Vem älskar inte en riktigt stark debut! Vilhelm Nordvall känd från SVT:s Klassen och Västra Gymnasiet är idag 19 år gammal, men började redan skriva och producera musik vid 11 års ålder. Sedan 2021 har Vilhelm utvecklat en karriär som producent och låtskrivare, men nu tar han nästa kliv och riktar sitt kreativa fokus mot sin egen musik.

Följ på Apple Music

Singeln Late Night Talk släpps via Warner Music och introducerar honom för hela popsverige. Soundet är modernt, sårbart och eget. Artistens absoluta styrka är hans texter och det råder ingen tvekan om att Vilhelm kan gå precis hur långt som helst. Bloggen fångade artisten samma dag som releasen av hans första singel för att ställa några frågor som du kan läsa här nedan.

Om du uppskattar att hitta ny musik i bloggen och intervjuer med aktuella artister, får du gärna stötta arbetet med Popmuzik som Patreon. Det hjälper en oberoende musikblogg otroligt mycket om du kan bidra som Popmuzik Liker för 12 kr i månaden eller Popmuzik Lover för 32 kr. Det gör det möjligt att driva bloggen vidare som en bred och nyfiken musikblogg där du dagligen kan få nya musiktips, samt att det faktiskt hjälper artister om de har en plattform som de kan nå ut med sin musik på. Tack för ditt stöd. 

För många är du känd som skådespelare, men hur ser din relation till musiken ut? 

Musiken har alltid stått i centrum för mig. Långt innan jag började skapa musik gick jag konstant runt och nynnade på melodier som fanns i mitt huvud, melodier som jag inte då visste hur jag skulle få ut. När jag fick min första MacBook med ett musikprogram var det som att en ny värld öppnades, äntligen hade jag ett forum där jag kunde få ut melodierna ur skallen. Sedan 12 års ålder har jag producerat musik på datorn och runt 2021 skrev jag på med Today Is Vintage som producent. Under dessa år pendlade jag fram och tillbaka mellan olika genrer, och under ett tag var jag helt inställd på att släppa housemusik. Runt omkring ett år tillbaka började jag skriva svensk pop, och i våras skrev jag på med Warner Music Sweden. 

Du uppmärksammades för ditt låtskrivande redan i inspelningen av Klassen där du spelade Linus. Hur har det påverkat din resa fram till där du är idag? 

Lite innan jag skrev låten till Klassen så hade jag precis börjat sätta mig in i musikskapandet och var redan då ganska medveten om att det var detta jag ville göra resten av mitt liv. Men att vid en så ung ålder få den bekräftelsen från SVT har klart motiverat mig att fortsätta skriva och skapa musik. 

Foto: Anna Arnbom

Varför blev det just Late Night Talk som blev din debutsingel? 

Det stod mellan ett antal låtar, men Late Night Talk stack alltid ut för mig. Jag tyckte att den hade energin och karisman som behövdes för ett debutsläpp. 

Berätta lite om låten, vad handlar låten om och hur kom den till?

Låten speglar betydelsen av att finnas där för sina nära och kära. När jag skrev Late Night Talk hade jag ganska nyligen blivit tillsammans med min tjej och låten är delvis inspirerad av våra ”late night talks” tillsammans. Plötsligt hade jag fått en person att dela allt med, och en person som kunde dela allt med mig. Jag hoppas att låten kan få folk att våga höra av sig till sina nära och fråga hur de mår. 

Hur kommer det sig att det blev en engelsk titel till en svensk låt? 

Jag personligen gillar när man blandar svenska och engelska i musik, och titeln Late Night Talk kändes självklar för mig, lätt och relaterbar. Det finns mycket man kan bygga kring titeln rent content mässigt också.

Förutom att skriva och sjunga har du även producerat Late Night Talk tillsammans med Isac Cederborg. Hur har ert samarbete sett ut?

Jag och Isac jobbar mycket tillsammans, främst online. Vi bor i olika städer och har svårt att få till regelbundna sessions, så därför är det bäst att ta det över nätet. Vi bollar mycket idéer tillsammans, och bortsett från att Isac är en fantastisk låtskrivare har han också en enastående förmåga när det kommer till att höra vad som saknas rent produktionsmässigt. 

Bland dina idoler nämns Michael Jackson och Avicii, på vilket sätt har de inspirerat dig? 

Det melodiska språket har alltid varit det jag värdesatt mest i musik. Långt innan jag förstod engelska var melodierna det enda jag lyssnade efter. Aviciis otroliga melodier är det som inspirerar min musik dagligen. Michael Jackson var min första idol, jag blev besatt av hans musik och danser vid en väldigt ung ålder, och spenderade ändlöst med timmar i hopp om att kunna röra mig och se ut som honom. Michael blev lite av startskottet för min musikaliska resa som jag är på just nu. 

Vad betyder det för dig att kunna uttrycka sig genom musik? 

Allt. Utan musiken hade jag nog varit en ganska tjurig och ledsen person. När ord inte kan beskriva mina känslor finns melodierna där som ett stöd. Jag gråter kanske inte alltid utåt, men i mitt musikprogram har jag fällt oändliga tårar. 

Om du kikar på din senaste spelade låt på Spotify, vilken är det och varför?

Min senast lyssnade låt är I’ve arrived med Obskur. Trots att jag gör pop har housemusik alltid varit otroligt viktigt för mig. Under gymnasiet drev jag ett DJ UF, och nu när jag inte sitter i studion giggar jag även lite som DJ. Housemusiken är även en genre som jag delar med mina vänner, framför allt min bästa vän Alle. 

Pressbild / Warner Music Sweden

Ditt sound beskrivs som sårbart men glädjefyllt, håller du med om den beskrivningen?  

Ja, i mycket av min musik skulle jag säga att det stämmer, men sen finns det såklart låtar där det går mer åt varsitt håll, där till exempel sårbarheten tar över det glädjefyllda helt.  

Senare i höst kommer du att synas i Västra Gymnasiet, vad kan vi förvänta oss av serien? 

Ni kan förvänta er lite mer nerv denna säsong. Min karaktär får man se en lite mer nyanserad bild av. I första säsongen var Linus väldigt mörk och kall av sig, något som det inte är lika mycket av denna säsong. 

Hur ska du fira releasen av din första låt? 

Warner arrangerade en AW på kontoret där vi skålade i bubbel och där jag spelade upp låten live. Jag fortsätter nu fira genom att skriva mer musik. 

Vad kan du säga om din kommande EP som släpps 2025? 

Min första EP kommer att täcka många av de känslomässiga faser man går igenom som ung och kär. Allt från att våga säga förlåt till att älska så man nästan spricker.

Skicka in din musik
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Popmuzik Podcast

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011