple Music. Perfekt om du skaffar ett familjeabonnemang och någon i familjen har en Android-mobil. Då kan den personen också vara med och dela på abonnemanget och era gemensamma spellistor.
- Om du vill skapa en spellista tillsammans med dina vänner inför en fest eller event, så kan du göra det i Apple Music också. Bjud bara in de som ska vara med i spellistan, sedan kan ni lägga till era personliga favoritlåtar i spellistan. Ni kan även reagera med emojis på varandras låtar.
Om ni är på samma nätverk hemma kan även de som inte har ett Apple Music-abonnemang vara med och lägga till låtar i spelkön. Så om någon inte hunnit skaffa ett Apple Music-abonnemang så behöver man inte känna sig utanför.