En av de stora fördelarna med att använda Patreon som plattform för de som vill skicka in låtar till bloggen är att jag märker att kvalitén på låtarna ökat, samt träffsäkerheten på det som skickas in blivit bättre. Att planlöst skicka ut om sin nya låt till allt och alla i förhoppning om att något ska fastna någonstans är tyvärr en ganska dålig plan om jag ska vara ärlig. Skickar man helt fel blir mottagaren bara irriterad och möjligheten att man blir upplyft i en blogg eller spellista minskar drastiskt. Skickar du en låt som tydligt går under kategorin hårdrock till en popblogg eller minimalistisk techno till en som skriver om opera, så skvallrar det bara om att du inte ens läser eller besöker sidan du skriver till. Varför ska man då skriva om dig? Du har ju bara tagit upp min tid i samma ögonblick jag öppnat ditt mail.

Skicka in din musik

Med Patreon stöttar man bloggen med ett bestämt belopp varje månad så länge man själv vill. Den tröskeln har jag märkt är viktig för att inte drunkna i inskick. Det fanns nämligen en tid när jag fick hundratals mail VARJE DYGN. Alla ville att jag ”bara skulle lyssna på deras låt”. Bara en låt á fyra minuter gånger 100 är en hel arbetsdag. Då ej inräknat att faktiskt skriva om låten, kanske förbereda och sammanställa en intervju med artisten eller liknande. Någonstans vill artister, PR-personer och musikbolag att man ska plöja igenom deras musik helt utan ersättning. Men de förväntar sig att man går igenom allt och svarar på allt, utan att det då ens finns tidsmarginal att tjäna riktiga pengar som betalar hyra. En musikbloggare ska leva på luft, tacksamheten att man får skriva om musik och helst bo på gatan.

Det är därför jag valt att använda Patreon för de som vill skicka in. Detta för att det tyvärr inte går att driva något – vad det än är – utan ersättning. Även om en journalist brinner för att berätta någons historia eller gräva fram en sanning, så kan de inte göra det utan prenumeranter eller reklamintäkter som håller en arbete flytande. En musikblogg är inget undantag.

Som Patreon stöttar man för tiden det faktiskt tar att gå igenom inskicken. Man stöttar för bloggens omkostnader i form av webbhotell och internetuppkoppling. Man stöttar något som du själv vill ska stötta dig.
Som tack lyssnar jag alltid på de inskick som kommer från en Patreon och jag svarar alltid.
Man får även som Patreon lyssna på kommande poddintervjuer före alla andra. Om jag har tagit foton under en intervju eller konsert så tillåter jag alltid aktiva Patreons att använda dessa foton på sina sociala medier om de vill. För jag har alltid haft inställningen att om man stöttar mig får man något tillbaka. Det är nog det minsta jag kan göra känner jag.

Men tillbaka till inledningen.
Det jag menar med att kvalitén och träffsäkerheten ökat på inskicken via Patreon är att om man väljer att stötta en musikblogg med några kronor så är man också mer säker på att ens inskick är rätt för den bloggen. Då har man läst bloggen, sett vad som skrivits i den tidigare och någonstans gjort en medveten avvägning att de där pengarna kommer att ge utdelning.
Visst, det kommer absolut in låtar från Patreons som avvisas. Det vore konstigt om det inte var så. Men jag ger varje Patreoninskick tid och ordentlig omtanke. Om den ändå inte passar av någon anledning (musiksmak är ju väldigt subjektivt ändå), så ska man veta att jag alltid lyssnar med öppet sinne i förhoppning om att jag ska gilla låten. Om sedan just den låten inte föll riktigt i smaken, så kommer förhoppningsvis nästa att göra det.
Det som också är fördelaktigt med detta Patreon-upplägg är att man begränsas i sina inskick. Vissa PR-firmor kan skicka tre, fyra mail om dagen, fem dagar i veckan. Med Patreon begränsas inskicken till en, tre, sex eller fler låtar i månaden beroende på vilken nivå man valt. Det gör att många verkar välja mer noggrant vad de skickar in, vilket jag också känner är en bidragande orsak till att kvalitén på inskicken höjts.

Med det vill jag tacka er som är Patreons. Det är ni som gör alla musikinskick klart mycket roligare att gå igenom. För ni har bra låtar som står ut i mängden. Annars hade ni nog aldrig valt att stötta bloggen och skicka in dem. Samtidigt är ni också de som förstår att det ligger mycket tid och en väldigt mycket egna pengar bakom att driva en musikblogg som Popmuzik.
Utan er hade det helt enkelt inte gått att fortsätta. Så tack från hela mitt hjärta.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011