Andreas Berglund är indiepop-hoppet som just nu studerar på Sveriges främsta skola för musiker – Musikmakarna. Med fallenhet för poppiga hookar, melodiösa produktioner och personliga texter spår jag en lysande framtid för denna talangfulla kreatör. Andra singeln för 2023 heter Enkelt och är en fartfylld sensommardänga som nosar på fem minuters speltid. Ylande elgitarrer, galloperande trummor och snyggt gnistrande 80-talssyntar skapar en kraftfyll lyssning och stark singel!

Popmuzik Lover Patreon

Du säger att singeln Enkelt är en anthem till alla “Ted Mosby’s out there”. Utveckla…

Ted Mosby är ju då huvudkaraktären i TV-Serien How I Met Your Mother, som i stora drag handlar om sökandet efter den stora kärleken. Och de som har sett serien vet att Ted är lite av en naiv, hopplös romantiker som söker efter det där perfekta. Som i en film: Helt plötsligt dyker bara den där rätta upp, “The One”. Men i och med seriens 9 långa säsonger så kan man ju rätt snabbt lista ut att det inte alltid är så enkelt. Så det här är liksom en låt till alla Ted Mosby’s helt enkelt. Till alla hopplösa romantiker.

Vad handlar Enkelt om för dig?

Det känns som att samhället förväntar sig att man ska hitta sin livspartner och bygga en långvarig tvåsamhet, och att det liksom ska vara meningen med livet på nåt sätt. Personligen tänker jag att det inte nödvändigtvis behöver vara svaret för alla, men på nåt sätt så hamnar jag ändå i de tankarna för min del. Enkelt handlar om just sökandet för den personen, samt den ständiga rädslan för ensamheten.

På den resan kan man ibland känna sig rätt lost i den komplicerade verkligheten. I låten Enkelt får man tillfälle att drömma sig bort till en filmisk fantasivärld där allt bara flyter på, där allt känns så enkelt. Men i vers 3 så kommer man tillbaka till den komplicerade verkligheten, men ändå med en hoppfullhet, ett “Håll ut lite till bara!”. Att det ändå är värt att behålla sin naivitet och sin hoppfullhet in i det sista. Att det ändå är värt att behålla sin inre Ted Mosby.

Kan du kort återge hur låten blev till och vad känslan var när den var mixad och mastrad?

Låten blev till genom ett av våra låtskrivarcamps uppe i Övik, då vi hade en artistvecka där de i klassen som vill satsa på deras artistprojekt (där jag inkluderar mig i) fick önska låtskrivare och producenter att få jobba med. Jag önskade då de två fantastiska Amanda Nyberg Waller och Edwin Ekstedt! Amanda är en otrolig låtskrivare som verkligen får ut det bästa av alla i rummet, och Edwin är fantastisk på att förmedla känslor genom ljud och produktion, och är verkligen perfekt för det sound jag vill ha. Vi började vår session genom att bara prata om livet, ingen stress eller ens fokus på att skriva en låt. Men så möttes vi i det vi pratade om, och det ledde till Enkelt! Precis när låten blev klar och vi skulle gå hem för dagen (alldeles för sent hah!) så satte vi på låten på högsta volym och hoppade, dansade och ”fulsjöng” med i låten på repeat! Eufori!

Foto: Nathalie B. Alvstrand

Låten nosar på närmare 5 minuter, är det en önskan att bryta popformat på tre minuter?

Inte nödvändigtvis, men just denna låt kände jag och mina co-writers att det var så viktigt att just den fick det utrymme den behövde, och verkligen få lov att kännas. Jag har ett musikminne för många år sen då jag var och tittade på The Rolling Stones, och jag minns hur de spelade ett outro som om utan slut: Med gitarrsolo på gitarrsolo, och Mick Jagger bara hoppa runt och drog med publiken i känslan. Det var så himla mäktigt, och det kändes som man var i musiken på en ny nivå. Så när denna låt spelas live är det inte helt omöjligt att den blir ännu längre än 5 minuter hahah! Definitivt avslutningslåten för konsertkvällen!

Du varvar snyggt svenska och engelska, är det ett medvetet val?

Va kul att du påpekar det, för det är medvetet! I mina texter försöker jag alltid använda ett språk som jag personligen skulle kunna använda i vardan: Och som den Gen Z jag är så gör jag mig skyldig till mycket svengelska hahah! Och det vill jag återspegla i mina texter, att det inte är nån form av perfekt poesi, utan orden kommer direkt från mig. Inget filter liksom.

Vad är din önskan att vi lyssnare ska känna när vi hör på låten?

Jag hoppas att ni blir taggade, blir fylld av energi och känner er upplyfta! Sätt på låten på högsta volym och karaoke- dansa loss i vardagsrummet vetja! ;)

Med tanke på låtens titel måste jag fråga dig vad det ”allra enklaste” i ditt liv är enligt dig?

Hmmmm… Nåt jag börjat göra mer på sistone är att vandra på vandringsleder. Så det kanske!

Jag kan känna att mitt liv är så himla komplicerat ibland, och jag kan övertänka de allra minsta besluten. Så att bara ha en stig att följa, och ba vänster fot, höger fot, vänster fot, höger fot: timme ut timme in kan kännas så sjukt befriande. Det blir inte enklare än så!

Vänster fot, höger fot, vänster fot, höger fot…….

