Kommer ni ihåg inledningen av filmen Moulin Rouge ?
Baz Luhrmann kastar oss in i handlingen i 120 kilometer i timmen och accelererar in i ett färgsprakande fyrverkeri av sång och kärlek, som mer eller mindre får en att tappa andan.
Lite så är det att snacka med Alexander Bard när jag har honom helt för mig själv i nästan en timma över Skype för att prata om hans nya projekt Gravitonas .
Alexander pratar snabbt och svarar utförligt på allt jag frågar honom. Man undrar nästan var han får sin enorma energi ifrån.
Killen har ju ändå varit en del av den svenska popscenen sedan det tidiga 80-talet och legat bakom grupper så som Army Of Lovers , Alcazar och BWO . Men ändå brinner han fortfarande lika starkt för musiken.
Anledningen till att en musikskapare av Bards kaliber fortfarande brinner för det han håller på med är lika enkel som logisk. Han drivs av och älskar ny musik.
”Jag lyssnar på ny musik hela tiden!
Jag hade middag med Max Martin för något år sedan. Han sa att så länge han vaknar på morgonen och tar sitt morgonkaffe och av ren reflex går in och kollar Billboard-topplistan samt vilka nya artister som ligger där och hur de låter så kan man hålla sig på toppen. Han har den där entusiasten till ny musik.
Så känner jag också! Jag älskar ny musik och letar nytt hela tiden! Främst älskar jag bra låtar, så allt behöver inte bara vara elektroniskt, utan jag kan lyssna på country, blues eller rock, så länge det är bra och nytt.”
Man får säga vad man vill om Alexander Bard, men killen kan popmusik som ett rinnande vatten. Det är inte för inte som han gång efter gång lyckas skapa en grupp – eller projekt som han gärna säger – som når stora topplisteframgångar.
Han har den där fingertoppskänslan när det kommer till musik som gör låtarna till en hit.
Gravitonas är inget undantag.
Även om alla mer eller mindre känner till Alexander Bard, så är det färre som har koll på gruppens andra namn – Andreas Öhrn .
Jag hade verkligen ingen aning alls förrän jag såg presentationen av Gravitonas första gången. Efter det visste jag att han var, men inte så mycket vem han var.
När jag hade min intervju med Alexander var Andreas fast i studion och hann inte komma loss. Men han ställde snällt upp några dagar senare med en kompletterande intervju för att ge mig hans version av gruppen, samt svara på frågan om vad han gjort innan han träffade Alexander Bard.
Även Andreas är likt Bard i grund och botten en låtskrivare och producent.
Han hade för några år sedan bildat gruppen Swedish Amatures , som var ett punk-rockband som bestod av fyra killar och tre tjejer.
”Vi var lite som ett punk-Army Of Lovers i vår visuella stil och var formade som en enda stor… cirkus-punk-orkester av kaos och drama” beskriver Andreas.
Men vid sidan om gruppen skrev han framgångsrikt musik till en hel del japanska och koreanska artister – som till slut ledde till en topplisteetta i Japan!
Det var vid den här tiden som Alexander och Henrik Wikström beslutade sig för att bilda en ny grupp. Duon skrev en hel del låtar ihop som de kände skulle passa den nya konstellationen, men de saknade en viktig ingrediens. En bra sångare.
Efter att ha lyssnat igenom ett 30-tal olika sångare som gjorde audition för gruppen kom räddningen från Universal Music.
” Per Sundin och Maria Molin tipsade mig om Andreas Öhrn, som var med i ett punkband de signat” berättar Bard.
”Vi låg inte på samma skivbolag, men mitt ringde upp mig och frågade om jag ville träffa Alexander så han fick presentera sitt nya projekt. Det ville jag ju inte alls, sa jag. Men Alexander tog över telefonen och övertalade mig att vi i alla fall skulle ha en frukost ihop dagen efter.” säger Andreas.
”Vi hade frukost på Hotell Rival på Söder vid niotiden, satt i studion vid tio och hade skapat Gravitonas till klockan tolv” säger Alexander ivrigt över den pixliga Skype-uppkopplingen.
