Jonatan NK ger oss en storlagen pop-ballad när han solodebuterar med singeln Holding on.
Låten utgår från ett pianoarrangemang som byggs på med vackert filmiska stråkar. Det är emotionellt och kraftfullt uttryck medan Jonatan NK sjunger om att ta sig ur mörka tankar och en begynnande depression. Något som är baserat på just de känslor som sångaren haft, men som hans fästmö och dotter hjälpe honom att ta sig ur.

Favoriter Apple Music

Med bakgrund som frontfigur i bandet ALICEWELL tar Jonatan NK här första steget ut som soloartist och det är helt klart en imponerande debut som han bjuder på, där melodi och arrangemang träffar rakt i hjärtat.

Jag skickade över en knippe frågor till Jonatan, som han svarar på här nedan.

När kom tankarna på att släppa musik under eget namn och hur jobbade du fram ditt sound som soloartist?

Tankarna om att släppa musik under eget namn har funnits länge, men jag har inte riktigt kommit till den punkten tidigare. När jag lyckades skriva en låt som jag själv tyckte höll nivån för vad jag vill släppa kändes det som en självklarhet att få ut den till den breda massan. Avseende mitt sound har jag egentligen ingen fast genre jag vill hålla mig till. Det viktiga för mig är att få fram musik som blir tillfredsställande och skapar en känsla inte bara hos mig utan även hos lyssnaren. Just denna låt kom fram genom att jag satt vid mitt keyboard och hade en ackordföljd jag gillade, sen kom sångmelodin av sig självt.

Vad ser du personligen som utmaning med att släppa musik solo kontra som band?

Att släppa musik som soloartist är betydligt mer krävande ur många aspekt, specifikt sett till att sprida och få ut musiken. I ett band har du fördelen av att flera personer marknadsför och sprider låtarna, men som soloartist blir du ganska ensam. Det har också funnits en trygghet i att skriva låtar tillsammans med andra, någonstans måste ju jag få fram grundidén som jag vill bygga min låt kring nu vilket självklart blir lite utmanande då jag kanske haft fördelen att någon annan gjort det tidigare.

Jag blev mäkta imponerad av Holding on. Hur har låten utvecklats genom sina olika stadier och hur arbetade ni fram den slutgiltiga versionen?

Först och främst – stort tack! Låtens utveckling och slutprodukt är resultatet av min första gång bakom ett keyboard och där jag lagt sång på en ackordföljd jag gillat. Jag spelade in ett klipp när jag spelade och sjöng första och andra versen och skickade till min vän Lukas Fredriksson, som jag spelat i band med tidigare och som praktiskt taget är ett musikaliskt geni. Jag förklarade min vision för låtens utveckling och hur jag ville att den skulle byggas upp för honom. Därefter tog han vid när det kom till produktionen och lyckades också få ut min vision av låten till fullo.

Har det varit någon musik som inspirerat dig under arbetet med Holding on?

Jag har definitivt inspirerats av artister som jag skulle våga säga är för många för att nämnas, men egentligen har ingen specifik musik inspirerat processen på det sättet. Holding on är resultatet av vad som kom fram rent naturligt.

Du skriver att Holding on handlar om att ta sig från mörka tankar och depression. Hur tedde sig dessa tankar för dig och hur hittade du bort från dem?

Psykisk ohälsa får aldrig vara tabu så jag försöker prata om det så mycket jag kan. Under en period var det ganska mörkt, jag var i en situation i livet där jag kände mig stressad och hamnade i en ond spiral som pekade spikrakt nedåt. Stressen ledde till att jag fick kraftig magkatarr, hjärtklappning och alopecia där jag tappade hår fläckvis på huvudet och jag har fortfarande har kvar fläckar i bakhuvudet idag. Jag behövde en förändring i mitt liv, så jag sökte in på universitet och sa upp mig från mitt dåvarande jobb. Men jag kan inte tacka min fantastiska fästmö tillräckligt för hur hon stöttade mig och hjälpte mig när jag mådde som sämst. Holding on är skriven till henne och min dotter som kom till livet i september 2022.

Med solodebuten ute nu, vad kan vi förvänta oss av dig under året?

Mer musik! Min andra singel, Eventually, är inspelad och färdig för att släppas men har inget releasedatum ännu. Min förhoppning är att släppa den framåt sommaren då jag vill låta Holding on få sitt spelutrymme ett tag. Jag sitter på massvis med idéer, så förhoppningen är att fler låtar kommer ut under året.

Jonatan NK

Vad tyckte du?
+1
0
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011