Det kom ju en knippe bra album även under 2015. Så nu är det dags för Johan att lista sina 20 favoritalbum som släpptes mellan 1:a December 2014 till 30:e November 2015.

POPMUZIK LOVER 2

1. Carly Rae Jepsen – Emotion
När det kommer till popmusik måste Carly Rae Jepsen levererat det mest lysande popalbumet under 2015. Dagens produktion kryddat med både 80- och 90-tal i en perfekt popkaramell. Starka singlar så som I really like you och Run away with me varvas med ovanligt starka albumspår, och helheten blir utan att tveka årets absolut bästa album.


2. Tame Impala – Currents
Det tredje albumet med australienska Tame Impala visar vilket musikaliskt geni Kevin Parker är. Currents är lekfullt, välgjort och förbannat bra. Kanske inte ett album fyllt med hits (dock många bra låtar), men helheten gör skivan såpass bra att det blir årets näst bästa.


3. Years & Years – Communion
Det är svårt att inte charmas av Years & Years under 2015. Olly Alexander kan vara en av de mest förföriska frontpersoner som popmusiken skådat.
Bandet blev ju genast hypade då de tog hem BBC The Sound of 2016 i början av året, och har faktiskt lyckats förvalta förväntningarna på sig själva under året. När jag lyssnar igenom Communion inför denna lista slår det mig hur mycket jag fortfarande uppskattar denna platta.


4. Justin Bieber – Purpose
Vem kunde tro att den osnytna Justin Bieber skulle leverera ett av årets bästa album?
Han har gått från irriterande insekt till lysande popartist som numera är förbannat snygg (om en nu ens ska lägga in det i kriteriet). Men det är jävligt imponerande hur jämn och bra skivan blev. Visst, killen har anlitat mer eller mindre alla producenter som gjort en hit under åren förutom Max Martin , så det vore kanske svårt att misslyckats. Men hej, det är resultatet som räknas, och där har Bieber verkligen levererat.


5. Elin Bell – Elin Bell
När jag gick igenom årets mest spelade album visade sig faktiskt att jag lyssnat med på Elin Bells debutalbum under 2015.
Det är något med skivan som tilltalar mig otroligt mycket. Det är mörkt, vackert, melankoliskt och samtidigt elektroniskt och hoppfullt. En mix som jag är väldigt svag för. Det är också en skiva som förtjänar mer kärlek, för det är ett litet mästerverk.


6. Chvrches – Every Open Eye
När brittiska trion Chvrches blev mer kommersiell pop blev de genast så mycket bättre än den bra men något svajiga debuten. På Every Open Eye kan mer eller mindre vartannat spår vara en singel och vartannat spår är ett galet starkt albumspår.


7. Belle & Sebastian – Girls in Peacetime Want to Dance
Efter några bra men kanske trötta album har Glasgow-kollektivet Belle & Sebastian hittat gnistan och tillbaka till de elektroniska ljudet de hade på Tigermilk. Resultatet är lekfullt, roligt och kanske deras bästa album under 2000-talet. Själv har jag haft Play For Today som en personlig favorit hela året.


8. Boeoes Kaelstigen – Overcomes Love, Time & Space
Efter en mer minimalistisk och kanske inte lika kommersiell ljudbild är duon Boeoes Kaelstigen tillbaka med mer drömpop, mer singlar och ett fan så bättre album. Det är som Leo Nathorst-Böös och Tor Rauden Källstigen tagit det bästa från sitt gamla material och mixat ihop det med deras nya jag. Resultatet blir starka singlar och en knippe lysande instrumentalspår.


9. Rainmode – On
När det kommer till ren synthpop var Rainmode bäst i klassen 2015 med albumet On. Närmare ett Pet Shop Boys -album kom vi aldrig under året, och detta är minst lika bra ersättare.


10. Ulrik Munther – Allt jag ville säga
När Ulrik Munther lägger engelskan på hyllan till förmån för texter av Jonas Gardell släpper han inte bara sitt bästa och jämnaste album, han släpper också en helt ny sida av sig själv. Även om det är Gardells ord ser Ulrik till att orden blir hans och sällan har en flickidol låtit så här ärlig och naket.


11. Jean Michel Jarre – Electronica 1: The Time Machine
Synthlegenden Jarre samlar en knippe artister för varje spår på Electronica för att släppa sitt bästa album sedan Chronologie . Om ni älskar klassisk Jarre ska ni lyssna på låten Stardust som han spelat in tillsammans med Armin van Buuren .


12. Darin – Fjärilar i Magen
Även Darin sjöng – som så många andra svenska popartister – på svenska när han släppte sitt album Fjärilar i Magen. Vi fick en knippe fina låtar där vispop och snyggt arrangemang speglade hela albumet. Låtar som stack ut extra mycket var så klart första singeln Ta mig tillbaka , samt Göteborg och Vilse i dig .


13. Madeon – Adventure
Fransmännen kan det där med elektronisk popmusik. Med namn som Jarre, Daft Punk och M83 visar de att de mer eller mindre är bäst i världen på det. Madeon är inget undantag när han släppte debutalbumet Adventure.


14. Susanne Sundfør – Ten Love Songs
Tio låtar som pendlar mellan pop, melankoli och dans. Det är nästan omöjligt att inte ryckas med i Sundførs produktioner och arrangemang. Speciellt kul är det att se hur hon växer som artist för varje release hon gör.


15. Tove Styrke – Kiddo
Det tog några år, men när Tove Styrke väl kom tillbaka gjorde hon det med besked. Kiddo sätter Styrke tillsammans med sin namne Lo i att leverera ett lysande popalbum som är så mycket mer än några lyckade singlar.


16. Adele – 25
Det verkar som det är få artister som kan beskriva livet och en stämning så bra som Adele. Hennes album älskas och när singeln Hello släpptes föll den som en bomb över hela musikbranschen. Som vanligt med Adele är det ett trevligt besök att sitta tillsammans med henne i 45 minuter och höra på hennes livsöden.

17. Duvchi – With the World
Årets bästa vinteralbum står Duvchi för. Stämningsfullt med Jens vackra röst och fantastiska arrangemang som pendlar mellan det lilla till det stora. Fortfarande älskar jag Whole life tour som sticker ut som en gurka i en fruktsallad på albumet.


18. The Weeknd – Beauty Behind the Madness
Det är väl få artister som blivit mer hypade 2015 som just The Weeknd. Att jobba tillsammans med Max Martin på skivan var ett genidrag.


19. Lana Del Rey – Honeymoon
Jo, men visst känner vi igen det mesta med Lana vid det här laget. Det är absolut inget nytt under solen på Honemoon. Men ibland behövs lite sadcore i livet, och Lanas något sövande röst och varma produktion är på något vist ändå väldigt behaglig måste jag säga.


20. Zedd – True Colors
Det finns en knippe dansartister som jag har ett extra gott öga till. Zedd är en av dem, och med nya skivan gör han mig inte besviken med sin EDM. Bäst blir han på låten Papercut som framförs av Troye Sivan , då känner jag att Zedd är så mycket mer än killen med Logic och känsla för rytm. Han kan skapa emotionell popmusik man både kan dansa och gråta till.



[wpbanners id=”5″]

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011