Sound är en elementär grund till all musik, men vad bygger du ditt sound på?

Jag vill att min musik först och främst ska kännas. Coola, trendiga och “häftiga” sounds kommer alltid komma i andra hand. Just denna låt så hade jag och mina co-writers lyssnat mycket på The 1975Holly HumberstoneSam Fender och Bruce Springsteen. Gemensamma nämnaren mellan dem är ju att de är sjukt grymma live. Men också The CureOasisU2 samt grymma svenska akter som Nadja EvelinaMares och Håkan Hellström! Så är Jeremy Zucker en stor inspiration också!

Låten ryktas vara skriven med fokus på att kunna framföra live, vad är dina planerna för livegig framöver?

Då jag kommer bo kvar i Övik ett år till i och med Musikmakarna så är tanken att spela på lite lokala scener där, men sen efter det så kommer jag högst troligt flytta tillbaka till Stockholm, och då vore det kul att verkligen satsa på livescenen där! Sjukt taggad!

I nuläget pluggar du Musikmakarna, vad har utbildningen betytt för dig i din personliga utveckling hitintills?

Så OTROLIGT mycket! Verkligen! Innan jag började plugga i Övik så skrev jag nästan uteslutande musik själv i tryggheten av min egna studio. Men att göra musik ihop med andra har alltid varit en dröm, men något som jag varit jamen rädd/nervös för att göra innan. Att våga öppna upp sig kreativt men också personligt för andra låtskrivare om och om igen är något som har varit en utmaning då jag själv kan vara rätt självkritisk till mina egna idéer, samt jamen all prestationsångest och “Imposter Syndrome” som kommer med yrket. Men nu efter 1 år på Musikmakarna så har jag fått utmana mig själv genom att arbeta med andra så sjukt mycket! Räknade nyligen och kom fram till att jag gjort 42 låtar under förra läsåret, och nästan alla med helt nya människor. Så det har varit ett helt otroligt år av utveckling som låtskrivare, men också ett år av mycket personlig utveckling. Nu vill jag bara fortsätta skriva musik med andra, jag älskar det!

Foto: Nathalie B. Alvstrand

Som jag förstår är din ambition att göra musik på heltid, vad tror du är nycklarna till att lyckas med sitt musikskapande?

Absolut finns det viktiga saker som att göra tillräckligt unik musik för att sticka ut, men också tillräckligt trendig musik för att passa in på radio/spellistor. Men det allra viktigaste tror jag ändå är att man vill/orkar kämpa på dag ut dag in i veckor, månader, år. Och för att orka det så måste man hitta sätt att få ens musikskapande att kännas meningsfullt, att det är kul, och att det är givande. Men också ta tiden att göra annat än musik också, rensa hjärnan lite liksom!

Vad betyder musik och förmågan att uttrycka sig musikaliskt för dig?

Musik har varit ett av de främsta sätten för mig att uttrycka mig. Jag har ibland haft lite svårt att uttrycka mig i mitt liv annars, så då har musiken varit ett sätt för mig att få utlopp för känslor, men också få tillfälle att formulera mig för min egen skull och för andra. Det var så musikskapandet började för mig, och det kommer nog alltid vara en viktig del för mig tror jag.

När du inte gör egen musik vad lyssnar du på för låtar och artister?

Jomen jag älskar allting som har en bra text och ett bra budskap, det är väldigt viktigt för mig. Samt mycket Indie/ DIY musik gillar jag, tycker det känns lite mer personligt på nåt sätt. Men mer specifikt så lyssnar jag mycket på Indie Folk: Bon IverNovo AmorLizzy McAlpine. Samt börjat lyssna en hel del på Country Pop: Kacey MusgravesMaren MorrisIngrid Andress. Sen så har jag ju såklart mina Indie Pop idoler: Jeremy Zucker, Chelsea CutlerDayglow och Oh Wonder. Kanske borde ta och göra en spellista med alla dessa låtar och lägga upp på min Spotify profil ju, ni får hålla utkik!

Har du någon riktigt pinsam spellista på Spotify, om ja vad heter den och vilka låtar hittar vi där?

Oj hahah vilken rolig fråga! Jag brukar faktiskt inte göra så mycket egna spellistor, lyssnar mestadels på album eller specifika artister! Men okej… Det finns en K-pop girl group som heter K/DA där bandmedlemmarna är spelkaraktärer från dataspelet League of Legends. Asså jag tycker det typ är det bästa som finns hahah! Speciellt låten POP/STARS. Sen också K-pop girl group:en TWICE, typ låten Likey eller What is love tycker jag är riktiga bangers! Inte för att det över huvud taget är något pinsamt med att lyssna på K-pop, men för en gitarrkille som sjunger på svenska kanske det är lite busigt hahah vad vet jag!

Avslutande fråga. Vilket är ditt bästa sommarminne 2023 kopplat till musik?

Det måste ändå vara precis i början av sommaren, då jag och några klasskompisar var i Kramfors och deltog i radiotävlingen P4 Nästa. Det var bara en så mysig heldag: Roadtrippa dit längs Höga Kusten, höra våra egenskrivna låtar på radio, få spela vår musik med fantastiska musiker, och äta massa god mat. Men främst av allt att det var så god stämning där och vi som deltog stöttade varandra så mycket. Ett riktigt fint sommarminne det!

Andreas Berglund

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

POPMUZIK SUMMER

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011