Duon Immunförsvaret släpper idag singeln Melankoli som innehåller de två spåren Melankoli och Svartfågel . Melankoliskt men hoppfullt. Fina texter och melodier som överraskar och kräver min uppmärksamhet.

Susanna fick en intervju med bandet som du kan läsa här.

Kan ni berätta lite om er själva och om Immunförsvaret?

Vi är David Björkén och Oskar Dahlberg . Två före detta Lulebor i Stockholms-exil sedan en handfull år tillbaka.

David skriver texter, sjunger och spelar gitarr och klaviatur. Oskar spelar också gitarr, men även oud, dragspel, banjo och munspel.

Vi har spelat tillsammans i flertalet konstellationer genom åren, men bestämde för att starta ett gemensamt svenskspråkigt projekt för ungefär ett år sedan. Projektet utgår ifrån oss, men allteftersom möjligheter (och arvoden) uppenbarar sig så utvidgar vi gärna sättningen.

Ni släpper er andra singel Melankoli, som innehåller två spår, kan ni berätta om dessa?

Våran förra singel Alla mot Alla var en tämligen uppjagad och pessimistisk dänga, så vi ville kontrastera mot den med ett par lugnare och mer hoppfulla låtar. Vår vän Zakarias ”Zacke” Lekberg tyckte om vad han hörde och tog sig an producent-rollen. Vi har strävat efter att få ett ljudlandskap som är både intimt och vidsträckt, och en känsla av förhoppning mitt i vemodet.

Ni spelar just nu in ert debutalbum, när kommer det släppas?

Vi hoppas på att färdigställa albumet under våren och släppa det någon gång i sköna maj.
Arbetsnamnet är 30 års arbete . Vi startade vårt första band tillsammans för ungefär femton år sedan, så det känns som en legitim titel.

Hur skulle ni beskriva albumet?

Det är ett hopkok av musik som vi tycker om att spela. Influenserna kommer från alla möjliga genrer och världsdelar, men vi hyser båda en viss faiblesse för amerikansk folkmusik, som nog genomsyrar många av låtarna. Vi tycker om ljudet av akustiska instrument, och blandar gärna in så många som möjligt i mixen. Ju mer säregna desto bättre.

Finns det någon röd tråd på skivan?

Vi hoppas att den ska vara hyggligt svängig rakt igenom, och textmässigt intressant. Annars så är nog avsaknaden av en röd tråd, den rödaste av våra trådar.

Vad handlar era texter om?

Många av texterna handlar om den tilltagande individualismen och det stegrande vansinnet i vår omvärld. Det kanske inte låter så upplyftande, men vi gör vårt yttersta för att le åt eländet. I övrigt behandlar vi exempelvis ämnen som insekternas förunderliga värld, det elektroniska nervsystemet, och den nya evolutions-teorin som menar på att människosläktet härstammar från en hybrid mellan apa och gris.

Kan ni berätta lite om arbetet med skivan?

Skivan är inspelad i en studio som vi delar med Zacke och Movits i Golden Best-komplexet på Hornsgatan i Stockholm. Det är en kreativ miljö full av trevliga och hjälpsamma hip-hoppare och producenter. Här skriver, komponerar och lägger vi grunderna till de sånger som vi tycker låter bäst, men drar oss inte för att ta hjälp av allsköns instrumentalister och sångare i vår bekantskapskrets för att komma så nära vår musikaliska vision som möjligt. Vår största utmaning är att tycka att någonting är klart, och nöja oss med hur det låter. Dagens teknik erbjuder så oändliga möjligheter att det är lätt att villa bort sig från den ursprungliga idén och känslan innan man har tagit den i mål. Således tänker vi fortsätta släppa singlar under våren, så att vi inte kan gå tillbaka och ändra.

Hur skulle ni beskriva er musik?

Norrbottnisk älvdelta-blues, rot-pop eller systemkritisk indie-folk.

Vad inspirerar er när ni gör musik?

Stora känslor, politiska skeenden, suggestiva rytmer och välljudande instrument.

Varför namnet Immunförsvaret?

Vi är båda hängivna supporters av det biologiska Immunförsvaret, och hyser en förhoppning om att vår musik ska kunna fungera som en musikalisk motsvarighet, som hjälper till att härda själen mot angrepp och påfrestningar.

Har ni några musikaliska förebilder?

Åtskilliga. Tom Waits, Gillian Welch, Damon Albarn, Billie Holiday, The Roots, Leonard Cohen, Chico Buarque, Alan Lomax och Cesaria Evora, för att nämna några.

Vad har ni för drömmar och mål med musiken?

Vi gör vad vi kan för att göra musiken till vårt levebröd, och är sugna på att få åka ut och låta andra människor höra våra sånger så snart som möjligt. Annars så är vi mest inställda på att skriva än bättre sånger, och framföra dem ännu finare.

Här kan du lyssna på nya singeln

Immunförsvaret @
Facebook

Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Spellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla musikinskick och förfrågningar från våra Patreons. Som Patreon garanteras du att vi lyssnar på din musik och svarar dig, samt att du stöttar bloggen så att den även i fortsättningen kan leverera dagliga musiktips.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. We always listen to the music you as a Patreon submit and you always get a replay. At the same time you support Popmuzik and makes it possible for the blog to continue write about new music.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011