Duon Linneo & Lysander är tillbaka för att ge oss en historielektion om bondeupproret i Småland 1543. Ja, det är med andra ord dags för en tematiserad EP om Dackefejden, vilket i sig är väldigt uppfriskande måste jag säga. Här på Möse och landåker Bonderepublikens nedgång bjuder duon oss på lekfull indiepop som doftar psykedelia, bluesgitarrer och lite skeva melodier. Låtarna på EP:n har en skön känsla måste jag säga. Det är liksom som att sången svävar fram över arrangemanget och men gungar med i rytmerna.

Duons berättelse om Dackefejden spänner över fem låtar och tar oss från dåtidens bondeuppror till dagens Småland. Lite hur det var och hur det blev.
Jag bad duon berätta mer om arbetet med låtarna och EP:n i denna intervju.

Vad inspirerade till att göra en EP på temat om det småländska bondeupproret 1543?

Linneo: Det var när det började snackas om 500 års jubileum av Sveriges bildande som inspirationen kom att uppmärksamma Dackefejden som en motvikt eftersom det känns ibland som att den nonchaleras eller nedprioriteras trots att det är det största nordiska bondeupproret i en fas som skapade Sverige. Det sägs ju att den gamle kungen Gösta t o m planerade för sin familjs flykt i händelse av att Dacke skulle anfalla huvudstaden. Men smålänningarna höll ju sitt ord om fred och det var istället kungamakten som bröt vapenvilan och angrep smålänningarna igen som kanske naivt trodde sin konung och sade “Om ordet hålles ingen bättre herre och konung kan begäras.” Min låtskrivarpartner nappade på idéen och det var kul att ge liv åt frihetskämpen med låten Herre över Småland I som tar upp det historiska perspektivet och uppföljaren Herre över Småland II som kopplar till nutiden och landsbygden med olika positiva exempel på hur Dackeandan fortfarande lever och frodas.

Har ni förresten någon personlig koppling till just Småland?

Linneo: Jovisst, jag är ju uppvuxen i Virserum, Småland, ett litet fint samhälle på några tusen med ett uppskattat kultur- och föreningscentrum Bolagsområdet (tidigare kallat Dackestop). Rent musikmässigt var det tacksamt att växa upp i Virserum eftersom det var under en tid då föreningen Rockparty i Hultsfred växte fram och arrangerade många bra och helt fantastiska konserter och flaggskeppet Hultsfredsfestivalen.

Med historiekopplingen, måste jag ju fråga vad ni tyckte om serien Sveriges Historia på SVT, om ni nu såg den?

Linneo: Jo, den var riktigt bra, snyggt filmad och underhållande. Programmakarna lyckades omvandla ett stort faktaunderlag och utgå från experterna som på ett medryckande sätt skildrar historien, ofta genom specifika människoöden, med den senaste tekniken. Inslaget om Dackefejden var helt ok om än lite kort. -:)

Hade ni någon musikalisk referens i arbetet med låtarna på den nya EP:n?

Linneo: Rent musikaliskt är jag ju rejält grundad i blues och Rolling Stones som troligtvis finns där på alla låtar oavsett om jag är medveten om det eller inte. Men just på Herre över Småland I var tanken att få till ett discostuk i Daft Punk-anda ungefär som på låten Lose yourself to dance. Herre över Småland II är mer traditionell, om än i valstakt, med lite influens från Neil Youngs Heart of Gold med munspel. Under arbetet med låten I Vulkanernas Tid, som inleder EPn, lyssnade jag mycket på rap och försökte blanda den influensen med inspiration från låten Beat the Devils Tatoo med BRMC.

Var det någon av låtarna på EP:n som var en större utmaning att få till, antingen text- eller produktionsmässigt?

Linneo: Det var motigt och tidskrävande att arrangera och pussla ihop Herre över Småland I i ovan och ny discoterräng med försök till lite Nile Rodgers gitarr i verserna, vocodereffekt på sången i bryggan, mycket stråkar, rakt groove och mycket handklapp. Det var också lite av en utmaning att spela in munspel på distans till Herre över Småland II. En gammal kompis Niclas Torstensson spelade in munspel på sin mobil och skickade tillbaks till mig. Det var kul om än lite struligt. Det kan även nämnas att Niclas smeknamn är “Dacke” förstås och att han är innehavaren till Dackes Vinyl i Virserum där man kan köpa vår vinylsingel Ballad of a Chess Player / B i b. Rent textmässigt känns det fint att få med strofen “John Pohlman spådde snö” i låten I Vulkanernas Tid tillsammans med en referens till Philip K Dick som i låten är placerad vid en bardisk i Reykjavik där han från fönstret plötsligt ser lavan börjar forsa uppåt på en vulkansluttning eftersom tiden går baklänges. Det var också kul att i låten Herre över Småland II använda Håkan Juholts begrepp om “klägget i Stockholm”, som han myntade i en intervju med Sveriges Radio 2012. Enligt Juholt, som förstås är smålänning från Oskarshamn, finns det ett ”klägg” av politiker, journalister, rådgivare och pr-konsulter, i framförallt Stockholm, som ”kindpussas och dricker rosevin” och håller varandra om ryggen. Som ett roligt sammanträffande kan nämnas att Håkan Juholt är barnbarn till småländske Arvid Källström, konstnären vars Nils Dackestaty från 1956 vårdas stolt av min hemort Virserum.

Detta är er andra EP. Hur skilde sig arbetet med låtarna från hur ni jobbade på debuten?

Linneo: Det skiljer sig inte mycket. Skapandet bottnar i Lysanders fina texter, som oftast är helt färdiga och som jag pusslar ihop på egen hand med olika musikaliska idéer i min hemmastudio. Det som var annorlunda denna gången var att de två låtarna om Dacke gjordes specifikt för EP:n och att jag bidrog som textförfattare.

Finns det någon mer historisk händelse i just Sverige som hade varit spännande att utforska mer musikaliskt och skriva låtar kring?

Linneo: Jag kan inte komma på en specifik historisk händelse i just Sverige som skulle vara kul att ta upp. Däremot skulle det vara kul att utforska några intressanta svenska personers historiska levnadsöden, inte nödvändigtvis superkändisar som Nils Dacke men mer okända personer som speglar historien.

Vad händer framöver för er? Blir det tillexempel någon spelning eller liknande med EP:n?

Linneo: Det finns inga spelningar planerade. Men vi hoppas att EP:n får ett gott gensvar i alla fall.

Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011