Duon Sista Striden har ju länge imponerat på mig med deras skilsmässopop. Vemod är ju något som slår an på mig extra starkt och duon har visat sig leverera starka poplåtar som just dryper av vemod.

Svensk Pop Apple Music

Nu är Pia Påltoft och Anders Molander aktuella med singeln Bokslutet, en låt som är en respektfull epilog till Peter Tillbergs klassiska målning Blir du lönsam, lille vän? från 1972. -Du vet, den där målningen föreställande fjärdeklassare i Korsavadskolan i Simrishamn. Där barnen stirrar ut från talvan mot läraren med Roy Andersson:sk gråskala i sina ansikten. Förutom en liten flicka som sitter vid fönstret och istället stirrar ut. Drömmer sig bort.

Låten byggs snyggt upp. Med en gitarr och ett piano målas låten sedan upp med synthar och hela arrangemanget blir drömliknande och behagligt svävande medan sången tar oss uppåt. Verkligen ett magiskt arrangemang och känsla.

Jag bad duon berätta lite mer om låten, vilket de gör i denna intervju:

Vad är er personliga relation till Peter Tillbergs målning Blir du lönsam, lille vän? Hur tänkte ni er en epilog till verket och vad ville ni berätta?

Blir du lönsam lille vän är en sån där klassisker som många i vår generation antagligen har inbränd på näthinnan ända sedan vi själva satt där i skolbänken. Titeln har ju dessutom nästan fått ett eget liv vid sidan av målningen. Vi tyckte att det var en spännande tanke att återbesöka de där skolbarnen, och fundera över hur de skulle summera sitt liv när de blickar tillbaka. Det var embryot till själva låtidéen – sen hamnade vi nog delvis någon annanstans till slut, så som det nästan alltid blir när låtar kringlar sig fram.

Jag älskar det drömliknande och svävande arrangemanget och hur det växer. Hur jobbade ni fram arrangemanget till låten?

Vi ville gärna att sången skulle kännas lika ensam och eftertänksam som huvudpersonen antagligen känner sig, Så vi lyfte bort det mesta av instrumenteringen i stora delar av verserna för att förstärka det. Sen har vi ju en soft spot för crescendon – såna låtar där man kommer på sig själv med att gunga med mer och mer ju längre låten går är ju alltid de bästa!

Vad hoppas ni lyssnaren ska känna när de hör låten?

Framförallt hoppas vi ju att folk lyssnar. :-) Och att de som gör det förhoppningsvis sugs in i stämningen, så som vi själva gjorde när vi spelade in den. Den som lyssnar noga kanske t.o.m börjar fundera på sitt eget bokslut – hur skulle det se ut, och kommer jag vara nöjd?

Omslagen till era två singlar från 2023 har någon form av flygande djur på sig. Hur är tanken med omslagen?

Fågeln och fjärilen är framförallt fina bilder – och det kändes bra att visuellt knyta ihop de här två singlarna. Sen symboliserar kanske båda någon sorts frihet och flyktighet som går igen i både Såna som vi och Bokslutet.

Vad kan vi förvänta oss från er under året?

Vi är ju inte kända för vår höga utgivningstakt direkt, så egentligen har vi nog fyllt Sista Striden-kvoten för i år. Pia jobbar just nu även med ett par andra projekt bl.a med The Loveable Tulips som har spännande grejer på gång. Men faktum är att vi så sent som igår gjorde en jäkligt bra demo på en ny Sista Striden-låt, så det kanske finns hopp ändå….

Sista Striden

Vad tyckte du?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011