Idag är det dags för bloggen att fira The Fur. Artisten släppte för exakt ett år sedan singeln Americana, vilket han firar med att släppa den emotionella EDM-singeln The Light som du kan höra här i bloggen.

Svensk Pop Apple Music

För att sammanfatta året som gått bad jag The Fur berätta om resan som varit och vart han är på väg i denna intervju.

Grattis till ett år som artisten The Fur. Hur ska du fira?

Tack! Framför allt så släpper jag en ny låt på själva födelsedagen den 18 juni som heter The Light. Det känns perfekt att släppa just den eftersom den både innehåller material och ideér som går hela vägen tillbaka till mina första veckor, och även har inneburit starten på samarbeten och processer som kommer finnas med mig långt in i framtiden. På så sätt blickar den både bakåt och framåt, vilket känns passande för ett jubileum. Sedan ska jag klappa mig själv på axeln och gratulera mig till att jag har lyckats skapa något i mitt liv som jag verkligen njuter av att hålla på med varje dag. 

Vilken har varit den stora milstolpen under året tycker du själv?

Då får jag nog säga det allra första släppet, Americana. Det är svårt att trumfa. Man får komma ihåg att för ett år sedan hade jag fortfarande aldrig släppt en egen poplåt i eget namn. Det var omöjligt att gissa hur folk skulle ta det. Om man ens skulle betrakta det som en riktig låt eller mer som ett skämt. Men jag märkte att både personer som jag kände väl sedan länge och personer på andra sidan jordklotet som jag aldrig hade träffat faktiskt uppskattade att lyssna på musiken, och det var en väldigt varm känsla. Framför allt att mina vänner faktiskt tyckte om att lyssna på musiken, och inte bara för att de tyckte synd om mig. 

Hur känner du personligen att du utvecklats som musikskapare under året?

Väldigt mycket. Jag har ju skapat musik i en eller annan form länge, men som låtskrivare och framför allt producent av popmusik så har jag utvecklats. För två år sedan kunde jag på fullaste allvar inte få ljud i Logic. Man kan väl säga att fokus under det första året har varit på att utveckla min förmåga att skriva och producera musik som låter bra inom sin genre. Det ska vara välgjort, låta bra och ha hit-potential. När jag nu börjar få en idé om grunderna så kommer mitt fokus att skifta mer mot att renodla min egen röst och lägga in ännu mer av mig själv i låtarna. 

Hur har din musik tagits emot av publiken? 

Ja, men överlag bra tror jag. Tyvärr blir ordet ”publik” rätt abstrakt i sammanhanget, eftersom jag inte spelar live alls. Även om jag nu tickar upp mot en miljon streams på Spotify för det första året, så är det ändå svårt att veta hur alla dessa olika lyssnare har upplevt musiken. Jag har ju också valt att inte gå ut med vem jag är, och jag visar heller inte mitt ansikte. Det gör det ju också svårare för publiken att knyta an till mig som artist. Vi får lite se hur jag gör med det där framöver. Det är kanske dags att tala mer direkt till de som faktiskt vill höra låtarna. 

Omslag

Idag släpper du även singeln The Light – berätta lite om den låten.

Själva låten – texten – handlar om att vårda och se till sitt eget inre ljus. Jag skrev den ursprungligen till en kompis som kämpade med panikångest, och som jag tror hade drivit bort från sin egen identitet. Det ger ju i förlängningen väldigt mycket ångest att inte vara sig själv, det är oundvikligt. Så låten är ett försök att säga att du ska se till din egen sanning och inte springa bort från ditt äkta jag. 

Musiken kom till rätt smärtfritt en dag under hösten 2020. Jag hade lyssnat en del på NOTD och Kygo, och man hör väldigt tydligt Kygos låt I’ll wait i det korta introt. Sedan kom jag i kontakt med Ashley Alisha i Los Angeles som sjunger på låten, och hon tillför en väldigt Ariana-aktig färg med sin fantastiska röst. Låten blev liggande ett tag innan jag plockade upp den nu igen och gjorde den slutgiltiga produktionen tillsammans med Sebastian Meyer här i Stockholm. 

Hur ser framtiden för The Fur ut? 

Ljus hoppas jag. Jag tänker en del på just nu vad jag vill förändra inför nästa år. Den första tiden har varit så otroligt intensiv och händelserik att det blir perfekt att ta en stilla funderare på hur jag lägger upp tiden som kommer. Jag kommer att släppa massor av musik, det är i alla fall ett som är säkert. Det blir minst en ny låt i månaden under det kommande halvåret. Men detta projekt har alltid i första hand handlat om mitt eget välbefinnande. Att kunna vakna på morgonen och älska att jag lever just det här livet. Att vara fri i sitt skapande, och möta de man jobbar med med kärlek och glädje. Den typen av värden har varit kärnan hela tiden, och så kommer det fortsätta vara. 

Finns det något drömsamarbete som du skulle vilja göra? 

Jag tycker att jag redan gör flera av dem faktiskt. Jag har personer som intresserar sig för att jobba tillsammans med mig nu som jag bara kunde just drömma om för ett år sedan. Det är svårt att ta in faktiskt. Jag försöker att bara vara tacksam, men ibland känner jag att det är svårt att veta hur jag ska kunna återgälda dem för det de gör. Kanske finns det en positiv energi i detta som gör att folk faktiskt tycker att det är kul att vara med. Jag hoppas det. 

Foto: Nina Andersson Voight

Slutligen, vad ska du göra i sommar? 

Jag har en annan känsla inför den här sommaren än vad jag brukar ha. Jag vill bara chilla. Jag är en av de där som verkligen tyckte om det lugn som pandemin förde med sig, och att komma ut ur pandemin och växla upp till femmans växel och ligga där konstant igen har varit rätt maxat. Dessutom känner jag att jag har uträttat så mycket, och att jag själsligen är på en rätt lugn plats. Så i sommar vill jag mest bara hänga med människor jag tycker om och ta dagen som den kommer. 

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011