8

Lustans Lakejer blickar tillbaka på en tid som en gång varit och ger oss elegant pop som här får ramas in av ett romantiskt skimmer men också oron över den främlingsfientliga tid vi lever i.

  • User Ratings (0 Votes) 0

Omslaget på Mörk Materia är väldigt mycket Sunset Blvd. En död, kostymklädd man ligger med ansiktet nedåt i en pool. Precis som Joe Gillis gör i inledningen av Billy Wilders mästerliga film från 1950.
I filmen sörjde stumfilmsstjärnan Norma Desmond (lysande spelad av Gloria Swanson) de gyllene Hollywood-åren och väntade på en comeback som aldrig skulle infinna sig, vilket gjorde filmen både till en hård känga till Hollywood men också lysande svart och tragisk komedi.

Popmuzik Lover Patreon

Lustans Lakejer är inga stumfilmsstjärnor direkt, men Johan Kinde och herrarna i bandet verkar ändå sörja en tid som varit på albumet. När Kinde sjunger ”tanken att det bästa redan hänt” på albumets andra låt Tiden är en obarmhärtig älskarinna är det lite som att han kommit till insikten att livet passerat och det som var kommer aldrig igen. Något som sedan återspeglas i En gång när jag var 17 och han minns tillbaka på ungdomsåren och en tid när de var världens bästa band.

Personligen uppskattar jag låtarna och stämningen på Mörk Materia. Det är en snygg tillbakablick på livet men också en blick mot döden.
Samtidigt vilar det en orolig insikt om vår samtid över en del av låtarna, där mörka makter och främlingsfientlighet är stora hot. Något som bandet tar upp på låten Svarta segel, men också ger ett långfinger åt på Fjärran blod, som är en snygg hyllning till kvinnan från fjärran.

Låtarna är som vanligt snyggt arrangerade och Kinde ger dem den där elegansen som bara han kan med sin karaktäristiska röst. Här finns ett bra driv i många av låtarna samtidigt som vemodet och den mörka undertonen i texterna lyfter låtarna ett extra snäpp. Visst, det har alltid funnits ett vemod och svärta över Lustans, men här blir den än mer påtaglig och med det än mer intressant.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK SUMMER

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011