Första gången jag kom i kontakt med Ji Nilsson var när jag såg Beatrice Eli på Popaganda 2013. Då hade hon skrivit några av låtarna tillsammans med Eli som framfördes på konserten. ”Ett namn att hålla koll på” tänkte jag.
Efter det har hennes namn dykt upp mer och mer i olika sammanhang. Först som låtskrivare, och sedan som artist.
Efter singlar som Heartbreakfree och Encore började hon bygga upp en egen fanbase och hyllats av bloggare över hela världen. Josefina var inte bara en duktig låtskrivare, utan  även en duktig artist.
Inför releasen av hennes nya singel Perfume ringde jag upp Ji för att prata lite om henne och hennes musik.

Svensk Pop Apple Music

-När började du skriva låtar.

”Jag började skriva när jag var väldigt ung.
I början skrev jag låtar som var tänkta för andra, men då hade jag inte något forum och var inte inne i branschen.
För tre, fyra år sedan började jag prova skriva låtar med t.ex. Marlene , Beatrice Eli och Julia Spada . Det var först då som mitt namn började komma ut och jag skrev publishing kontrakt med förlaget Sony ATV.”

-Har ambitionerna mest varit att skriva till andra mer än att starta en egen musikkarriär?

”I början var jag mer inriktad på att göra både och, men för ungefär tre år sedan kände jag att jag inte riktigt orkade fokusera på egna grejer. Då kändes det mer intressant att skriva så mycket som möjligt och få ut låtarna, för det tar ju så mycket längre tid att fokusera på en egen solokarriär med allt vad det innebär. Efter nått år tröttnade jag lite på att endast skriva åt andra och kände ett större behov av att släppa min helt egna musik.”

-När du skriver musik, vad brukar du ha för utgångspunkt?

”När jag skriver för mig själv är det oftast saker som på ett eller annat sätt hänt mig eller någon nära mig. Det är oftast samma berättelser som är tillfixade eller romantiserade.
När jag skriver till andra är det viktigt att försöka hitta balansen mellan vad personen vill berätta och hur jag kan förmedla det på bästa sätt. Jag har ju mest jobbat med kompisar och då behöver man inte kompromissa så mycket i och med att vi förstår varandra och har samma referenser.”

-Har du någon gång gjort en låt för någon som du känner att du själv skulle vilja ha?

”Nej, i och med att det är bestämt att jag ska skriva till personen från början, så nej. Sedan har jag ju än så länge inte släppt in någon annan låtskrivare när jag skriver till mig själv. Då är det ganska befriande att ibland dela skapandet med någon annan.”

-Vad är din egna styrka att göra musiken eller skriva texterna?

”Jag är väldigt textintresserad och lyssnar personligen väldigt mycket på texterna när jag lyssnar på andras musik.
För mig är det viktigt att texten låter bra. En meningslös eller osmart text som inte har någon tanke med sin osmarthet kan verkligen förstöra en hel låt. Så jag skulle säga text där.”

-Bästa textförfattaren?

”Åh, svår fråga… Jag tycker Frank Ocean gör väldigt bra texter. Så jag säger honom.”

-Du var ju en aningen upprörd på Gwen Stefani för Baby don’t lie och hennes lån från Heartbreakfree . Är det fortfarande kyligt mellan er?

”Det var egentligen inte henne jag var så upprörd på, utan mer på producenterna Ryan Tedder och Danny Blanco som förmodligen inspirerats väldigt mycket av min produktion från Heartbreakfree .
Det var ju inte text eller melodimässigt som de eventuellt lånat, utan det var just produktionen, vilket jag kanske får försöka se som smickrande just för att de är två så framgångsrika producenter. Sedan är det ju lite tråkigt att de kan låna så mycket utan att jag får något för det, men samtidigt är det så musikbranschen ser ut idag och det har ju gett mig massa gratis PR över hela världen.”

-Har du fått många erbjudande från internationella producenter och artister?

”Det har jag faktiskt fått. Sedan den grejen är det fler som hört av sig för att de hittat mig, så det är kul.”

-Du släpper en ny singel nu. Berätta om den.

”Låten heter Perfume , och den handlar om dofter och sommar och lycklig kärlek för en gång skull. Det brukar ju vara väldigt sorgligt när jag skriver om kärlek. Men nu är den lycklig och lustfylld.
En glad och sensuell sommarlåt.”

-Skriven till någon speciell?

”Den är skriven till flera personer som blir en person.”

Ji har även släppt två remixar på andras låtar,  How does it feel med Julia Vero , samt Roads to Rome med Breakup .


-Hur brukar du skapa dina remixar.

”Jag har ju mitt sound, och när någon ber mig göra en remix på en låt så är det just det soundet de vill ha vilket är ganska skönt. Då kan jag känna mig fri att göra vad jag vill.
På de två remixar jag gjort har jag tagit bort nästan allt förutom sången för att sedan jobba om låten från början. Kanske att jag behåller vissa element som jag tycker extra mycket om, så som en pianoslinga som håller kvar vid originalet. Men samtidigt bygga om den och skapa min egen värld.”

Idag släpper Ji sin nya singel Perfume , som ni kan lyssna på här:


Ji Nilsson @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011