Gravitonas förresten.
Jag har alltid tyckt att namnet känts som en sportdryck. Det är lite futuristiskt och techno på något sätt och det skulle lätt kunna finnas färgglada flaskor i butikerna med Gravitonas Energy Drink.
Bard förklarar bakgrunden till ordet, som
”Army Of Lovers, Vacuum , Alcazar är jävligt bra namn, medan Bodies Without Organs var ett jävligt dåligt namn – när vi ändrade till BWO blev det bättre.
Så nu ville jag ha ett riktigt bra bandnamn. Ett som fungerar på alla språk och som är neutralt i uttal.
Jag hittade ordet Gravitonas – som är det litauiska ordet för universums minsta partikel i fysikens värld, vilket var ett extremt ovanligt ord, för när jag Googlade det fick jag bara sex träffar.
Sedan låter det coolt också.”
De två herrarna synkade perfekt med en gång visade det sig.
”Jag växte upp med glamrocken på 70-talet och Andreas första idoler på 80-talet var Mötley Crüe och de är ju lite som ett amerikanst T-Rex ,” jämför Alexander.
Båda hade en likvärdig bakgrund som låtskrivare, samtidigt som de kunde komplettera varandra i skapandet. Alexander förde in det elektroniska i gitarrarena medan Andreas förde in gitarren i det elektroniska.
Det är denna ballans som gör Gravitonas till en såpass unik grupp.
Det är tillräckligt nära BWO och främst Vacuum för att Bards gamla fans ska känna sig hemma, men ändå tillräckligt nytt för att det ska bli intressant och inte kännas gjort.
Tillsammans med Wikström skriver de låtar i någon av de två studior de kan utnyttja, samt att de jobbar var och en för sig och sedan möts för att tillsammans bygga upp de olika låtarna.
”Vi skriver alltid texter ihop. Jag har trummor i min studio medan Henrik har stråkarna, sedan tar vi alla filer och blandar ihop dem” skrattar Andreas när han beskriver hur gruppen jobbar tillsammans.
Det är helt klart ett modernt band i den aspekten.
Gruppen har omfamnat internet och använder det inte bara för att distribuera sin musik, utan för att faktiskt skapa.
Två tydliga exempel på det är först och främst remixar på gruppens låtar.
Gruppen valde tidigt att ge ut många remixar på sina låtar. En hel del av remixarna är faktiskt hemmabyggen av fans runt om världen som fått tagit del av sången från låten för att bygga en remix av den. Detta har lett till att helt okända och otroligt duktiga människor får chans att släppa något kommersiellt.
Alexander förklarar:
”När vi hade vår remixtävling sa vi att vi skulle dela femtio, femtio med den som remixade om vi gav ut låten. Nu är det vi som väljer remixarna på våra låtar och inte så som många skivbolag gör när de ordnar en liknande tävling att artisten inte har någon som helst inverkan i processen.
Två eller tre av remixarna som vi har med på senaste singeln Lucky star är av de remixare vi använde oss i vintras med vår tävling. Speciellt två killar som heter Fagault & Marina som bor i Kaliningrad är skitbra och gör originella mixar! Så om inte internet hade funnits hade vi aldrig upptäckt dom. Nu får de jobb över hela Europa från artister som vill att de ska remixa dem tack vare att vi hittade dem!”
Det andra exemplet på internets påverkan av gruppen är de samarbeten de gjort.
Än så länge har vi bara hört Everybody dance som Gravitonas spelade in tillsammans med den ryska artisten Roma Kenga , men det kommer mer. Alexander och Andreas har en tydlig plan även med detta.
”Vi exploderade på den ryska radion – som har den yngsta radiokulturen i Europa” berättar Alexander. ”Vi fick kontakt med Universal i Ryssland som ville börja jobba med oss.
De frågade om vi ville jobba med någon av deras största artister, men vi sa att vi hellre ville jobba med den nästa stjärnan – han som är mest lovande just nu.
Då presenterade de Roma för oss. Killen är otroligt lik oss i stil, han producerar och skriver eget material samt är otroligt modeintresserad.
