Idag kom Loreens debutskiva Heal i mailen via recensionstjänsten Play MPE.
En skiva som jag sett fram emot ett bra tag och som levde upp till mina högt ställda förväntningar.
Problemet är att jag redan lyssnat på skivan.
Förra veckan läckte den på nätet och en kollega hade snabbt hämtat hem den för att vi skulle få lyssna på skivan.
Att en skiva – som skulle kunna anses som höstens viktigaste av en svensk artist – redan finns att hämta hem för alla via torrent-butikerna är i sig otroligt tråkigt.
Men samtidigt skapar det möjligheter.
Warner skulle självklart släppa skivan samma förmiddag de hörde om läckan.
2012 kan inte ett releasedatum vara heligt för en redan färdig produkt. Visst, man kanske inte fått ut de recensioner och en del intervjuartiklar som var planerade till releasen den 24:e Oktober. Men här är det frågan om skadekontroll av ett digitalt format, och lite rädda det som räddas kan av den digitala försäljningen. Att flytta den fysiska releasen är lite svårare och där får folk som verkligen vill ha skivan i sin hand snällt vänta ett par veckor.
Å andra sidan är det väl så att många som köper sin musik fysiskt eller (olagligt/ lagligt) laddar ner digitalt även lyssnar på den via Spotify.
Jag kan ju bara se till mig själv, som både kan köpa en skiva för att ha den i iTunes samt lyssnar på samma skiva via Spotify på jobbet.
På det viset kommer pengar in två gånger.
Så på det sättet kanske en läckt skiva inte är hela världen – pengarna kommer ändå in via just streamingstjänster när skivan väl finns tillgänglig, och försäljningen av digitala skivor är ändå inte så stor nu när Spotify finns.
Men det dumma är att den faktiskt finns tillgänglig innan releasen. Om det beror på oförsiktiga recensenter som webb-rippar recensionsexet och sedan sprider, eller om skivblogaet själva läcker kan jag inte svara på (mest troligt är det nog tyvärr det sistnämnda). Vad det än må vara så måste skivbolaget stå mer på tårna och parera ett tidigt läckt album med att snabbt få ut det digitalt för att skapa intäkter.
Det är ju denna passivitet som givit en hel bransch nya spelregler där pirater och inte ägaren av produkten har kontrollen. För det är just denna flexibla releaseanpassning som skulle göra försprånget till torrentsidorna mindre.
-Men det är en match skivbolagen själva måste förstå att de ska ta.

Popmuzik Podcast

Förhandsboka Heal här:
Heal - Loreen

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK SUMMER

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011