Sunny Björkén eller som artist Sunny, är den lovande poptalangen från Piteå som gör musik på egna villkor. Nya singeln Samma språk doftar bitterljuv sensommar och presenterar en svävande ljudbild där artistens röst agerar ledstjärna. Starkt imponerad av hennes radioklara pop var jag bara tvungen att ställa några frågor inför släppet.

Skicka in din musik

Din musik beskrivs som vemodig vita-sneakers-pop. Utveckla?

-Det finns något tidlöst ungdomligt, snyggt och cleant med vita sneakers. Som tex vit t-shirt, beständigt, krispigt och funkar till det mesta. Nått som alla kan relatera till, som har sin självklara plats i ungdomskultur, i modetidningar, filmer och i varje garderob. Nått som är tillgängligt, det är inte ett dyrt mode för ett fåtal. Tex högklackat är också snyggt och tidlöst och har sin självklara plats på fina salongen men kommer med begränsningar. Vita sneakers har man för det oförutsägbara, man vill på äventyr eller dansa och vara ute i flera timmar och det spelar ingen roll om det regnar eller är soligt. Det funkar på Kalles krog, på Café opera, på Liseberg och på Åsögatan, det funkar överallt utan att tappa sin stil. Det är skor att leva i.

Vad handlar Samma språk om för dig?

-Jag brukar inte vilja säga så mycket om vad mina låtar handlar om då jag själv föredrar att hitta min egen mening i musik jag hör, tolka det på mitt sätt och hitta saker jag kan relatera till utan att någon påverkat mig. Det skapar en annan typ av relation till låtar och gör att man vill lyssna på dem om och om igen och jag hoppas att det är vad andra ska kunna känna till Samma språk. Med det sagt så kan jag berätta att Samma språk är en av de klarare texterna jag skrivit. Det konstiga var att när den skrevs kunde jag inte helt relatera till den, men det händer ju alltid saker i livet och helt plötsligt var det som att jag levde i texten. Kanske var det mitt undermedvetna som ville säga något när idén uppkom? I stora drag så är det i mina öron om en relation (måste inte vara romantisk) där man inte riktigt varit ärlig om sitt mående, man har sina demoner som man inte tror att den andra förstår så i stället för att kommunicera så har man gett upp lite. Men den är samtidigt hoppfull då det finns en vilja i texten, man vill hitta ett sätta att kunna tala ”samma språk”. Sen kanske den har en annan betydelse för Joel som jag skrivit den, med men det är väl det som är det fräna med musik?

Ljudbilden beskrivs som regnstänk över asfalt. Hur har du kommit fram till att det är såhär det ska låta?

-När man föreställer sig regnstänk över asfalt så går tankarna direkt till höst, mörker och dysterhet. Om vi för tankarna till hur det känns att gå ut efter det regnat så känner man frisk, fräsch luft, det känns lättare att andas. Min musik är ganska mörk, kanske för att det är lättast att skriva om saker som är jobbigt men genom att skriva av sig om sånt så blir det lite lättare att andas. Jag försöker ofta få in något hoppfullt i det dystra, precis som hösten känns för mig. Den är mörk, ruskig, asfalten är regnstänkt men samtidigt så står träden där och skiftar i glada färger.

Pressbild

Jag hör viss inspiration från R&B i dina låtar, skulle du säga att det stämmer?

-Det är inget som är gjort medvetet, men kan absolut stämma. Vi leker runt mycket med melodier och vill hitta kombinationer som känns fräscha och man inte hört så mycket innan. Jag brukar inte låsa mig till en genre utan testar mig fram och känns något bra så kör jag på det. Däremot så lyssnade mina äldre bröder mycket på R&B och hiphop under min uppväxt så det kan ju också ha satt sina spår. Det viktigaste när jag gör nu musik är att det känns genuint och att jag ska känna nått för det jag gjort och då brukar det i slut ändan bli en rödtråd mellan mina låtar även om dem också är olika.

Vart hämtar du inspiration ifrån när du skriver?

-Mestadels från sånt som är självupplevt, vilket tillslut blir svårt då jag bara är 19 och inte levt så länge. Många gånger när jag har slut på självupplevda situationer inspireras jag av saker runt om mig, annan musik, filmer jag sett och vänners liv. Mina vänner har nog varit den största inspirationen textmässigt, dem har upplevt saker som inte jag har så då skriver jag om det. Dem är en stor och viktig del av mitt liv och fast än jag inte upplevt allt själv så känner jag för dem och genom dem. Soundmässigt så har jag alltid dragits till akustisk musik eller musik som har akustiska och organiska inslag. Lyssnade jättemycket på Ed Sheeran i mellanstadiet och i högstadiet hittade jag Maggie Rogers. Jag började inte lyssna på svensk musik förrän jag själv började skriva musik på svenska vilket jag tror resulterat i att jag från början hittade något genuint och eget på just svenska.

Om vi kikar in på din spotify, vad finner vi för låtar på dina spellistor? 

