I veckan släppte Moa Lignell sitt debutalbum Different Path .
Det blev resultatet efter att kommit trea i Idol 2011, samt att hon fick en hit med låten When I held ya som släpptes i början på året. Det var även den låt som gav henne biljetten till Idol igenom att imponera på juryn.
Moa var en av de artister från programmet som hela tiden kändes äkta. En artist som säkerligen skulle bli något stort även om hon inte tog vägen via juryns och publikens hjärtan i Idol. Något som förstärktes när hon tog hem Aftonbladets Rockbjörnen-pris som årets genombrott i slutet av Augusti.
”Jag har ju kollat på Idol sedan det började och har alltid tyckt att det verkade skitroligt” berättar Moa.
”Sedan skickade min syster in ett klipp när jag sjöng och då ringde de och frågade mig om jag ville komma och sjunga för juryn.”

Följ på Apple Music

När jag träffar Moa på Bengans i Göteborg är det efter hennes sista signeringsgig som hon haft på skivkedjan.
Vi sätter oss i ett rum bakom scenen där artister brukar framträda och signera sina skivor för att pratar en liten stund.
Då Moa kommer från en familj med musik mer eller mindre i generna (hennes morfar var trubadur), var det inte så konstigt att hon började skriva och sjunga själv.
”Jag hade skrivit en del melodier, men den första låten jag blev klar med och som jag kunde stå för var When I held ya .”
När det var dags för Moa att göra sitt debutalbum var det med andra ord aldrig någon som helst fråga om hon skulle skriva sin egna musik, för det var en självklarhet.
Frågan blev mer om hon kunde tänka sig att jobba tillsammans med några låtskrivare.
Hon skrev två låtar tillsammans med sångaren i Johnossi , John Engelbert .
”Första gången vi träffades gjorde vi musiken till Calling och andra gången gjorde vi Home tonight . Vi sågs bara två gånger när vi skulle skriva låtarna, sedan jobbade jag hemifrån med texterna.”
Den andra personen som jobbade tillsammans med Moa på skivan var producenten Tobias Fröberg , som även hjälpte henne med musiken på merparten av låtarna på albumet.
”Tobbe och jag blev presenterade för varandra på ett möte. Jag visade vad jag hade gjort och han lade till sina idéer. Sedan har vi fortsatt att träffats och jag åkte ut till Gotland varannan helg där han bor för att spela in i hans studio.”
Alla låttexter skrev Moa under våren. En del byggde hon på material som hon redan gjort tidigare medan andra låtar skrev hon helt från grunden.

Nu när skivan är klar väntar även den del livespelningar för Moa under Oktober.
Premiären blir det på Trägårn’ här i Göteborg den 18:e för att sedan ha spelaningar i bland annat Stockholm, Malmö och Gävle.
Jag frågar Moa om hon fortfarande umgås med de andra från Idol?
Amanda är jag jätte god vän med. Även Molly , Robin och Mikael . Sedan har man ju kontakt med alla på något sätt även om man inte träffar dem så ofta, för vi kom ju varandra så nära vilket var kul.”
Innan vi avslutar intervjun frågar jag om hon har något råd till de som nu hoppas på att bli nästa stora artist via X-Factor.
”Det är ju en ganska sjuk situation man hamnar i, så det bästa är väl att bara veta vad man står för och göra sin grej. Då klarar man av pressen och att köra järnet!”

Lyssna på Moa:

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011