Med läcker The XX-gitarr och pulserande basgång bjuder CISSI in oss till sin senaste singel Tänd alla ljus för mig. En låt som är en kärleksförklaring till Kent, stökiga uppbrott och ljusa sommarnätter när allt är möjligt.

Följ på Apple Music

Med sin mörka och vemodiga känsla tillsammans med en stark melodi var detta definitivt en låt som fångade mig med en gång. Det är så många känslor som kokats ner i låten, och det hela blir riktigt snyggt gjort skulle jag säga.

Jag har ju varit väldigt imponerad av de låtar CISSI släppt, speciellt efter att hon gått över till svenska med Spring, spring tidigare i år. Artisten levererar bra texter, som tillsammans med melodierna och produktionen träffar helt rätt för mig och visar att Cissi Wallin Blomberg inte bara är en duktig skribent för media utan också som textförfattare för låtar.

Jag bad Cissi svara på lite frågor om sin relation med Kent samt arbetet med sin musik som du kan läsa här nedan.

Som gammal Hunnebostrandsbo, så måste vi ju prata Uddevalla först.
Hur var det att växa upp där och vad är din relation till staden idag?

Tror alla som vuxit upp i en mer eller mindre sömnig småstad, framförallt innan smartphones och bra uppkoppling fanns, kan komma ihåg den enorma tristessen. Och att känna sig som ”den enda kufen i stan” (fast det fanns ganska många) som drömde om något större och mer vibrerande. Men idag är jag himla tacksam för vad den tristessen skapade – kreativitet! Var man inte en hästtjej eller fotbollskille i slutet på 90-talet och början på 00-talet fick man skapa egna världar, världar som absolut inte serverades utan som bara fanns om man skrev dom där låtarna eller den där poesin själv…

Foto: Rasmus Erichs Lang

Låt oss snacka lite Kent, som låten ändå är en del av en kärleksförklaring till.
Vad betyder gruppen för dig idag och minns du när du verkligen föll för dem första gången?

Jag sparade pengar i en gammal cigarrlåda jag fått av någon släkting, för att kunna gå ner på stans då bästa (enda??) skivaffär och köpa framförallt Kents alla album under högstadiet och gymnasiet.

Sen var och är jag även idag bred i min musiksmak, det har alltid varit allt från farsans gamla Bowie-vinyler till Aretha Franklin. Men någonting med det kompromisslösa Eskilstunska vemodet grep tag i mig redan i yngre tonåren. Minns att jag var gravt avundsjuk på den coola tjejen som fick pryda Hagnesta Hill-omslaget, haha. Kent är tidlös svensk pop och rock när den är som allra saltast och vackrast, om man frågar mig.

Kanske svårt att välja, men om du skulle lista tre favoritlåtar med bandet vilka skulle du säga då och varför?

Jättesvårt att välja tre men om jag måste så får det bli En himmelsk drog, Socker och La Belle Epoque. För det är tre liksom soundtrack som gått på repeat genom olika mer eller mindre kämpiga perioder i det unga livet.

Personligen hör jag ju både lite The XX och Kent i produktionen av Tänd alla ljus för mig. Vad inspirerade till soundet och hur jobbade ni fram låten så som den är idag?

Vi (jag, Johannes och Adam) skriver alltid väldigt snabbt och intensivt, från en mer eller mindre luddig känsla jag kommer med. Tänd alla ljus för mig skrev och spelade vi in på några timmar när det var årets första snöstorm utanför och ja… Jag visste precis vilket håll vi skulle dra den åt. Såg XX live i London 2009 och det var ju en nästintill religiös upplevelse, så det finns absolut en stor inspiration där. Överlag ville vi tillbaka till 00-talets mörker men också enligt mig mer melodiösa optimism.

Efter några låtar på engelska, varför valde du att börja skriva på svenska och hur är det sättet att uttrycka dig på i just sång?

Jag körde fast på engelska och det var som att ha en anonymiserande vägg mellan musiken och mig som artist och låtskrivare. Vi testade på svenska i höstas och trots att det såklart kändes mycket läskigare (eftersom texterna kräver mycket mer hantverk och man blir mycket mer ”naken”) så var det som att landa på ett stort mjukt och tryggt moln. Min röst och berättandet jag vill förmedla kom fram på ett nytt sätt.

Du är en duktig skribent redan från början, men vad skulle du säga är utmaningen med att skriva låttexter?

Ärligt talat så tänker jag inte så väldigt mycket när jag skriver text, för då tror jag man kör fast och riskerar blir pretto. Jag har alltid ett känslomässigt tema i huvudet när vi börjar göra en låt (börjar alltid med musiken) och sen kommer det bara. Vet att DET kanske låter pretto, haha. Men nånting ska man ju ha en naturlig talang för när man typ suger på 100 andra saker.

Foto: Rasmus Erichs Lang

Vad fick dig att ta steget och spela in musik? Har det varit något som du funderat på länge?

Gud ja. Tryckte undan den ”urge:n” så länge, alltså vi snackar 20 år. Tillslut var jag så trött och arg på mig själv och på att jag fortsatte köra på en väg jag visst var fel. Men det krävdes många många nederlag för att orka och våga göra en u-sväng och börja köra rätt.

Hur har reaktionen på sångkarriären varit förresten? Både på att du tagit steget att spela in musik men också på låtarna?

Alla som kontaktat mig är ju supergulliga och peppiga, vad andra säger på andra ställen på www bryr jag mig inte om. Det som är skönt med att göra musik (eller något annat kreativt) är att det är som egna universum människor kan välja att kliva in i. Det är en helt annan grej än att skriva opinionstexter alla får i ansiktet bara dom går in på t.ex Expressens startsida.

Vad kan vi förvänta oss av dig under året i form av mer musik och spelningar?

Plattan Jag är en handgranat kommer 19 april, och det ska bli en stor och öppen för alla som vill komma-releasefest! Sen vet jag inget, man får se! Det viktigaste är att få ut sin skiva och sen låta den leva sitt liv. Jag har redan börjat fila på en EP som kommer i höst, och ja… Gör musik mest hela tiden för det är mitt stora happy place.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011