I måndags var den australienska sångaren Troye Sivan i Sverige för en utsåld konsert på Debaser Strand. Konserten var avslutningen för hans tre stopp i Europa, och följs nu av en julpaus innan han fortsätter att turnera i Februari 2016.
Men redan nu på fredag den 4:e December släpper Troye sitt debutalbum Blue Neighbourhood som föregicks av EPn Wild tidigare i höstas.
Being Blogged har ju följt Troye Sivan sedan singeln Happy Little Pill , så nu var det äntligen dags för oss att sätta oss ner i en halvtimma och prata lite.

Popmuzik Lover Patreon

-Vad tycker du om Sverige så här långt?

Jag är helt besatt av Sverige! Jag ska ju bara vara här ett par dagar men just nu vill jag helst stanna kvar längre. Visst, det är kallt och det blir mörkt väldigt tidigt, men jag älskar det.

-Sedan är Stockholm en väldigt vacker stad.

Ja, det är verkligen fint här!
Vi vandrade omkring i Gamla Stan (som han faktiskt uttalar på svenska), det var verkligen så mysigt!

-Hur var konserten?

Den blev väldigt bra. Jag tycker att det blev den bästa på denna delen av turnén. Saken var den att detta var sista konserten för i år och jag kände att jag bara ville gå ut och ha riktigt kul! Sedan var stämningen i lokalen fantastisk. Publiken var väldigt engagerade och sjöng med i låtarna och dansade, så det var blev verkligen riktigt bra.

Sedan känns det extra kul att komma från Australien som är så långt borta från Sverige och få det bemötandet med så mycket kärlek, vilket verkligen var otroligt!

-Vi brukar vara väldigt trevliga mot australiensare. Ni älskar ABBA vi älskar er, det är så det funkar.

Låter rättvist.
Saken är den att jag har en känsla att alla australiensare skulle älska Sverige och att ni svenskar skulle älska Australien. Det är inte så värst stor skillnad mellan länderna, mer än att vi har typ den varma versionen av Sverige.

-Vad gillar du för Svensk musik?

Det var just svensk popmusik fick mig att inse att popmusik inte behövde vara ett fult ord. Pop kan vara spännande och intressant och coolt. Jag skulle nog säga att när jag upptäckte Robyn var det lite av en uppenbarelse för mig när det kommer till musik.
Förresten är Donkeyboy från Norge eller Sverige?

-De är från Norge.

Okej, men låt oss säga Skandinavisk pop, att jag älskar Skandinavisk pop. Sedan fortsatte det till bland annat Seinabo Sey , självklart Max Martin och Tove Lo . Sedan har jag jobbat med en del svenskar hemma i Australien.

-Du har fyllt 20 för inte så länge sedan, och med det inte längre en tonåring. Har det förändrat saker för dig?

Jag skulle nog inte säga att mitt liv förändrats för att jag fyllt 20, men senaste året har absolut varit ett stort år för mig. Eller egentligen skulle jag säga att de senaset veckorna har varit väldigt annorlunda. Min turné har börjat och mitt album kommer ut om några dagar, så det har verkligen varit en del hektiska veckor för mig.
Samtidigt känns det som jag sakta men säkert förberett mig för detta. Jag har sjungit hela mitt liv och för två år sedan fick jag ett skivkontrakt genom vilket jag har släppt två EP och nu med albumet känns det som jag som sagt är väl förberedd.

-Du har även utsetts till en av de mest inflytelserikaste tonåringarna i en del tidningar. Vad skulle du säga är en av de viktigaste saker du gjort?

Jag skulle nog säga att min komma-ut video på YouTube var det viktigaste jag gjort. Det är absolut det jag fått mest respons från. Folk kommer fram till mig på gatan och berättar att den videon har hjälpt dem att känna sig mindre ensamma, eller fick dem att komma ut för sina föräldrar. Jag får dagligen meddelanden angående videon, så jag är väldigt stolt över den och att den hjälpt så många.

-Fick du någon dålig reaktion från fans, eller var det mest välkomnande?

Det var mest välkomnande. Visst, det är internet och så klart finns det skitstövlar där. Men 99,9999 procent av reaktionerna har varit positiva.

-När började du skriva på låtarna för Blue Neighbourhood?

Jag började skriva för ett och ett halvt år sedan. Jag skrev tillsammans med olika personer i bland annat Sydney, Los Angeles och New York. Jag skrev tillsammans med vänner och en del stora namn inom låtskrivandet vilket var fantastiskt. Det kändes lite som jag skrev en dagbok faktiskt. Det var så mycket som hände i mitt liv under perioden. Framförallt var det väldigt mycket som hände för första gången i mitt liv. Jag var bortrest från familjen för första gången, mitt första förhållande, allt möjligt. På det sättet blev albumet som en dagbok där jag skrev ner allt som hände runt mig.

-Så det är lite som en förlängd version av dina YouTube-filmer?

På ett sätt. Men när jag gör mina YouTube-filmer gör jag dem för en publik. Medan när jag skriver musik, så skriver jag för mig själv – vilket kanske är konstigt för jag kommer ju släppa det jag spelar in. Det är lite som terapi att få ner känslan på ett papper och samtidigt få det att låta som något jag själv skulle vilja lyssna på. Sedan släpper jag det och kan bara hoppas att folk kommer gilla det.

-Samtidigt måste det vara en bra inställning. För då kan du skriva mer personligt.

