Hela historien kring duon Milli Vanilli var helt bisarr.
Två bildsköna killar, Fab Morvan och Rob Pilatus, blir ansiktet utåt för producenten Frank Farian när han ska skapa en ny pengakalv, då han tidigare var mannen bakom gruppen Boney M. I dokumentären om duons uppgång och fall får vi en tydlig bild av hur spiralen nedåt blev galnare och galnare för alla inblandade, och hur det hela slutade med Pilatus död 1998.

Favoriter Apple Music

I dokumentären har regissören Luke Korem intervjuat personerna bakom skandalen. Från höjdare på skivbolaget Arista, Frank Fabians sekreterare Ingrid Segieth, olika musikjournalister till Fab Morvan själv.

Det blir en intressant dokumentär, som verkligen visar den giriga baksidan av musikindustrin. Där alla inblandade visste eller anade att hela projektet kring Milli Vanilli bara var fejk, men där doften av pengar var mer intressant när de var inne i karusellen och försäljningen slog i taket. Det gjorde att hela projektet mer eller mindre gick alla över huvudet. Inte minst Milli Vanilli som verkade tro på den lögn de själva spred vidare.

Det blir både underhållande, fascinerande och tillslut tragiskt hur hela projektet kunde pågå. Att ingen lyckades spräcka ballongen innan de blev nominerade till en Grammy och Fabian själv gick ut med informationen att killarna var en bluff. Men på den tiden fanns ju inte samma spridning av information som idag. Om tillexempel konserten där CD:n hakade upp sig på hade utspelat sig idag, hade alla över hela världen vetat om det på några minuter. Då krävdes det lite mer för att sprida informationen, speciellt om ingen ville att informationen skulle spridas vidare…

Samtidigt är det svårt att inte att tycka synd om Fab och Rob när man för följa dem i dokumentären. Två ovetande och naiva killar, som mer eller mindre säljer sina själar till djävulen för att nå framgång. Den klassiska historien om Faust av Goethe, ekar över denna tragiska berättelse. Där framgångarna tillslut går dem över huvudet och hur de får ta smällen när skivbolag och Fabian vänder dem ryggen när lögnen uppdagas. De två killarna bli syndabocken för rika affärsmäns girighet och publiken köpte historien rakt av, att det var Fab och Rob som var de verkliga skurkarna. De var absolut delaktiga i det hela, men att Frank Fabian inte fick några problem, utan dagen efter presskonferensen där Milli Vanilli fick gråta ut, så släppte han albumet med de riktiga sångarna, The Real Milli Vanilli. Så jävla utstuderat elakt och girigt. -Jo, jag sitter och kokar lite i soffan medan jag ser dokumentären.

Dokumentären om Milli Vanilli är definitivt sevärd. Den är både intressant om en duos uppgång och fall, men också hur lätt det var att komma undan med saker på 80-talet, i alla fall ett tag innan någon inom bubblan avslöjar allt. Detta både som grupp, men också som hjärnan bakom det hela och som musikbolag.
Det är lite synd över det hela, för Girl you know it’s true och Blame it on the rain är två lysande poplåtar, som liksom svärtas ner av skandalen.

Dokumentären Milli Vanilli finns att se på Sky Showtime.

Om du uppskattar att det finns en musikblogg som dagligen ger dig nya musiktips varvat med intervjuer och andra musikrelaterade inlägg, får du gärna stötta bloggen som Patreon. Du kan antingen stötta som Popmuzik Liker för 12 kronor i månaden eller Popmuzik Lover för 32 kr. Ditt bidrag gör det möjligt att driva bloggen vidare som en bred musikblogg med stor passion för musik.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011