Calypso med Jean-Michel Jarre är en låt som varit synonymt med sommar för mig sedan 1990. Det var liksom kärlek vid första lyssningen. Från vågorna som skvalpar in i inledningen till oljefaten som används som instrument i låten. Den är liksom så härligt lekfull och medryckande. En låt som man inte kan lyssna på utan att få ett stort leende på läpparna. För detta är som sagt en låt som signalerar sommar och fest.
-Mitt ex påpekade att det lät som musiken i spelet Super Mario Kart och han hade väl inte fel, även om låten Calypso kom före spelet, som för första gången släpptes 1992.

POPMUZIK LOVER 2

Calypso är en av tre delar musik som finns med på albumet Waiting for Cousteau. Albumet i sig var en hyllning till den franske marinfotografen och filmaren Jacques-Yves Cousteau som släpptes inför hans 80-årsdag. Under den franska nationaldagen den 14:e Juli höll Jarre en utomhuskonsert i stadsdelen La Défense i Paris. En konsert som sågs av omkring två och en halv miljon besökare, som var utspridda från området ner till triumfbågen som inleder Champs-Élysées. Här blev det just de tre Calypso-låtarna från Waiting for Cousteau som fick avsluta den spektakulära konserten.

I inledningen av VHS-utgåvan av konserten kan man även höra en remix av Calypso, som Bruno Mylonas producerat. Den versionen av låten kallades Latino mix och kunde höras på remixalbumet Jarremix som släpptes 1995 och som främst innehöll remixade låtar från Jarres då senaste album Chronologie.

Albumet avslutas med titelspåret En attendant Cousteau, och är ett mer ambient stycke med elektroniska ljud och några enkla pianoackord som liksom skapar känslan av att sväva i det mörka havet.
På LP-utgåvan tog låten upp hela andra sidan med sina 22 minuter. På CD var spåret 47 minuter långt! Ett spår som dock spelats mycket inför konserter har jag märkt. Oftast hörs låten i högtalarna medan folket samlas i Scandinavium. Dock kanske mer en låt som skapar en nedstämd känsla än pepp inför konsert om jag ska vara ärlig. Då tycker jag allt att de tre Calypso-låtarna är mer pepp och roliga. En attendant Cousteau kan jag ha som bakgrundsmusik när jag ska ta en tupplur dock. Det var det den låten bäst funkade för.

Men som sagt, låt oss få härlig sommarkänsla med den fantastiska låten Calypso, som är en av mina absoluta favoritlåtar med Jarre.
Om du uppskattar att få denna typen av nostalgitrippar i bloggen får du gärna bli Patreon och hjälpa till att stötta bloggen. Det gör det möjligt för mig att fortsätta rekommendera bra musiktips blandade med härliga nostalgitrippar till dig. Som Sveriges enda musikblogg som dagligen uppdateras med musiktips är det en bra sak att stötta. Eller hur?

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011