Skicka in din musik

Det fysiska formatet är inte dött.
Visst, musikindustrin drar in mer pengar på streamad musik än köpt fysisk media, men den lilla runda plastbit som lanserades på 80-talet är långt ifrån död.
Samma gäller vinylskivan som säljer mer än någonsin för att folk vill gå ifrån den digitala vågen och bli mer retro.
Dessa två fysiska format har sina mått.
Vinylen sitt snygga omslag på ca 31 x 31 cm som man stoppar in skivan i, eller plastasken för CDn med tillhörande bok med omslag på.
Produkter skapade för en fysisk marknad – då undrar jag varför man för över dessa fysiska mått till den digitala världen?

De omslag vi ser i iTunes eller Spotify är designade efter LP formatet, för att vi är vana vid det. Skärmen vi ser omslaget på – oftast en mobil numera – är widescreen.
Varför då designa omslaget efter ett gammalt fysiskt format?
Här finns ännu ett hemskt exempel.
Laddar man ner en digital skiva från iTunes, kan man få med en digital bok. Denna är skannad efter CD-omslaget. Inte på något sätt anpassad efter datorns skärm.
Texten blir oläslig det är plottrigt och allt ser mest billigt ut.
Lite som att det egentligen inte finns någon anledning att ha text på omslaget till en digital produkt. Ta bort titel och artistnamn och bara ha en bild. Du söker ju efter artisten i sökfältet i iTunes/ Spotify, inte efter namnet på bilden.
Dessa exempel är typiska för folk som inte tänker nytt när det kommer ett nytt format. (Lite som vissa tidningar nöjer sig med att skanna in senaste numret som PDF och ta 59 kronor för det i iPad istället för att skapa en tidning utformad efter den nya produkten).
Jobba istället efter att skapa omslag anpassade efter dagens dator med widescreen-skärm och mobiler. Bilden kan vara rektangulär idag – tänk filmposter eller stor banner.
Skapa ett nytt format för digitala booklets som fyller samma funktion som anpassade tidskrifter för iPad. Där text och bild är gjord för att läsas på skärm och inte för att återuppleva ett fysiskt format som man vill komma ifrån med det digitala.
Här försökte i och för sig Apple skapa någon form av digitalt mellanting med iTunes LP vilket var ett steg i rätt riktning. Men de kanske 100 album som fått denna behandling är långt ifrån hela marknaden.

Samma gäller uppdelningen av skivor.
För mig är det otroligt konstigt att en samling på två CD ska delas upp i CD 1 och CD 2 när den distribueras digitalt. Det finns liksom ingen anledning. Bland digitala filer finns inget fysiskt som delar av och begränsar till 74 minuter. Här kan du släppa 174 minuter som lyssnas igenom i en följd om du så vill.
Jag kan söka direkt efter låten jag vill ha med att skriva in artisten eller titeln. Om låten sedan fanns på CD 2 eller CD 3 i en fysisk värld är jag i ärlighetens namn inte intresserad av.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011