Efter två år av självreflektion, skapande och skrivande i Örnsköldsvik är den 26-årige Filip Bele tillbaka med ny musik. Nya singeln heter Växa klart och är en fin låt om att det är okej att inte veta vad framtiden har att erbjuda. Att man inte kan ha alla svar och det är helt okej.

Popmuzik Podcast

Filip berättar för bloggen.

”Låten är en påminnelse till sig själv om att det är helt okej att känna sig förvirrad och rädd. En låt till alla dom som lider av åldersnoja eller kanske till och med rädsla för framtiden.
Kort och gott vill jag med denna låt ge någon sorts tröst och bidra med ett hopp till alla där ute som känner igen sig i dessa känslor, det är okej att inte veta.”

Med den vemodiga känslan i låten och dem luftiga och drömliknande produktionen skapar Filip en ögonblicklig poplåt som sätter sig både på hjärnan och i hjärtat.

Två år i Örnsköldsvik. Hur var det att bo där? 

Övik var en fantastisk tid i livet. Inte bara för att man hade möjlighet att skapa musik 24/7, utan också för att jag fick lära känna så många likasinnade. Det är något speciellt att flytta upp till en liten stad där det egentligen bara finns den skolan vi gick på, (det är ju ingen studentstad direkt, haha).

Det gör någonting extra tror jag att man får komma bort och bli helt isolerad med musikskapare, och att få bo i en miljö som skiljer sig enormt från storstaden. Exempelvis, när det var så oändligt mycket snö tog någon en dag sparken till skolan, haha! Det hade varit kul att se i Stockholm. 

Vad tar du personligen främst med dig från utbildningen på Songwriters Academy of Sweden? 

Oj, svår fråga.. Hmm. Jag tror jag mest tar med mig att man ska behålla en ödmjukhet gentemot andra i skapandet av en låt. 95% av utbildningen är nämligen grupparbete, och jag tror det bara är så viktigt att tänka på. ”Vem vill jag vara i ett rum?” ”Släpper jag fram andra och lyssnar på andras idéer etc”.

Vad i ditt musikskapande har du utvecklat mest under dessa två åren? 

Min känsla för både text och melodi har utvecklas något enormt, tack vare alla kreativa människor man var runt om kring. Mitt melodispråk gick från ganska simpelt och kanske lite tråkigt? (haha) till något mer intressant skulle jag nog säga. 

Även hela skapandeprocessen av en låt, från idé till slutprodukt, fick man också göra om och om igen så det var också otroligt utvecklande.  

Hur ofta skriver du förresten musik? 

Alldeles för sällan om man jämför med dom 2 åren i Övik. Det blir ju en liten omställning att flytta ner till Stockholm och påbörja ett liv som låtskrivare och artist i början. Från att ha tryggheten att plugga samt få CSN till att balansera deltidsjobb, kneg och musik. Det är ju lite skillnad.. Men jag önskar att det kommer finnas mer tid framöver till mitt skrivande. Haha, skulle man kunna förlänga dygnet ett par timmar tro? Det hade jag behövt vissa dar. 

Har du någon personlig favoritlåt för tillfället och vad är det med den låten som gör den så speciell tycker du? 

Oj, vilken ska jag välja…. Jo, jag säger Nu till livet  med fantastiska Daniela Rathana. Otrolig artist och sångerska!! Älskar henne!

Om du skulle göra ett samarbete med en annan artist eller producent / låtskrivare, vem skulle det vara och varför? 

Denna listan skulle kunna göras kilometerlång tror jag, haha, men en artist som jag lyssnat på länge och som hade varit så kul att få jobba med är Linnea Henriksson. Tror vi hade kunnat skapat något riktigt fint ihop! 

Låt oss prata om nya singeln Växa klart. Du skriver att den handlar om att vara lite förvirrad och rädd, om åldersnoja och rädsla för framtiden. Hur ser du dig själv i den beskrivningen och på vilket sätt kan du påverka det? 

Ja, precis. Hur ser jag mig själv i den beskrivningen.. Jag önskar att svaret hade kunnat vara att jag inte är rädd eller har någon åldersnoja men så är inte fallet. Jag brottas jätteofta med framtidsoro och behöver jobba dagligen med att försöka se det fina i livet. Jag tror det är lätt att jämföra sig och man blir mer påverkad än vad man tror av sociala medier och andras vägval typ. 

Det var nog därför denna låten var tvungen att processas fram. Jag ser det som en dikt till mig själv som jag behöver påminna mig om varje dag. Jag sjunger i refrängen: ”Jag är bara jaa, jaa, jaa, vet inte riktigt vart jag ska men det blir nog ändå bra” Det är en text som jag känner att jag behöver säga till mig själv. Och jag hoppas att fler som lyssnar kommer kunna se denna låten som en påminnelse till dom själva.

Personligen älskar jag den drömliknande produktionen och melodin. Hur arbetade du fram känslan i låten? 

Åh vad glad jag blir att du gillar den!! Som sagt så har jag förmånen att få jobba med fantastiska människor. Myra Granberg och jag träddes en varm augustidag, säkert den varmaste, och skrev denna låten på en dag. Vi hade inte skrivit någon musik med varandra innan, men jag tror vi båda landade i att vi ville förmedla ett hopp med denna låt. Sen har även min otroliga vän Isac Cederborg producerat låten och han har ett otroligt sinne för drömliknande produktioner.

Tycker titeln är väldigt bra. Var det något som kom tidigt i arbetet med låten som du utvecklade låten kring, eller växte titeln fram med tiden? 

Detta är faktiskt en rolig fråga. För jag minns så väl att vi satt i slutet av sessionen, när nästan hela låten var färdigskriven men vi hade inte satt sista ”touchen” på texten. Vi sitter och sjunger igenom låten och framförallt refrängen flera gånger och till slut säger jag något ”låtsasord” varpå Myra säger ”Jaa, måste bara växa klart” ”Där har vi det!”

Vad är tanken med blommorna på omslaget? 

Tanken är dom ska symbolisera själva växandet. Jag tycker det är en fin liknelse, att blommor växer och utvecklas likväl vi människor. Fotograferingen och omslaget har också bästa Amanda Nilsson gjort, allt cred till henne. 

Första singeln från kommande EP:n. Är Växa klart en bra indikation på hur det kommer att låta och vad kan vi förvänta oss av din nya musik? 

Ja, det skulle jag absolut säga att det är. EP:n kommer bestå av 5 låtar, där det absolut kommer skilja sig lite i upptempo & mid-tempo men texttemat om självreflektion, ålderskris, ”tog studenten va händer nu” känslan. Den finns kvar. 

Vad händer under sommaren för dig? 

I sommar ska jag färdigställa EP:n, men också sånt där som sommaren hör till. Sol, bad å vad vet jag – brukar jag säga! Haha! 

I skrivande stund är jag påväg ner för att fira midsommar i min hemstad Lidköping med några underbara vänner och sedan ska jag besöka familjen på Öland. Roadtrip är väl något som absolut hör sommaren till? Jag längtar tills den sommaren kommer då man får åka på turné. Än så länge får jag skapa min egen turné, haha, men det blir bra det med! 

Filip Bele

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011