Vi kopplade upp oss med Skype och hade den på under några dagar från våra studios i Sverige och Ryssland samt synkade våra datorer för att kunna jobba tillsammans.
När allt var klart gjorde vi vår version av låten och Roma gjorde sin. När vi sedan gav ut dem blev båda versionerna hits!”
Detta är ett sätt för Gravitonas att komma ut bredare bland sina nyfunna fans. Igenom att ta hjälp av en lokal artist är det lättare att slå sig in på en ny marknad, som de kanske aldrig hade nått annars.
En annan fördel med dessa samarbeten är mixen av olika kulturer i musiken som uppstår när personer från olika länder bestämmer sig för att göra något ihop. Även om allt i grunden är pop är det skillnad på amerikansk och brittisk pop tillexempel.
Samma blir det när Gravitonas nu håller på att färdigställer sin kommande kollaboration tillsammans med den nya ungerska stjärnan Andras Kallay-Saunders .
Andras är en Idol-stjärna från New York som numera bor i Ungern. Hans mamma var ungersk supermodell som fick barn med Lou Reeds gitarrist. Resultatet blev den mycket talangfulla sångaren. Killen har högsta prioritet hos Universal i Ungern och det kan bli en riktigt bra start för honom att jobba tillsammans med två så rutinerade stjärnor som Öhrn och Bard. Samtidigt är det mer intressant att slå ihop olika artister till ett samarbete än att bara skriva eller producera dem.
Målet för Gravitonas är att varannan låt de släpper ska vara ett samarbete med en annan artist och nästa låt blir då en egen låt med enbart Gravitonas.
I en värld där traditionell skivförsäljning inte längre är aktuell har Gravitonas tagit det stora klivet in i den digitala marknaden.
Deras musik släpps uteslutande digitalt via Spotify och iTunes eller andra digitala försäljningsställen.
Detta gör att så snart en singel är färdig kan de mer eller mindre samma dag skicka upp den till Spotifys-server för att låta den finnas tillgänglig några timmar senare hos fansen.
”Det finns ingen anledning att hålla på en singel hur länge som helst bara för att jobba mot en radiostation. Det vi gör vill ju ju ska komma ut till fansen direkt, så alla kan få ta del av musiken med en gång.” förklarar Andreas och fortsätter.
”När artistkollegor släpper nya singlar vill man ibland göra det till en stor grej, som gärna ska firas och planeras under en lång tid. När vi släppte senaste singeln Lucky star var det mer ‘Fan, vi släpper väl en singel idag? -Ja, jag tror det.’ Anledningen till det är ju att vi vill höra folks reaktion på det vi gjort med en gång, så kan vi fortsätta jobba efter det.”
Med singlar och EPs har Gravitonas hittat sitt form för utgivning av sin musik.
Båda älskar just EP-formatet och tycker det är skönt att kunna släppa några låtar åt gången och ge ut dem när de är klara istället för att jobba på att fylla en hel skiva. Då får de utrymme att experimentera lite mer med sin musik, när de kan släppa färre låtar lite oftare.
Även om just albumformatet inte riktigt passar dem, så lutar det åt att de kanske släpper en skiva ändå.
”Vi har en idé till ett så jävla coolt albumomslag, så bara därför skulle jag vilja släppa det” säger Andreas. ”Vi kanske gör en limiterad promoskiva som vi bara släpper i Ryssland?”
Eller så får gruppen verkligen dra allt till sin spets och istället släppa den fysiska utgåvan enbart på vinyl. Om inget är så ju just vinylomslag ett av de snyggaste formerna av konst man kan tänka sig och med Gravitonas konstnärliga image hade det passat dem perfekt!
Gravitonas är lite likt Army Of Lovers på just den biten. De jobbar mycket med det visuella när de framställer dig.
Allt ifrån gruppens kläder till det grafiska på singelomslagen.
För inte så länge sedan hade killarna varit i London och jobbat med sin nya visuella stil tillsammans med fotografer där.
Dessa bilder kommer att användas i samband med promotion av gruppen under hösten och vintern.
