När SVEA introducerade sitt popiga sound redan som 17-åring var det inget annat än självklart att hon var ämnad för de stora popscenerna. År 2019 kom en av mina absoluta favoritlåtar för året genom Complicated med Oscar Alexander. Sedan dess har sångerskan gått från klarhet till klarhet och nu står en helt ny era för dörren. Nya singeln Iconic är kaxig orädd och markerar starten på ett album med inspiration från slutet av 90-talet. Strax innan släpp tog vi tillfället i akt och ställde några frågor till denna lovande artist.

Nordiska Favoriter

Aktuell med nya singeln Iconic. Det är inte första gången du släpper musik, men vänjer man sig vid känslan? 

– Jag tror aldrig att man kommer vänja sig. Det är så mycket arbete bakom en release och så är man såklart nervös och exalterad över hur den ska tas emot. Det är både en lättnad och en urladdning, men energin hämtar man från all kärlek från fansen.

Vad representerar ordet Iconic för dig? 

– Att tro på sig själv och manifestera en känsla av att känna sig on top of the world.

Redan som 17-åring tog du din tydliga plats på pop-scenen. Hur skulle du själv säga att du utvecklats musikaliskt sedan dess? 

– Oj, väldigt mycket. När jag började med musik hade jag aldrig skrivit en låt tidigare. Så de senaste fem åren har jag utvecklats kreativt samtidigt som jag försökt hitta mig själv och min plats som artist. Den största konkreta skillnaden är att jag idag är mer delaktig i allt, musikaliskt och visuellt.

Om du fick ge ditt yngre jag ett tips relaterat till musik, vad skulle det vara?

 – Ta det lugnt och ta din tid! Inget kommer hända över en natt och du har god tid på dig för att utvecklas och hitta dig själv.

Foto: Fred Salomon

Den aktuella singeln hämtar inspiration från 90-talet. Varför tilltalar detta årtionde dig extra mycket? 

– Den representerar verkligen vad som kommer komma, med ett nytt sound och ny look som leker med 90/00-talet. Hela idén kom till när jag satt en kväll med vänner och kollade igenom gamla musikvideor med Britney Spears. Jag älskade naiviteten och energin från den tiden, och kände att jag själv saknat det i dagens musik. Har så många positiva minnen från barndomen när jag lyssnade på den. Älskar också stilen och även om jag bara hann leva tre dagar på 90- talet är det mycket som känns nostalgiskt för mig.

Du tar upp kultförklarade kändisar som Lindsay Lohan, Paris Hilton och Britney Spears och säger att du själv väntat hela ditt liv. Utveckla…

– Jag har väntat på att få ta kontroll över mitt artisteri och släppa precis den musik jag älskar.
Under uppväxten hade jag Britney i lurarna, läste om Paris i tidningarna och såg Lindsey på TV:n. De har varit med och inspirerat mig som barn för att jag idag ska veta vad jag vill, och att jag får möjlighet att förverkliga det känns så fett.

Det känns som låten utstrålar en kaxig feminin energi om att äga sig själv. Skulle du säga att det stämmer och är det i så fall ett viktigt budskap för dig att förmedla i ditt artisteri? 

– Det är precis vad jag vill förmedla med den. Vill att man ska lyssna på låten och känna att man är on top of the world.

Soundet andas elektronisk edgy pop. Hur har du landat i den här ljudbilden? 

– Det är väldigt inspirerat av 90/00-talet. Jag ville att det skulle kännas som en throwback att lyssna på Iconic, samtidigt som vi tagit in många moderna element.

Vad kan vi hitta för spännande låtar i dina spellistor? 

– När jag fastnat för ett album eller en artist lyssnar jag bara på det haha. Så ända sen Doja Cat släppte albumet Planet Her har det gått på repeat.

Artworket till Iconic är riktigt snyggt. Vad är berättelsen bakom valet av cover? 

– Eftersom mitt kommande album är väldigt konceptuellt och har mycket historieberättande texter var det superviktigt för mig att det visuella skulle spegla det. Jag har länge varit ett fan av Viktor som designat, så när min manager sa att han ville jobba med mig blev jag superlgad, och vi tillsammans arbetade fram idén. Det finns en tydlig röd tråd mellan video och artwork som visar hur idén kring albumet kom till och att det är en ny era jag kliver in i.

Singeln markerar starten på ett album. Vad kan du berätta om det? 

Iconic är verkligen en i introduktion för vad som kommer komma. Den introducerar ett nytt sound och en ny look som leker mycket med 90/00-talet.

Den nya musiken sägs introducera ett nytt kapitel i din artistiska resa. På vilket sätt är detta SVEA 2.0? 

-Det är första gången jag på riktigt tagit kontroll över mitt artisteri. Och ärligt talat första gången jag vetat precis vad jag vill. Jag har varit delaktig i allt, både när det kommer till att skapa musik och det visuella. Är så stolt över mig själv och kommande låtar.

Skulle du säga att den aktuella låten är representativ för vad som komma ska? 

– Hundra procent! Iconic var först tänkt som ett introspår till albumet för att sätta tonen. Men mitt team älskade den för mycket för att det ”bara” skulle va ett albumspår, så vi arrade om den för att det skulle bli en singel istället. Tycker det är den perfekta intron.

Om du får drömma, vart ser du din karriär om fem år? 

Om fem år drömmer jag om att få vara på världsturné och att jag släppt två album till!

Vad ser du mest fram emot med singelsläppet och den stundande hösten?

– Att få visa vad jag jobbat med de senaste två åren. Iconic är första låten och starten på en ny era. Det ska bli så kul att höra vad mina fans tycker och tänker, om nya soundet men även det visuella. Att de ska få lära känna mig ännu bättre genom att dyka ner i min värld. Och såklart, så småningom få köra låtarna live!

Hur kommer du fira releasen av Iconic

– Tillsammans med mitt team! Vi har jobbat så hårt för det här så känner att det är viktigt att vi stannar upp och skålar för att fira. Det här är verkligen bara början.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Skicka in din musik

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011