Söndagsmorgon. Dagen efter kvällen före. Det är då bakfylleångesten kommer krypande. Vad hände i går? Vad var det egentligen du sa? Nu när LOVIS släpper sin sista singel för året, är det just den känslan av bakfylleångest som hon målar upp för oss.

Skicka in din musik

För mig är Söndagsmorgon den där perfekta poplåten. För det första är det så otroligt snygga stråkar, som sångerskan själv arrangerat. Sedan är det ett stort arrangemang med stora slagverk mjuka synthar, som lyfter fram melodin. Det blir dramatiskt och vemodig, samtidigt som det är härligt filmiskt. Jupp, jag är såld.

Med singeln Söndagsmorgon avslutar LOVIS sitt debutalbum Säger Inget Alls som släpptes i slutet av September. Det blir det där sista bonusspåret, som tillsammans med akustiska liveversioner av låtarna Bära dig och Dina ord sluter cirkeln för albumet.
Söndagsmorgon är producerad av artisten tillsammans med producenten Elias Emanuel, som även var producent på låten Talk to me på albumet.

Jag bad LOVIS berätta mer om låten och arbetet med den i en liten intervju som du kan läsa här i bloggen.

Söndagsmorgon blir som ett nytt avslut på albumet Säger Inget Alls, varför kände du att låten ändå hörde ihop med låtarna på albumet och inte som en separat singel?

Det var helt enkelt för att låten inte blev klar samtidigt som de andra låtarna. Jag hade en plan rätt länge att släppa den som singel, men jag blev aldrig nöjd med den. Jag vet inte, pusselbitarna föll aldrig på plats! Ibland är det så med vissa låtar. Sen hamnade den på efterkälken och hanns inte riktigt med att ta tag i, och det blev tillslut lite ångestladdat att försöka ta tag i låten och fortsätta på den, men samtidigt så kunde jag inte släppa taget om den helt. Jag är så sjukt tacksam att det var vid detta stadie som min vän Elias ville hjälpa mig att få klart låten. Det hade aldrig gått utan hans hjälp eller blivit så bra som det blev! Låten är både storlagen, fin men också vemodig och det blir helt enkelt det perfekta avslutet för min skiva.

Vad är din egna relation till just bakisångest och har du i så fall något tillfälle där du kände att ”oj, nu blev det pinsamt”?

Haha, vet inte om jag vill gå in på det… Men ja! Jag är en sån som alltid får ta baksmällan! Är även en väldigt känslig person så min bakisångest blir väldigt stark, haha.

Hur föddes idén till låten Söndagsmorgon och hur jobbade du fram det du ville berätta med låten?

När jag skrev låten så var jag i ganska stora förändringar i mitt liv/vardag. Jag hade flyttat isär från min pojkvän, bodde själv för första gången, börjat en utbildning jag då inte trivdes så bra med samt avslutat mina 2 år på folkis, vilket var mina två bästa år i livet!! Plötsligt hade allt det bästa försvunnit och jag stod ensam kvar. Det gjorde mig deppig. Och det kopplar jag lite till bakisångesten. Det kändes verkligen som att vakna upp efter sitt livs bästa kväll, helt ensam kvar i ett stökigt hem. Den känslan inspirerade mig att skriva en vemodig låt om dagen efter festen.

Men låten är inte bara en låt om bakisångest för mig. Den handlar ju om att vakna upp och infinna sig i en ny verklighet, lite som det är nu efter min långa albumprocess. Vad hände egentligen? Allt snurrar fortfarande. Vemodet över att denna tid är över. Jag tycker verkligen att låten stänger detta kapitel som varit på ett fint sätt.

Pressbild

Otroligt snyggt arrangemang måste jag säga. Stråkarna sätter verkligen pricken över i:et och ger en lyxig känsla till låten. Hur arbetade ni fram arrangemanget till låten?

Den här låten har haft en lång process och mycket har fått växa fram med tiden. Låtens skal kom på plats väldigt snabbt, jag jobbar alltid väldigt fort i början och själva låten skrevs på en kväll. Stråkarrangemanget var en del av ett projekt på musikhögskolan. Det kändes som ett stort privilegium att få göra en sån sak som jag verkligen inte hade haft råd/resurser att göra själv. Min styrka där var att jag hörde tydliga melodier som jag ville att stråket skulle spela, men jag fick sitta många timmar med notskrivningen innan arrangemanget blev klart. När hela låtens komposition var på plats kände jag ändå att nåt saknades, jag spelade in sången hundra gånger om, men blev aldrig nöjd!! När jag nästan höll på att bli tokig och ville ge upp kom Elias in i bilden och hjälpte mig att få dem sista pusselbitarna på plats. Han hjälpte mig att förstärka produktionen och att skapa den ljudbilden jag själv inte klarade av, rent mixmässigt.

Du arbetar än en gång med producenten Elias Emanuel. Hur har er relation vuxit fram och hur är han som producent för att ta fram det bästa ur sig och låten?

Första gången jag och Elias hängde själva i en studio kände vi knappt varandra! Båda visade lite blygt upp sina låtidéer för varandra. Han visade upp ett tidigt utkast av sin låt Ingen bryr sig som jag sjöng in stämmor på, och jag visade upp Söndagmorgon för honom som han hjälpte mig att lägga piano på! Det är ett fint första minne som blev starten på många samarbeten ihop. Sen dess har vi fått följa varandras processer genom de senaste 3 åren, och det känns som att vi under dessa år alltid kunnat relatera till varandras känslor när det kommer till att vara en independent artist, kreatör med stor integritet och svårigheter med att ta sig fram med sin musik. Vi har kunnat stötta varann och gjort mycket musikaliska utbyten, jag har varit delaktig i hans musik och han i min osv. Med låten söndagmorgon så kände jag att det viktigaste för mig var att känna låtens tyngd och tryck samtidigt som den känns svävande lätt. Är det nån som vet hur man gör en låt slagkraftig så är det Elias, han förstod helt min vision!

Med ett album i bagaget under 2023, vad ser du fram emot 2024?

Jag ser fram emot att nästa år få ta mig an mitt artisteri på ett nytt sätt. Jag känner att jag vill hitta nya vägar i mitt låtskapande! Efter årets alla låtsläpp så är jag taggad på att komma tillbaka till en kreativ bubbla och ser vad jag kan hitta på härnäst.

Jag kan dock erkänna att jag redan nu råkat skriva av mig en heeeel del nya låtar. Vi får se om dem låtarna får se dagens ljus 2024 eller om det är ett senare kapitel…

Vad tyckte du?
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK SUMMER

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011