En vän frågade mig vad jag tyckte om att Spotify visade antalet streams i spelaren. Jag sa att jag inte hade något emot det. Efter att ha tänkt lite mer på det hela förstår jag att de kanske inte heller är den bästa funktionen i en värld där likes, delningar och i det här fallet streams är allt.
När Spotify lade till antalet streams på låtarna tyckte jag att det var ett sätt att göra musikbranschen mer transparent. Nu kunde man se antal spelningar mer eller mindre i realtid.
Taylor Swifts nya singel: 16.000.000 streams. Sam Smith: 37.000.000. Señorita med Shawn Mendes: 376.000.000. For you and I med Teeo: 1100.
Det är här, när en artist kämpat med en låt och släpper ut den för att se hur den drunknar i bruset som de där siffrorna inte är lika barmhärtiga.
Det blir även samma om man släppt två singlar som fått bra spridning tack vare att just Spotify lagt in låtarna i en spellista. Men när sedan EP:n kommer har två låtar 20 och 45.000 streams, medan de tre andra har runt 1000 efter en vecka. Folk lyssnade på de två låtarna för att de serverades till dem, men de hittade inte till själva EP:n…
Min vän funderade på om det är samma med streams som med likes. Man väljer att likea en bild på Instagram som redan har likes, men det är kanske inte lika viktigt att likea en med färre eller inga likes. Samtidigt, med musik ska man ju hitta låten också. Det gör man inte om inte låten hamnat i någon spellista eller pushas på annat vis. Likes skapar likes och streams skapar streams. Får man inget av de spelar det ingen roll hur bra bilden eller låten är. Den syns inte utan flyttas länge och längre ner i algoritmen för varje missad like eller stream.
Är det nu viktigt att visa upp streams?
För mig som musikbloggare, som vill veta hur en låt går kan tycka det är bra med statistik. Men samtidigt inte. Det säger ju inte om låten är bättre – bara mer (eller mindre) populär. (Vilket jag kan se i en topplista.)
Samtidigt är det en ganska liten del av låtarna på Spotify som når enormt höga streams. Det är något man främst gör om man har ett starkt nätverk som oberoende artist eller sitter på skivbolag där de kan pusha in musiken i alla listor som finns.
Med det i åtanke, kan det vara vettigt att dra ner på stressen för artisten, som väntar på att låten äntligen ska klättra över <1000 i statistiken. Vill man som artist verkligen veta hur det går för låten så är det ju bara att klicka in på ens artistsida på Spotify och där läsa av hur många streams man genererat. Det behöver kanske inte hela världen se? -Här räcker det ju med en snygg delningsfunktion så artisten kan dela antalet streams till sin Instagram Story om man nu vill det.
På tal om Instagram så testar de just nu att inte visa hur många likes en bild har i vissa länder. Ett sätt att bli av med like-stressen för många. Så min vän är nog inte helt fel ute här…
Här finns ju även en möjlighet för Spotify att ha en add-on till sin tjänst. Vill du se vilka spellistor en låt ligger i, vill du se antalet streams, hur högt och länge den legat på topplistan eller vilka som följer din egna spellista, så kostar det 50 kronor extra i månaden. För ärligt så behöver inte alla veta det. Men de som verkligen vill veta det – som jag – hade lätt kunna betala extra för det. (Se det som ett PRO-abonnemang för statistiknördar där man kan se hur det går för ens favoritartister, ens egna spellistor mm. Spotify behöver add-ons och detta är ju ett steg i det).
Om något så talar de där antalet streams än en gång om hur viktigt det är att hamna i Spotifys spellistor. Att hela plattformen och artisterna på den verkligen står och faller med spellistorna.
Hur tillexempel Teeo – som verkligen har släppt en bra låt med For you and I – inte fick något stöd alls från Spotify vid release av någon anledning. Medan de artister som hamnar i spellistor lätt kan kamma in 20 – 50.000 streams på en vecka. Det talar ganska tydligt om hur viktigt det är att hamna i de där spellistorna för att få streams. Oavsett om du gjort en bra eller dålig låt.
För att inte köra ner begåvade nykomlingar i skorna med att behöva se <1000 skratta dem i ansiktet, så kanske det är dags att faktiskt ta bort antal streams för gemene man, och istället fokusera helt på musiken.
Då har vi gjort ett mindre stressmoment för begåvade artister som ännu inte nått hela vägen fram.