Åh, detta var härligt!
Daniel Karlsson och hans The Moniker samarbetar med producentstudenterna på musikhögskolan Musikinstitutet i Jönköping för att ge oss den somriga och härligt upplyftande singeln I keep on falling in love.

Följ på Apple Music

Studenterna fick olika halvfärdiga demos av Daniel som de sedan producerade upp till färdiga låtar. En tydlig indikation på deras kreativitet och att laga efter de möjligheter som givits en. En av låtarna som kom fram ur detta projekt var med och tävlade i regionsfinalen av P4 Nästa, med en av studenterna som artist. Med singeln I keep on falling in love får vi dock den första låt från projektet som framförs av The Moniker själv.

Om singeln berättar artisten för bloggen:

”Låten i sig är en stor hälsning till främst Paul Simon, men även en liten vink till Silk Sonic i sticket. En glad låt om att gång på gång på gång bli förälskad, i mitt fall i min familj, och att ständigt bli påmind om hur välsignad man är. Det är inte min mest seriösa skapelse, men ibland måste man tillåta sig att leka lite också.”

Jag bad Daniel berätta mer om projektet, som gick under namnet Made in Jönnet, samt om själva låten för oss i denna intervju.

Om du uppskattar alla intervjuer i bloggen får du gärna stötta Popmuzik som Popmuzik Liker eller Popmuzik LoverPatreon. Då bloggen inte har någon störig reklam eller rika finansiärer i ryggen, utan bara drivs av kärleken till musiken och att lyfta fram duktiga artister betyder ditt bidrag mycket för att bloggen ska kunna fortsätta leverera dagliga inlägg om musik. Tack.

Hur föddes idén till Made in Jönnet?

Fredrik ”Krobbe” Fernström ringde en dag och bjöd dit mig för att kolla in skolan. Han trodde jag bodde kvar i Jönköping så frågan blev lite hängande. Och under ett förutsättningslöst videomöte några veckor senare kom jag på den briljanta idén att eleverna skulle kunna få demos av mig att förvalta. Sa det lite skämtsamt men Fredrik och hans kollegor Albin Norling och Ingemar Åberg gick igång direkt. Nån vecka till och projektet var startat!

Hur många demos valde du ut och vad ville du att demoversionerna skulle ha som gjorde att du valde just de låtarna?

Jag tror jag skickade mellan 8-10 som sen fördelades mellan studenterna av lärarna. Jag drog iväg de låtar som jag för stunden höll högst i mitt lilla berg av demos.

Vad var studenternas reaktion på idén och hade du satt upp någon form av mall för dem, eller var det mer ”go nuts”.

Jag tror de blev taggade allesammans att det var nåt nytt liksom. Alla visste ju inte vem jag var tror jag, men kul att jobba med nåt annat än det vanliga kan jag tänka.

Varje grupp på 2-3 pers fick i uppgift att göra en version av låten som de trodde jag skulle gå igång på, och en annan där de var helt fria. ”Go bananas”, vet jag att de kallade det på skolan.
Och det var ju verkligen 50/50 sen när jag skulle tycka till.

Fredrik ”Krobbe” Fernström tillägger: Reaktionen på första låten som skickades till oss var riktigt bra. De var imponerade över hantverket i låtskrivandet. När de övriga låtarna skickades så blev det lika bra och svårt att välja vilka som de skulle arbeta med. 

Vad kände du att du lärde dig av studenterna i deras sätt att producera upp dina demos, var det många saker de gjorde som även gav dig en aha-upplevelse?

Mest givande var att känna deras energier flöda, likaså den ohämmade kreativiteten som ju finns starkare hos yngre medmänniskor, samt att de var oerhört lyhörda och fina. Det märktes att de verkligen ville att det skulle bli så bra det bara kunde bli.

Hur var känslan hos dig, men även i teamet, när en av dessa demos kom med i P4 Nästa?

Detta var ju en ”bananas”-version. En rocklåt i Weezer-land som blev till en bossa nova. Jag satt i studion under uppspelningen av låten och kände att fan, detta är ju Så mycket bättre fast så mycket bättre. Om du är med, haha.

Alice Lidén hade tagit bort min röst helt och lagt på sin egen istället. Och det var så coolt gjort hela prylen. Så när jag föreslog P4 Nästa så nappade hon direkt. Tyvärr gick den inte vidare, men låten kommer släppas på Moniker Music inom kort och det känns så kul!

Du släpper I keep on falling in love som första singel från projektet. Vad var det med den låten som du fastnade för och valde att ha den som första smakprov?

Jag har tyckt från stunden jag skrev den att den är kul å liksom lite svängig och så, och ibland är det skönt att inte va allt för seriös.
Det var den låten som blev klar först och som kändes mest mig tror jag. Lysande jobb av dem. Herman, Simon och Leo heter de.

Vad är planen för låtarna framöver, kommer vi att höra mer från Made in Jönnet?

Lite olika. Bl a släpps nästa låt i samband med suicidpreventiva dagen i september. Den är inte lika glättig. Alls. Tvärtom.

Sen är det nån eller några till som går in under Moniker-flaggan, och några andra som troligen ska pitchas mot andra artister. Alice Lidén-låten kommer som sagt inom kort också. Jävla kul projekt som du märker.

Vad tyckte du?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011