8

Daniela Rathana levererar ett dynamiskt starkt R&B doftande debutalbum. Det är lekfullt, charmigt, humoristiskt och talar om sex, relationer samt kärleken till sig själv och andra. Allting känns självklart och artisten lyckas erövra en plats på den svenska musikmarknaden där hon tillför ett unikt perspektiv. Enda invändningen är att ljudbilden möjligtvis är något spretig på sina ställen, men det gör absolut ingeting för låtarna står starka för sig själva.

  • User Ratings (2 Votes) 8

Dansgolven har varit stängda i över ett år, men vi ser ljuset i tunneln. Lagom tills klubben öppnar igen har Daniela Rathana skapat sin egen på debutalbumet Rathana Club. Här samlar sångaren en mängd R&B-doftande hits som ramar in hennes sound, artist och röst men framförallt är talande till personen Daniela var, är och kommer bli. Med en mängd lyckade singelläpp i år som Testamente, Kyss!, Överdos och min favorit 6 till 9 har artisten visat gång på gång att albumet varit något att se fram emot. Blir jag besviken? Nej! Det är lekfullt, charmigt, humoristiskt och talar om sex, relationer samt kärleken till sig själv och andra. 

Skicka in din musik

Produktionerna växlar skickligt mellan nostalgisk R&B, storartade ballader och härliga pop-bangers som levererar dans-vibbar. Över många av låtarna ligger ett gnistrande vintage-ljud likt raspet från vinylspelaren. Där tänker jag i synnerligt på Full av mig själv som är ett öppet kärleksbrev till Ratana själv och vad hon gått igenom. Samt singeln Kyss! där sångerskan öppet delger sin kärlek till en annan kvinna. För mig är det blandningen av tempo och rytmer som gör albumet så dynamiskt starkt. Lugnt tempo blandas med spår som Puss & Kram. Vilket är en härligt 80-talsdoftande eufori av hårt programmerade trummor, stadigt tempo och synthar likt The Weeknds. Det är nästintill fascinerande hur väl Rathana klarar av att vara sårbart skör och sen spritta av attityd och briljera i sin rap. Ena minuten sjunger hon om att bli hjärtekrossad, nästa att vara en iskall diva som gör allt för pengar och designermärken. 

Allt är så in i helskotta väl avvägt att jag knappt kan välja när sångerskan skiner som starkast. Lika mycket som jag älskar ballad-drottningen Daniela Rathana så är det en vibe att lyssna när det slår gnistor om henne och Oskar LinnrosTestamente. Kanske är soundet på just den låten lite mer representativt för Oskar är Daniela dock. Men jag har överseende med det eftersom hon plockar tillbaka sin egna ljudbild i 6 till 9 och Nala. 

Utstickande spår på albumet blir för mig låtarna Havana, som flirtar skönt med funkiga rytmer och tropiska toner likt Calvin Harris album Funk Wav. Bounce Vol.1. Samt Farstaglitter som är mer åt reggae-hållet med sitt baktempo, men allt så målande historia. Här kommer vi nog artisten som allra närmast, då hon berättar om uppväxten och hemorten Farsta. Lyssna även särskilt noga till den kaxiga pratan på slutet där artisten refererar till en nu mera vuxen internet-generation. 

Låtarna på albumet kommer alla tillsammans med egna videoberättelser / kortfilmer som utspelar sig på Rathana Club. Idé och manus till alla videos kommer från Daniela själv, och kan ses på YouTube. Likt internationella artister levererar hon visuellt material som får en att tappa hakan. Som hjälp att färdigställa albumet har artisten haft Charlie Bernardo och Oskar Linnros vid sin sida. Där artisten själv, Linnros och Mapei skrivit texterna. Såhär säger Daniela själv om det nya albumet: 

” Rathana Club är ett album som representerar mig som jag är nu, den jag har varit och den jag vill bli. Jag är så jävla stolt över det här albumet

Ärligt talat så finns det inte så mycket jag kan säga annat än att det här albumet bär på en en hel del briljanta låtar. Även senaste singeln Överdos tillsammans med Zikai hör till dessa. Allting känns självklart och artisten lyckas erövra en plats på den svenska musikmarknaden där hon tillför ett unikt perspektiv. Likt önskan att förändra svensk R&B lyckas hon faktiskt. Enda invändningen är att ljudbilden möjligtvis är något spretig på sina ställen, därav blir det inte full pott. Men då finns utrymme till nästa album för i och med debuten visar Daniela Rathana att hon är här för att stanna.

 

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Följ på Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011