Förr brukade jag säga att P3 var radiokanalen för den som ville upptäcka ny musik. En kanal för den som faktiskt var intresserad av musik. De kommersiella reklamradiokanalerna såg jag mer som något för de som bara ville lyssna på låtar. Som inte riktigt brydde sig om vad för låtar de lyssnade på, med de ville ha något i bakgrunden.
Lite samma känsla får jag när jag jämför Spotify med Apple Music.

Popmuzik Lover Patreon

Spotify ser jag som en plattform för den som i första hand gillar att lyssna på låtar. Då plattformen är så hårt styrd av spellistor är det något som passar de som bara vill klicka på play och lyssna, utan att bry sig om vad de lyssnar på.
Apple Music å andra sidan är en plattform som även lyfter fram artisten och bygger på ett intresse för musiken. Inte bara en bra en låt i en spellista, utan faktiskt ett ställe där man kan lära känna artisten bakom musiken också.

Det är därför jag personligen älskar alla de artistintervjuer som finns på Apple Music. Korta som långa. Här är det artisten som får berätta om sin musik och får vara i fokus. Till detta har plattformen också inslaget UpNext där en relativt ny artist får visa upp sig med intervjuer och fokuslåtar. Här har de lyft fram akter som Sigrid, Conan Gray och Billie Eilish i tidigt stadie, så de har ändå viss fingertoppskänsla för vilka akter de ska presentera.
På det viset blir artisten inte längre ”låt nummer 16” i spellistan, utan hen är verkligen en artist. De ger tillbaka fokuset på den som ligger bakom musiken, något som jag skulle säga att Spotify faktiskt tagit ifrån artisterna.

Spotify må ha varit först med att erbjuda all musik på ett ställe för en billig månadspeng, vilket i sig varit fantastiskt. Men jag skulle nog inte säga att Spotify idag är plattformen som på allvar fokuserar på just artisten och lyfter fram nya ansikter för en stor publik. I det fallet tycker jag personligen att det är skönt att faktiskt kunna upptäcka och lära mig mer om artister varje vecka som jag kan göra på Apple Music och inte bara få nya låtar i lite olika spellistor.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK LOVER 2
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music
Skicka din musik till popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send your music to popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011