Ja, och det enda jag egentligen behöver oroa mig för är att när mina vänner hör låtarna så kanske de undrar om jag skriver om dem. Men jag tror att det kommer funka.

-Var idén att släppa ett album eller skulle det bli en EP från början?

Nej, jag har ju släppt två EPs och kände att jag ville göra något som var större än fyra till sex låtar. På det sättet skulle jag ha mer spelrum. Jag skulle vilja ha med ett par ballader utan att känna att de skulle ta över känslan för mycket. När man har 12 till 16 låtar kan du ha några låtar som är poppigare, några som är mörkare, en ledsen och en glad låt. Så med det en möjlighet att visa upp fler sidor av dig själv. Det händer ju så mycket i livet, så det finns perioder då jag är ledsen och andra när jag är glad. Så jag ville presentera hela mig på skivan.
Sedan har detta varit en dröm sedan jag var liten att äntligen få släppa ett helt album, så jag antar att det också var en avgörande orsak till varför jag ville släppa ett album.

-Men du började med skådespel? Eller när började du sjunga?

Jag började sjunga från det att jag var väldigt ung. Jag laddade upp låtar som jag spelat in på YouTube 2012. En skådespelarmanager hittade mig då och han frågade om jag ville prova på skådespeleriet, och jag kände att jag kunde i alla fall testa. Så musiken var faktiskt det första jag ville göra.

-Angående skivan. Alla titlar är utskriva i versaler förutom en som bara är gemener. Varför är det så?

Saken är den att jag tycker det ser fint ut. Haha.
När jag skrev låtarna började jag alltid med titeln i versaler. När jag kom till for him skrev jag det med gemener för att det var som ett personligt brev till någon. När vi sedan skulle sätta ihop spåren till skivan kände jag att for him såg så konstigt ut i versaler så vi valde gemener för den titeln.

-Varför är Allday med på just for him ?

Låten är egentligen alldeles för personlig och skulle aldrig vara med på skivan, utan mer en låt att skriva och ge till just den personen. Jag var lite orolig att låten skulle bli allt för specifik, för jag hade skrivit den som om att den aldrig skulle släppas. Jag ville göra den mindre personlig på skivan och kände att jag borde ha med någon på låten. Just då lyssnade jag mycket på Allday som är en riktigt duktig australiensisk rappare, så jag frågade om han ville vara med på låten och resultatet blev riktigt bra.

-Videotrilogin till Blue Neighbourhood. Är den självupplevd?

Nej, som tur är.
Albumet är som sagt, men med videon hade jag ett budskap som jag ville förmedla, men absolut inte självupplevd, tack gode gud.

-Var du förvånad över att de inte hade med låten The Fault in our Stars i filmatiseringen av boken?

Jag skrev låten för att jag var så ledsen efter att jag läst boken, och kände att jag behövde skriva av mig mina känslor. Jag har träffat John Green några gånger på en del YouTube-galor i och med att han också är en YouTuber och han har gett mig mycket beröm för låten. Sedan fick jag tillfälle att träffa en del fantastiska människor när vi spelade in musikvideon, så jag har nog ändå fått allt jag kunde önska mig från den låten.

-Måste säga att Talk me down är en av årets bästa låtar. Vad är historien bakom den låten?

Jag skrev tillsammans med Leland , Allie X och en producent som heter Bram Inscore . Så satt Leland vid pianot och spelade på en låt han kom på just där. Den kändes så bra att vi genast började jobba på den och började sjunga ord som jag bara kom på där och då till melodin. Det första som sades var I want to sleep next to you, and it’s all I wanna do right now . Redan då förstod vi vad låten skulle handla om. Att man vill ha tryggheten i ett förhållande men inte själva förhållandet. Du vet, det där perioden när saker inte fungerar så bra med den man är med, och personen man vanligtvis skulle vända sig till om man känner sig upprörd är faktiskt personen som gör att du är upprörd. När man är kär i någon, men samtidigt skadas av förhållandet.

-Finns det något sångare som du skulle vilja spela in en duett med?

Jag skulle vilja göra en duett med… Jag brukar alltid svara Lorde på den frågan. Jag vill gärna skriva tillsammans med Lorde. Hon är så otroligt duktig. Sedan kommer hon från Nya Zeeland, så det är ju nästan hemma, så ja, jag vill verkligen göra något tillsammans med henne.

-Skulle du vilja göra fler filmer?

Absolut! Jag älskar att skådespela. Just nu är det kanske inte högst upp på listan över saker jag vill göra med tanke på hur saker funkar med min musikkarriär. Jag skulle inte vilja sakta ner det jag gör nu för att istället spela in en film i och med att det tar mycket tid. Sedan ska jag ju i så fall hitta en roll jag vill spela, och faktiskt få rollen. Men visst, om jag får tid mellan ett par album i framtiden, så skulle jag inte ha något emot att spela in en film eller vara med i en TV-serie.

Snabba Frågor
-Skulle du vara hjälten eller skurken i en Marvel-serie?

Skurken

-Vem skulle du vilja ha med på ett öde ö?

Bear Grylls (han är programledare i en TV-serie om hur man överlever på en öde ö)

-Bästa låt eller album att gråta till?

Bon Iver med Bon Iver .

-Favoritplagg?

Jag har ju tröjor mer eller mindre varje dag. Jag försöker ha olika tröjor till varje show och de passar min kropp väldigt bra.
Så Tröja.

Lyssna på albumet Blue Neighbourhood här:

Troye Sivan
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011