Mathilda Bohman från Askersund lämnar ingen oberörd när hon sjunger om att förlora någon som står en nära på balladen Paradise. Med ett snyggt stråk- och pianoarrangemang tillsammans med en filmisk känsla målar sångerskan upp sin låt. Det träffar rakt i hjärtat och ger en gåshud.

Svensk Pop Apple Music

Om singeln berättar Mathilda:

”Den skrevs under pandemin då allt kretsade kring sjukdom och bortgång. Det fanns personer i min närhet som avslutade sina liv och överallt omringades jag av nyheter om psykisk ohälsa och ensamhet.”

Jag fick byta några ord med Mathilda om låten och hennes musikaliska resa än så länge, som du kan läsa i denna intervju.

Minns du den första låt du skrev och hur den blev?

När jag skrev min första låt var jag bara 12 år och den var på svenska. Sedan tre år senare, vid 15-årsåldern, var jag iväg på ett sångläger där vi fick chansen att skriva en låt och då valde jag att fortsätta på den jag hade påbörjat. Den gjordes då om till engelska eftersom min co-låtskrivare på lägret var engelsk. Sedan valde jag att färdigställa den helt för att jag ville att mina nära och kära skulle kunna lyssna på den när de ville. Jag spelade in den i en studio och sedan lades den upp på Spotify. Det var den första låten jag skrev och den heter A Better Place. Den spelades även på P4 Örebro.

Vilka artister har inspirerat dig mest genom åren och på vilket sätt?

Det började nog med Wiktoria, (Wiktoria Johansson). Jag såg henne för första gången på Melodifestivalen år 2016. Där och direkt fastnade jag för henne och hennes musik. Jag ville bli precis som hon. Så fort hon släppte något nytt så lyssnade jag på repeat. Wiktoria var min första idol och hon är fortfarande en av dom jag ser upp till inom musiken.
Efter det så upptäckte jag Miley Cyrus, och jag avgudade henne länge och tyckte verkligen att hon var bäst..!
På senare tid har jag även funnit andra artister som inspirerat mig mycket, både på ett musikaliskt sätt men också hur de är som personer. Här är exempel på några stycken som jag tycker om lite extra just nu:
Celine Dion.
Gracie Abrams.
Taylor Swift.

Vilken var den senaste låt du hörde som verkligen golvade dig?

Jag tror att den senaste låten jag hörde som verkligen berörde mig var Timebomb av Charley.
Jag tyckte om handlingen och sättet hon berättade storyn på var väldigt fint, den berörde mig verkligen.

Foto: Amie Ahlm

Vad fick dig att ta steget och börja spela in musik?

Jag visste redan i väldigt ung ålder att musik var något som jag ville satsa på. Musiken var och är något som gör mig glad och taggad. Jag har sjungit mycket, ända sen jag var liten och beundrade verkligen artisterna jag lyssnade på. Jag tänkte att om de kunde göra låtar på egen hand så skulle jag också klara det. Därför bestämde jag mig för att pröva skriva en egen låt, det gick bra. Ett tag senare åkte jag på ett sångläger och det var där jag fick hjälpen, att skriva klart en låt som senare blev inspelad och spelades på Spotify.
Det som alltså fick mig att vilja skriva och spela in min egen musik var mina idoler som jag beundrade så mycket att jag ville göra samma sak som dem.

Din debutsingel släpptes 2021. Hur känner du att du personligen utvecklats under dessa år, både som artist men också som låtskrivare?

Personligen känner jag att jag som individ har utvecklats och vuxit enormt mycket på flera olika sätt. Jag vet inte riktigt vad det är som tydligt har förändrats men jag känner att jag som artist klarar av en hel del och tar mycket mer initiativ.
Som låtskrivare tycker jag att mina texter blir bättre ju mer jag skriver. Jag känner att jag har hittat ett ”flow” och det är lättare att skriva nu när jag har skrivit ett antal låtar. Samt att desto mer respons jag får på mina låtar, desto mer självsäker och glad blir jag i att fortsätta göra det.

Vad fick dig att skriva låten Paradise?

Inspirationen till låten kom under corona-pandemin. Det var en period som jag och många andra kommer att minnas med sorg, förtvivlan och hopplöshet. Förutom det faktum att det var en jobbig tid för mig personligen, så vet jag att det finns andra personer som hade det svårare och tuffare än jag ens kunde och kan föreställa mig.
Jag läste mycket på sociala medier om personer som led av psykisk ohälsa och som valde att avsluta sina liv istället för att söka hjälp. Vilket jag tycker är väldigt tragiskt.

Snyggt filmiskt arrangemang på låten. Var det givet att det skulle vara just ett stråkarrangemang, eller hur arbetade ni fram låten?

Jag visste redan från början att jag ville ha stråkarna, jag tycker verkligen att dem ger en extra dimension till låten och en stämningsfull känsla. De lyfter låten på ett väldigt fint sätt.

Vad hoppas du att folk ska känna när de hör låten?

Att andra som har förlorat någon ska kunna känna igen sig i att det är jobbigt att förlora någon. Dock att personen ändå hamnar på en fin plats (paradise).

Slutligen, vad ser du fram emot 2024?

Jag ser framför allt fram emot att släppa fler låtar och hoppas att många vill lyssna på dem. Just nu jobbar jag i studion med flera låtar. Överlag hoppas jag att år 2024 blir ett år med nya och roliga händelser.

Mathilda Bohman

Vad tyckte du?
+1
3
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011