Ytterligare en form för utgivning av deras musik är att få med låtar i olika filmer.
I somras kom den svenska filmen Jag Saknar Dig , där gruppen hade med tre låtar.
Detta ledde till att Gravitonas nådde ut till en helt ny publik här i Sverige, då många av de som sett filmen direkt letade upp skivan på Spotify. Väl där inne visade det sig ju att gruppen släppt en del singlar tidigare och allt spred sig som ringar på vattnet.
Även senaste singeln Lucky star kommer att vara med i en film.
Det är Fredrik Häréns roman De Ickesynliga som kommer att förvandlas till både spel och film, där Lucky star blir som ett tema för hela projektet.
Gravitonas har helt klart hittat nya vägar att nå ut till sin publik i den post-Pirate Bay värld vi trots allt lever i. De omfamnar nätet och hittar dess styrka för att kunna sprida sin musik, istället för att se det som ett hot.
De ser även en stor fördel i att jobba med nya kanaler.
Igenom att släppa låtar direkt till Spotify går de både förbi den traditionella radiokanalen som så många är beroende av, samt att jobbar med bloggare i första hand för att presentera sig. Det var bloggare som upptäckte gruppen och ärligt så vänder jag mig personligen aldrig till de etablerade tidningarna för att läsa om ny musik. Då är det bloggare som sprider informationen snabbast och först.
Men visst, vill man nå ut brett så är kvällstidningar och morgonsoffor i TV att föredra.
Men frågan är om Gravitonas vill bli så folkliga?
Då Alexander skrivit mycket till Melodifestivalen under åren, samt varit med som BWO vid ett flertal tillfällen är den naturliga frågan om han vill ställa upp med Gravitonas också?
”Man ska aldrig säga aldrig. Melodifestivalen passade BWO väldigt bra, för att det passade Martin Rolinski väldigt bra. Jag sätter mig inte bakom sådana saker, utan det är sångaren som får bestämma det. Men jag tror inte Andreas är helt inne på den.”
Det stora problemet för artister som är med i Melodifestivalen är dock att de blir en ”schlagerartist”. Vi har en ganska trångsynt syn på den tävlingen i Sverige, där man antingen är folklig Melodifestivalsartist eller mer ”riktig artist”.
Samtidigt finns det inte så mycket annat att välja på när det gäller program med musik.
Vi har talangshower likt Idol för helt oetablerade artister eller morgonsofforna, Melodifestivalen och Allsång för de mer etablerade. -That’s it.
”Personligen tycker jag Melodifestivalen är klart mycket bättre än Allsång På Skansen” säger Bard. ”Allsång är så mycket mer tantigt medan Melodifestivalen är påkostat och en jävligt bra produktion, där man får all fokus på artisten och låten i tre minuter.
Så hur Håkan Hellström kan vara med i Allsång med inte Melodifestivalen är för mig en stor gåta.”
Själv har Bard gått och blivit del i Idol-juryn denna säsong.
”Har man hållt på så länge som jag gjort i branschen är det dags att ge något tillbaka och detta är enklaste sättet för mig att gör det på.”
Likt så mycket annat Bard tar sig ann blir delar han folk i två olika läger med sin medverkan i programmet. De som älskar hans ärlighet och de som verkligen avskyr honom.
”Jag vill snabbt hitta dem som är begåvade och verkligen vill jobba. Det värsta jag vet är människor utan en plan eller rena karaokesångare.”
Men enligt Bard har det varit hög nivå på många av artisterna de hittat under säsongens uttagning. Det har inte bara varit duktiga sångare utan även starka låtskrivare som visat upp sig för juryn, vilket han känner har varit bra. Det ger inte bara hopp till konceptet Idol, utan även till den svenska musikindustrin med så många okända talanger där ute.
Jag avslutar med att fråga om Idol tagit mycket av hans tid från Gravitonas?
”Det tar betydligt mindre tid nu. Jag behöver ju bara vara med på fredagar under hösten och det är ju en dag man sällan gör något vettigt på ändå.” skrattar Alexander.