Jag har alltid varit väldigt teknikintresserad och nyfiken på nya teknik. Med bloggen så lyser mitt intresse för teknik, funktion och framförallt Apple igenom ganska mycket. I alla fall om man tar en extra titt på sidan. För vad man än tycker om innehållet, så har tekniken bakom bloggen alltid legat i framkant.

Efter att ha testat Apples iWeb som bloggplattform under ett tag, märkte jag tillslut dess begränsningar i att hantera allt för många poster. Det fick istället bli en riktig ploggplattform, nämligen WordPress.
Det första jag utgick från var att WordPress-temat skulle vara responsivt. Att sidan anpassade sig till dator, läsplatta eller mobil. Medan andra körde på separata mobilsidor valde jag istället att utgå från att alla skulle ha en bra upplevelse på sidan, hur de än besökte den. Framförallt skulle det vara under en och samma adress och inget jävla ”för mobilversionen av sidan, klicka här”. Detta gjorde jag redan i början av 10-talet, när det fortfarande fanns WAP-sidor…

Allt som inte var framtidssäkert plockades bort. Så fort YouTube och SoundCloud började med HTML-inbäddningar av sina spelare var det dessa jag använde. Jag ville aldrig att besökaren behövde Flash när de kom till bloggen. Visst, det gjorde att användare av Internet Explorer inte fick en optimal upplevelse, det kan jag erkänna. Men att saker inte funkar är ju ändå ett aktiv val man gör om man väljer PC… Några år senare kom även Microsoft in i framtiden med en uppdaterad läsare. Men då var i och för sig redan Firefox och Chrome standard.

Något jag gör regelbundet är att se hur jag kan få sidan bättre och mer användarvänlig.
Att jag tidigt tog bort Facebook-pixeln från sidan var en självklarhet. Varför ska Facebook ha koll på vad mina besökare gör på sidan så att de ska tjäna mer pengar. Även Google-annonser togs bort efter ett tag. De var ofta fula och kostade mer i prestanda än gav intäkter. Ändå konstigt att företaget som vill att man ska optimera sidor efter Googles-webb, är själva de som gör sidor slöa att ladda med sina annonser…
Senast tog jag bort Google Analytic från sidan och har statistiken via ett plugin i bloggen. Med andra ord är det bara YouTube och Spotifys inbäddare som har spårkoder i bloggen. Annars är bloggen lite av en frizon när det kommer till integritet vilket jag faktiskt tror kommer bli nästa stora grej på internet. Att folk tröttnat på att kolla upp en resa till Paris eller ett par nya skor och sedan se banners för just det följa dem på alla sidor som valt att dela med sig av allt till Google och Facebook. Själv vill jag vara på rätt sida historien där. För likt Flash så tror jag inte framtiden ligger i att kunden är produkten.

Under de senaste åren har jag i första hand fokuserat på min intervjupodd när det kommer till intervjuer. Till den stora glädjen för artister på västkusten så har fokus i första hand varit på dem i och med att de har möjlighet att ta sig till Göteborg om de inte redan bor här. Har fått så många förslag från folk i Stockholm att jag borde göra Skype-intervjuer med dem istället. Svaret har alltid varit nej. Podden vill jag ska vara ett möte och ett länge samtal. Inte dålig uppkoppling med burkigt ljud och distraktion. Men det har allt funnits artister från Stockholm, Malmö och andra städer som tagit sig till Göteborg för att få vara med. Det tycker jag är sjukt kul och väldigt uppskattat. Så har du vägarna förbi Göteborg så planera gärna in en 90-minuters fika i Majorna med mig.
När jag sedan såg Apple Music korta videointervjuer med artister under Covid-pandemin slog det mig att även jag kan göra det. Så efter att ha kollat vad Zoom erbjöd i form av inspelningsmöjligheter så insåg jag att även det kunde bli ett redskap för bloggen. Hela videosamtalet spelas ju in i programmet, med fokus på den som pratar, och har man vettig kamera (mobilkamera i första hand hos den man intervjuar) så blir det även okej bild. Långt ifrån fantastik och Zoom ger bara ut 720p när det är klart. Så det blir absolut pixeligt när man laddar upp videon till det än mer komprimerande YouTube. Men är man inte helt kinkig med bildkvalitén så funkar det. (Även om jag försöker se över hur jag även ska kunna göra detta bättre). Det gör ju att jag kan spela in fler kortare intervjuer, som ändå blir personliga i och med att artisten är i bild och roligare innehåll än bara ren text.
-Nu ska jag bara bli bättre på att faktiskt boka upp fler intervjuer… Men inte ens Rom byggdes på en och samma dag, som det heter…

Att hela tiden utveckla bloggen har varit en stor drivkraft för mig. Det har gjort att jag tyckt det varit kul att driva bloggen i över 10 år. Att hela tiden tänka ”hur kan jag förbättra detta” eller ”jag borde testa att göra detta” och inte bara köra på i samma spår, samma frågor, samma upplägg.
Att omfamna den teknik som ändå är tillgänglig, och gör det möjligt för en ”redaktion” på en person att faktiskt ha en hemsida som är i framkant. Att på en enda person skapa i snitt 5 inlägg per dag, spela in podd- och videointervjuer och skapa spellistor för både Apple Music och Spotify, vilket jag är ensam om bland musikbloggar i Sverige att göra.
Att ständigt se till att plattformen utvecklas tillsammans med tekniken istället för att man tillslut är tvungen att göra stora förändringar för att tekniken på sidan är för gammal.

Även när det kommer till inskick av låtar använder jag mig av nya möjligheter. Inskicken görs via Submithub. På det viset får jag alla inskick i samma flöde. Detta är lite av en förutsättning för att jag ska kunna pressa igenom någonstans mellan 40 till 70 låtar om dygnet på en person. Det är också det som gör det möjligt att driva bloggen på heltid. Det gör mig absolut inte rik. Men det gör att jag kan göra det jag älskar, vilket betyder mer för mig än massa pengar på banken, även om jag gärna hade sluppit klumpen i magen vissa tighta månader…
Vid sidan om Submithub har jag även gjort det möjligt för PR- och skivbolag samt artister att skicka in musik via Patreon. På det viset stöttar man mitt arbete mer direkt samtidigt som vi får en mer nära dialog om släppen eller möjliga intervjuer med mera. Min inställning har alltid varit; om du stöttar mig stöttar jag dig och mer därtill. Det är alltid tacksamt och roligare att jobba med någon som faktiskt vill ge något tillbaka.
Med Submithub och Patreon får jag överlag bättre koll på inskicken och du som skickar in får inga tysta nej, utan via dessa två plattformar får du alltid svar. Även det är att göra saker på ett nytt sätt. -En musikbloggare som svarar på inskick? Det är nästan för bra för att vara sant.

När jag tänker på det, så är jag sjukt stolt över denna blogg. En blogg som jag hela tiden vill ska bli bättre, roligare och ska vara i framkant för den som vill upptäcka ny musik och morgondagens artister. Inte bara för musiktipsen, utan även i hur du upplever bloggen när du laddar den för första gången.

Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011