Sundet är bandnamnet att lägga på minnet! På rekordtid har de gått från små scener till de riktigt stora. Ny singeln Pannan mot baren lovar gott inför den kommande EPn Lovar dig att du kommer hata mig och förenar hookig pop med finsmakare-indie. Strax innan release hörde vi av oss till bandet för att få veta mer om dem och det aktuella släppet.

Popmuzik Podcast

Pannan mot baren känns som en väldigt specifik titel, utveckla hur kom ni fram till den? 

Vi har nog aldrig haft en mer självklar låttitel än denna. Efter att text och musik var på plats så visste vi alla vad låten skulle heta utan att ens ha diskuterat det, det föll sig naturligt helt enkelt. 

Ni skrev låten klockan 03:00, är det en engångsföreteelse eller gillar ni att jobba kvällstid framför dagtid?  

Det är nog lite av en engångsföreteelse att en låt vi skrev under småtimmarna faktiskt blev bra. Vi har en föreställning om att de bästa melodierna skrivs efter skymning, men i de flesta av fallen vaknar vi upp dagen efter en sen session och undrar vad vi i hela friden vi höll på med. Slutar oftast i att vi raderar låten snarast möjligt. 

Vilken är den bästa maten att beställa när timmarna går och man inte tänkt på att ta med sig matlåda till studion?

Eftersom vi oftast befinner oss ganska avlägset och sällan har tillgång till utkörning av mat så bunkrar vi gärna upp kyl och frys med diverse förnödenheter. En typisk Sundet-middag består av två Billys pan-pizza, valfri energidryck och utgångna mazariner som vi hittade hos vår före detta hyresvärd. Den är kostnadseffektiv och godare än vad man kan tro! 

Vad var det med Pannan mot baren som kändes som en självklar huvudsingel från er kommande EP? 

Den har ett driv och en melodi som är svår att motstå. Att välja den som huvudsingel kändes som ett bra sätt att introducera vår kommande EP på. 

Senare i höst släpper ni just EP, vad kan ni berätta om låtarna på den, är de i stil med det aktuella släppet? 

Om vi ser till instrumentalen har övriga låtar på EP:en samma energiska driv. Majoriteten av låtarna är dessutom producerade tillsammans med en nyfunnen vän och producent, Oscar Brundin, vilket gör att hela EP:en har ett genomgående sound. Pannan mot baren sticker dock ut textmässigt då den beskriver en betydligt mer naiv och bekymmerslös berättelse än resterande spår på EP:en. Övriga låtar har ett mer självkritiskt uttryck som, trots dess poppiga melodier, kan upplevas som mer dystra och komplexa. 

Som jag förstår isolerade ni er i studion för att bryta ny mark med er musik. Vad tar ni med er från den tiden och har det påverkat ert musikskapande på något sätt? 

Vi kände ett behov av att fly vardagstristessen och minimera dagliga intryck. Det kan låta märkligt att vi behövde avskärma oss från verkligheten men det var precis det som krävdes för att hitta nya sätt att skapa musik på. Utöver det lärde vi oss att vår trummis Edvin har en talang för att dricka öl, mycket och fort. 

Er resa började i en enkel källarlokal till att numera stå på stora scener med bland annat Smith and Thell och Albin Lee Meldau. Hur har vägen dit sett ut? 

Vi har åkt många mil i trånga bilar och spelat på små scener med 10 personer i publiken. Varje gig har kanske inte öppnat några dörrar, men varje gig har öppnat en liten glipa i ett fönster. Vi tror på idén att om man gör någonting tillräckligt länge och bra så kommer det att gå. 

Hur förhåller ni er till begreppet “framgång” och är det viktigt för er musikkarriär att vara framgångsrika?

Till en början var vi mer fixerade vid att nå någon form av framgång, vad det nu är. Idag ser vi mer till glädjen i att skapa musik ihop och låter det vara fokuset. Men vår dröm är fortfarande att kunna jobba med musik på heltid en dag. 

En nyfiken fråga, vad gör man i Sveriges minsta centralort (Ydre) en fredagkväll?

Det enkla svaret hade varit absolut ingenting. Men har man riktig tur så är det pubkväll på det lokala ölbryggeriet eller en trubadur som spelar på byns pizzeria. Under somrarna är det desto trevligare! Närheten till Sveriges bästa sjö och vacker natur värderar vi högt! 

För de som inte känner till er sedan innan, hur skulle ni vilja beskriva den musik ni skapar?

Spänstig indiepop med starka melodier som passar lika bra en sen sommarkväll som en deppig höstkväll i november. 

Ni är ett förhållandevis ungt band hur träffades ni, vilka är ni och vad för roller har ni? 

Vi musiker i bandet; Joel på piano, Isak på gitarr, Edvard på bas och Edvin på trummor, träffades på ett gig. Även om vi kände till varandra sedan innan hade vi ingen aning om att vi en dag skulle starta band ihop, men det där giget förde oss samman och någon vecka senare hade vi skaffat hyreskontrakt på en replokal. Vi fick vår första gig-förfrågan skrämmande fort och efter lite letande hade våran sångare Sanna gjort entré i replokalen för första gången, för att sedan aldrig lämna. 

Avslutande fråga, vad är det bästa med att skapa musik som ett band?

Att vi får dela upplevelserna med att spela live tillsammans. Inget slår känslan efter ett lyckat gig när vi samlas i logen och ger varann en svettig kram. Vi kommer alla från olika musikaliska bakgrunder och växer otroligt mycket av att dela erfarenheter och kunskaper med varandra. 

Sundet

Vad tyckte du?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Popmuzik Podcast

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011