Oscar Ahlgren har haft ett fantastiskt år så här långt. Med flertalet släpp bakom sig fortsätter artisten lägga i högväxeln och ger oss nu ännu en lysande singel i Bäst så. På det aktuella släppet gästas han av sångaren lovad och tillsammans skapar de popmagi. Oscars krispiga rap kontrasteras perfekt mot lovads mjuka vokaler i refrängerna. Låten har en djupt förankring i Ahlgrens privatliv och är en av de mest personliga låtarna han skrivit. Strax innan släpp tog vi tillfället i akt att ställa några frågor till denna lovande talang.

Popmuzik Podcast

Sedan debuten 2020 har du släppt flertalet singlar en EP och album. Har du haft tid att ta in allt och reflektera över vad du åstadkommit hitintills i din karriär? 

– Jag försöker att alltid hålla blicken framåt, man vill ju alltid åstadkomma mer. Men jag kollar tillbaka ibland men inte för mycket.

Nya låten heter Bäst så och är ett samarbete med lovad. Berätta hur kom det sig att ni började samarbeta? 

– Jag har vetat om lovad väldigt länge och har alltid velat jobba med henne, det handlade mest om timing och att jag tyckte just den här låten passade in. Vi frågade och hon tackade ja och det är jag väldigt glad över. Tror inte att nån annan hade gjort det bättre faktiskt. 

Det aktuella släppet är ett av dina mest personliga. Varför? 

– Personligen tycker jag att det är min mognaste låt hittills, den känns vuxen på ett sätt och jag känner nog att jag är mer öppen än vad jag varit innan i nån utav mina låtar. Jag brukar sällan prata om min mentala hälsa och erkänna mina egna fel så man kan nog säga att jag ”droppar” mitt ego i den här låten 

Du beskriver att du nådde din lägsta punkt när du skrev Bäst så. Vad gjorde du för att ta dig därifrån? 

– Finns nog inget annat sätt att ta sig ur en jobbig situation i livet än att fortsätta leva, det är bara att kämpa på och så vänder det tillslut, handlar nog mest om vilja om man frågar mig. 

Vad betyder musik och möjligheten att uttrycka sig genom text för dig?

– Det betyder ju mycket såklart men har aldrig sett det som en möjlighet egentligen, det är typ det enda jag gjort så länge jag kan minnas. Så jag har nog vetat länge om att det är det jag ska göra oavsett om folk lyssnar eller inte. Att folk gillar det jag gör är verkligen ett privilegium för mig 

Vilket är ditt bästa minne kopplat till musiken och varför? 

– Det måste nog vara när jag körde live för första gången efter pandemin och insåg att folk stod och sjöng mina låtar, det är en otroligt maxad känsla som inte går att beskriva 

Berätta vad det var som fick dig att börja med musik och artisteriet…

– Asså musik har alltid varit runt mig så det har nog varit en självklarhet att bli artist och jag ville nog bara bevisa för alla runt om mig att jag kan göra vad jag vill och att inget är omöjligt. Det var svårsålt i början men sen gick det ganska bra tycker jag ändå. 

Vart ser du din karriär om tre till fem år? 

– Svårt att säga faktiskt, men jag hoppas ju såklart på turnéer och en och annan topp 50 låt, haha. Skansen och Grönan hade varit nice att sälja ut också. 

När du skriver musik vad brukar du börja med? Instrument, produktion eller vokaler? 

– Det skiftar väldigt mycket, jag har ett team jag jobbar med i studion så vi alla kommer alltid med feta idéer. Ibland kan jag komma med vers, ibland kommer Fredrik med en refräng idé och ibland kommer Oscar med ett beat. Sen händer det också att vi samlas i studion och tar fram gitarr eller ett piano och bollar idéer därifrån, och ibland har nån utav oss bara en känsla vi vill framföra. 

Pressbild

Ditt sound andas R&B och Hiphop. Hur har du kommit fram till att det är såhär du vill låta? 

– Hade ingen aning att jag hade inslag av R&B men det är ju fett så jag klagar inte haha. Asså soundet har väl bara växt fram och fortsätter växa än idag. Jag vill alltid utmana mig själv och testa nya grejer och se vad jag är kapabel till, jag försöker alltid hitta nya sätt att tackla musik på och hålla det fräscht och nytt, för mig själv iallafall.

Proddar du dina låtar själv eller jobbar du ihop med andra? 

– Jag jobbar med två producenter och låtskrivare vid namn Fredrik Danielson och Oscar Levander, den fetaste duon i Sverige och ingen kan säga nåt annat.

Om vi spanar in på din Spotifylista, vad hittar vi för artister och låtar där? 

– Väldigt blandat, allt från 50 cent till Peter LeMarc, hov1, wewantwraiths osv osv. Låten som går på repeat nu är Let it rip av KAWALi.

Åter till den aktuella låten, kommer du ihåg dagen låten skrevs och vad känslan var när den var klar? 

– Refrängen har existerat i två år faktiskt men vi plockade inte upp den förrän förra hösten. Det var nog något som klickade bättre då än när den skrevs från början, verserna beskriver vad jag kände då. Jag var trasig som människa och tappat väldig mycket självkänsla men fick även ett nytt perspektiv på saker och ting. Jag känner att Bäst så har hjälpt mig växa som person och gett mig ett sätt att lättare kunna släppa saker.

Vad är din önskan att lyssnaren ska känna när de hör den? 

– Jag vill ge sammanhang till mina lyssnare, ett sätt för dom att veta att dom inte är ensamma och att det är okej att gå vidare från en relation man kanske inte är helt redo att släppa, kanske till och med boosta deras vilja. 

Hur ska du fira släppet av singeln? 

– Jag ska nog bara träffa grabbarna tror jag, blir nog inte så mycket roligare än så, haha. 

Vad är planen framöver? Ska du ut och spela eller släppa någon form av album?

– Jag vet inte hur mycket jag får säga men vi jobbar på saker självklart, siktar alltid större än EPs och singlar 

Avslutande fråga, vad ser du mest fram emot med hösten? 

– Att göra det vi alltid gör, skriva ny musik och fortsätta leva våra liv som vi gör. 

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

POPMUZIK SUMMER

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011