En intervju med Style of Eye

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Med den enorma hit Kids blev under vintern, samt de lysande låtar Galantis släppt under våren har jag varit nyfiken på Linus Eklöws musiker alter ego Style of Eye ett bra tag nu. Så när vi ändå skulle vara på samma festival i Norrköping lyckades jag boka upp en intervju med honom.

Linus är uppvuxen i Sundsvall har producerat musik sedan 2003, samt att han även jobbar som DJ.
Hans musikkarriär började dock som trummis, och han var tidigt inställd på att bli jazzmusiker.
Men då han var för slapp med att göra sina läxor och öva ordentligt blev han utkörd från musikskolan. Efter det startade han ett band istället. Här befinner sig Linus åldersmässigt kring 13-år.
Även om det var jazzen Linus brann för, började han mer och mer få upp ögonen för elektronisk musik. Han började ta shoppingturer till Stockholm och London där han köpte upp massa vinyl som inte fanns att få tag på i hans hemstad.
Nu öppnades en helt ny värld för Linus med drum ’n’ base, hip-hop och lite techno. Det som fascinerade honom var att han fastnade för de låtar producenterna samplat. I och med att det oftast var äldre låtar som använts började Linus leta upp originalen, som han gillade. 
Det var med detta som fokus sakta men säkert vreds från jazzen till den mer elektroniska dansmusiken.
”Jag trodde faktiskt att jag skulle bli jazztrummis fram tills jag var 20. I och för sig lyssnar jag fortfarande på jazz, men jag spelar det inte. För med den musiken jag gör nu och när jag DJar, får jag utlopp för mycket av den energi som man från från jazzen. Det gör att jag inte saknar att spela det, men jag njuter fortfarande av att lyssna.”

När det var dags för Linus att hitta sitt artistnamn var han i valet och kvalet om han skulle välja ett var för de olika stilar han ändå använde sig av när han gjorde egna låtar eller remixade andra. Istället valde han att lägga allt som var honom under namnet Style of Eye.
”Om man ska översätta namnet rakt av så bygger det på de stilar jag gillar just nu och den energin jag letar efter i det jag gör. Det jag gjorde tidigare var den stil jag hade då och längre fram kanske jag hittar min energi i en renodlad rockplatta. För mig handlar musik aldrig om geners.”

Under åren har Linus remixat och skrivit en hel del material till olika artister.
Miike Snow , Kylie , Robyn och Swedish House Mafia för att nämna några, samt skrivit Bränder tillsammans med Maskinen och I love it för Icona Pop .

-Har du gjort andra låtar tillsammans med Charli XCX?

Nej det har jag faktiskt inte.
Det var via Patrik Berger som vi jobbade tillsammans på I Love It , så vi träffades inte förrän ganska nyligen. 
Men jag skulle absolut kunna tänka mig att jobba med henne igen, för hon är grym!

I vintras fick Style of Eye en enorm hit med singeln Kids .
Låten hade Linus skrivit tillsammans med bland annat Soso som även sjunger på låten.
”Det var första låten vi började skriva på till mitt kommande album som släpps till hösten. Det tog fyra år att bli klar med den, och den har gått igenom två- trehundra olika versioner på vägen.
Från början var det en helt annan låt, och nu är det egentligen bara temat som är kvar kan jag säga. Kids skrevs ju i en tid då alla började omfamna sociala medier, och nu fyra år senare är den lika aktuell, vilket jag tycker är fascinerande.”

Under våren har Linus varit med i ett annat projekt, nämligen Galantis tillsammans med Christian Karlsson från Miike Snow.
Linus hade remixat Animal för gruppen och började efter det hänga en hel del med Christian.
De kände att det fanns en lucka i dansmusiken som de villa fylla upp. Något som man kunde dansa till men som ändå var lite mer låtbaserat.
”Det tog ett tag att hitta soundet som jag tycker vi skapat. När vi väl hittade det kändes det som att vi kunde sätta en Galantis-stämpel på det vi gjorde. Vårt sound kommer ändras en del framöver också, för det vi jobbar på nu låter ännu mer lite annorlunda.”

Samarbetet resulterade i en EP som släpptes tidigare i våras, med bland annat de lysande singlarna You och Smile .
Det som jag tycker varit roligt med hela Galantis-projektet är omslagen på alla deras släpp. 
På dessa kan vi se en så kallas Seafox, som är en kombination av ett kattdjur och en manet. En design duon tagit fram tillsammans med en grafisk formgivare gruppen haft ett gott öga till.

-Vilken remix är du förresten mest nöjd med som du gjort?

Jag gjorde en för Lily Allen Not Fair , som jag tycker väldigt mycket om.
En annan favorit är min remix på Timebomb med Kylie Minogue som blev väldigt bra.

Till hösten kommer Style of Eye släppa sitt nya album Footprints .
Skivan har än så länge föregåtts av singlarna Kids , Love Looks och The Game .
Förra skivan spelade Linus in i kronologisk ordning, från första låten till sista. Denna gång har varje låt istället fått berätta sin egna historia.
”Jag kallar skivan för Footprints för att det är de avtryck jag gjort från senaste albumet tills nu. Den kommer innehålla stora låtar med stilar som fascinerat mig på senare tid.”

Bland annat berättar Linus att han jobbat med John Martin och Michel Zitron , där faktiskt Zitron sjunger på låten istället för Martin för omväxlings skull. En låt som Linus berättar vuxit fram på ett organiskt vis i vänskapen mellan artisterna.
Sedan har han även jobbat med en artist som heter Serena samt en del andra namn. Så det kommer bli en spännande skiva när den väl släpps till hösten.

Nyligen släpptes singeln The Game med tillhörande video, och under sommaren kan ni se Style of Eye på olika festivaler och klubbspelningar runt om i Sverige.
Håll dig uppdaterad via hans Facebbok-sida så du inte missar något.


Style of Eye @
FacebookSom läsare och artist får du ut mer av Popmuzik som Patreon-medlem!

Bli Patreon-medlem

Bjud på en kaffeBjud på en kopp kaffe?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.