Några favoriter just nu:

Stay – Gracie Abrams

Light on – Maggie Rogers

Paper – Lany

Glitter – Patrick Droney

För tre år sedan blev du utvald till musikprojektet BD Talent. Berätta, hur kom det sig?

-Jag hade gjort en idol-audition som gick åt skogen och några dagar efter det så såg jag en annons om ansökan till BD Talent. Läste om det och när det stod låtskriveri etc så blev jag intresserad och sökte. Jag sökte mest för att jag ville skriva men sen hörde de av sig och ville satsa på mig som artist, de hade inte riktigt förstått att jag skrivit låtarna jag skicka in. Jag skickade även länk till mina youtube-covers så de antog att det andra också var det. Kom fram sen att jag skrev eget då vi hade möte, och projektet gick egentligen ut på att man skulle få ett team som man skulle skriva med, men eftersom jag skrev så mycket själv fick jag första månaderna till att på egenhand (med coachning av bla David Lindgren Zacharias) hitta mig själv i mitt skrivande och utvecklas utan påverkan av andra. När jag började känna mig ganska trygg i det jag gjorde så fick jag kontakt med andra låtskivare/producenter som Joel Werner som jag skrivit Samma språk med. 

Du skapar musik från Piteå, har du någonsin haft planer på att flytta någon annanstans för att skapa musik?

-Mina mamma och syskon bor i Stockholm och har många gånger försökt locka dit mig, jag varit sugen på att testa något nytt och för några år sedan ville jag bara bort från Piteå då det kändes tråkigt och att allt händer utanför i större städer.

När musikvärlden här uppe öppnades för mig så förändrades det. Dem flesta känner till varandra och man blir som en liten community som stöttar och hjälper varandra. Det betyder mycket att ha personer som man klickar med och det funkar att jobba med, i stället för att komma till en storstad där man är en liten sten i havet.

Finns också något speciellt med att åka iväg till tex Stockholm, jag uppskattar och tar vara på tiden.. träffar min familj, klämmer in nån session med Joel och hinner ofta se mycket.

Sen skulle jag sakna min sambo, mina vänner (som tvingar DJ:n på Kalles krog att spela 110 flera gånger på en utekväll) och att kunna åka på en spontan fisketur med pappa alldeles för mycket om jag skulle flytta. Det enda jag inte skulle sakna är -30*C och 1m snö på vintern! 

Hur skulle du beskriva din musik för någon som inte lyssnat på dig tidigare?

-Att det är musik som är catchy, i tiden, relaterbar och lätt att ta in. Den har texter som med metaforer lämnar utrymme för tolkning och produktionen är detaljerad. En blandning av organiska ljud man känner igen och fräscha idéer som får en att spetsa öronen. 

Om du får drömma, vart ser du din karriär om tre – fem år?

-Drömmen är att helt och hållet kunna leva på musiken, antingen som låtskrivare, artist eller helst båda. Tänk vad fett att få se så många olika platser under tex en turné och att sitta i studio och träffa och skriva med massa olika inspirerande musiker. Jag har som mål att kunna göra allt själv, från idé till färdig produktion. Just nu så producerar jag inte utan är med under processen och har idéer, synpunkter och försöker snappa upp så mycket jag kan men att kunna göra allt själv är verkligen något jag siktar på.

Pressbild

Vem/vilka är dina största musikaliska förebilder?

-Det är svårt att säga, för några år sedan hade jag 100% sagt Ed Sheeran men nu så kan jag inte riktigt säga en specifik person då jag lyssnar på så många olika artister/band och inspireras av alla. Dock någon jag tycker är cool är Taylor Swift, hon har varit relevant så länge och gjort/gör musik som känns tidlös och det är ju det man vill. Samma med Veronica Maggio, jag lyssnar fortfarande på hennes första album, lika mycket som på det nya hon släpper.

Vad händer på releasedagen? Ska du fira?

-Jag ska på utbildning med jobbet dagen innan den släpps och då har min kollega bestämt att vi på kvällen ska ut någonstans och skåla då klockan slår 00.00 och den är ute. Under fredagen jobbar jag så blir väl att fira digitalt och mentalt eller kanske med gästerna? Får ta och klämma in nått om låten mellan alla ”smakar maten bra?”

Några planer på att släppa en EP eller liknande framöver?

-Just nu försöker jag få klart så många låtar som möjligt, har en tanke på att släppa en till singel inom snar framtid och sen så får vi se vad som händer efter det. Jag har ganska mycket på lager och skulle vara riktigt kul att släppa album eller EP någon gång men jag kommer släppa singlar som jag älskar tills jag känner att jag har rätt material till något större.

Vad händer i ditt liv i detta nu förutom låtsläpp?

Innan sommaren flyttade jag till lägenhet med min kille så vi har fixat en del med den, vilket jag älskat då jag är en riktig pysslare. Annars så jobbar jag på Pinchos och försöker klämma in så mycket studiotid jag kan. Förut höll jag på med friidrott och har smått börjat om med träningen. Jag lever livet som många andra men försöker få ihop vardagen så att jag ska kunna satsa på artisteriet och låtskrivandet fullt ut. 

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011